Фабрика за книги – история с дописване

banner-bgkniga-site2Идеята за отделно място, където да споделяме всичко, случващо се откакто изградихме комините на нашата книжна фабрика, зрее отдавна. Уви, все не ни оставаше време за полагането на основи. Причината обаче е хубава – с всеки изминал месец авторите, които прекрачваха вратата на издателската ни работилница, ставаха все повече.

Преди да продължим стремително напред, нека се върнем в началото. Какво е „Фабрика за книги“ и как се стигна до нейния „строеж“? През 2012 г. БГкнига, така наречената Пчела Майка, беше компания, развиваща се в няколко основни направления:

– дистрибуция на книги между автори и издатели от една страна и книготърговци, от друга;

– електронно книгоиздаване;

– издаване на предимно преводни заглавия, подбор на редакторския ни екип.

В процеса на работа и благодарение на нашите партньори – Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“, издателствата, които дистрибутираме, и книжарниците, с които работим – все по-често към нас започнаха да се обръщат автори със собствени издателски проекти, търсещи най-вече печат и разпространение. Някои от тях искаха „и реклама“, за други беше важен ISBN номерът. Темата за редакцията и корекцията често беше табу, чиито завеси смело повдигахме; настоятелно осветявахме с прожектори важността на тези две дейности. Позволихме си да изведем на сцената и идеята за предварителен критически прочит, който да даде на автора важни насоки за предприетото от него начинание. Преди да ни остане време да осъзнаем, че работа ни със самопубликуващи се автори заема огромна част от дейността ни, на бял свят се бяха появили заглавия с най-разнообразна насоченост. Както на тях, така и на кориците на издаваните от нас преводни книги, стоеше логото на БГкнига. За колегите от книготърговския бранш се оказа трудно да се ориентират в ролите ни – кога сме издател, кога изпълняваме поръчкови услуги, кога сме дистрибутор. Чисто комуникационно, в контактите ни с журналисти и блогъри, се наложи разграничение на тези три дейности.

Налагаше се да дадем име на това, което правим. За нас, вътре в екипа, тази задача се оказа много сложна. Малко преди да изпаднем в творческо отчаяние, близък наш познат се намеси с думите: „Е, какво толкова го мислите, вие сте си чисто и просто една фабрика за книги!“. Хареса ни. Видяхме комините, които непрекъснато пушат, докато дружно творим следващото ново заглавие. Видя ги, оказа се, и нашият художник, който създаде перфектно лого – книжната библиотека-комин. И така, с импринта „Фабрика за книги“ се представихме официално и в пълния си блясък.

С този блог се надяваме да бъдем полезни на всички, изкушени от самопубликуването.  Не си мислете обаче, че го правим от чисто благородни подбуди. Напротив – в замяна на това, което ще ви представим тук, очакваме обратна връзка, въпроси и идеи. Защото ако четете тези думи, то навярно вие сте хората, чиито мнения и потребности са най-важни за нас.

Стела Маркова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: