Туитър ще ви помогне да популяризирате книгата си

untitledОтносно използването на Туитър има две полюсни положения: някои потребители се палят много по идеята, а други са сигурни, че е скучна работа. Трети пък не се регистрират никога, невъзприемайки ограничението в знаците на всеки пост. Препоръката ни е като самопубликуващ се автор да опитате да поддържате страница в Туитър. Струва си да вложите енергия и сили в този начин на популяризиране.

Какво е ключово, за да имате успех в Туитър?

Качествено изображение, качествен профил
Снимката ви трябва да бъде скорошна и портретна, препоръчително – с фотографска стойност и задължително с добро качество. Тъй като тя ще се визуализира съвсем дребна, нужно е да е изчистена композиционно, така че да се виждате добре. Не забравяйте да оформите и биографията си.

Възложете си всекидневни Туитър-задължения
Туитвайте поне веднъж дневно, препоръчваме два туита и един ретуит. Най-доброто време за постване е вечер или рано сутрин. (Естествено, че тъй като платформата е глобална, все някъде по света ще е сутрин/вечер, дори при вас да не е.) Целта е да достигнете до таргет групата си, а това би било далеч по-малко възможно в обедните часове на работните дни. Проверявайте броя на последователите си, последвайте ги от своя страна, издавайки приветливо интерес, или просто благодарейки. Последвайте не повече от 10-15 страници дневно, прекалената активност може да бъде окачествена от платформата като спам и да ви донесе проблеми.

Ретуитвайте не повече от 3-5 туита, които са смислени според вас. Инициирайте и се включвайте в разговори, отговаряйте на всеки туит, независимо позитивен или негативен е той.
Използвайте туитовете, за да организирате срещи.
Персонализирайте туитовете си.

Не подценявайте хаштаговете
Използвайте символа # за маркиране на ключовите думи в туита. Кликването върху хаштаг отвежда към други туитове на същата тематика, в същата категория. Опитвайте се винаги да включите хаштаг в туита си. Информирайте се за актуалните теми и нови истории – думите, фразите и хаштаговете, най-популярни за момента. Въздържайте се обаче от непрекъснато използване на хаштагове и епитети като „най-добрата на всички времена“, „бестселинг“ и подобни.

Хаштаговете трябва да отговарят на съдържанието на туита. Ако например пишете нещо за книгата си, сложете #четене, #книга. Ако включите символа @ пред името на друг потребител, той ще бъде известен за това – имайте предвид обаче, че съобщението е видимо от всички.

Създавайте листи
Това е най-лесният начин да запазите следите на по-старите туитове и последвания. Направете си листи за: други автори, новини, приятели и познати, професионални контакти.

Анализирайте случващото се
Използвайте Bit.ly: линковете, генерирани по този начин, могат да бъдат редактирани и ще ви показват колко хора са ги посетили.
Услуги като Tweetdeck или Hootsuite са източник на топ туитове и топ туитъри в различните категории. А ако се регистрирате в Twilert.com, след нужните настройки ще бъдете алармирани за туитовете на определени теми.

Превод и редакция: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Toner, JJ. Reaching Readers – How to Sell Self-published Books on Twitter // Self-Publishing Advice, 29.06. 2014. Available from: https://selfpublishingadvice.org/how-to-sell-books-on-twitter/

Изображение: http://economictimes.indiatimes.com/photo/34151995.cms

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: