Самопубликуващият се автор през очите на една почитателка

Да се посоРай чи Радослав Гизгинджиев като пример за успешен самопубликуващ се български автор е повече от уместно. Няма нищо учудващо, че на своя лекция относно самопубликуването у нас, PR мениджърът на „Фабрика за книги“ Стела Маркова обърна вниманието на аудиторията към творбите на Радослав. А това, което всички присъствали помним, е как в същия момент усмихната студентка от публиката протегна ръка, в която държеше книгата „Рай“.

Станимира се влюбила в романа от пръв прочит. Тъй като обаче го била взела назаем от своя приятелка, не можела да го задържи за по-дълго време и решила да си го закупи. Скоро разбрала, че поради голямото търсене, първият тираж на книгата е изчерпан и вече се предлага „Второ издание“. Станимира била наясно с два факта: че съдържанието на допечатката е идентично и че въпреки всичко иска да се сдобие с екземпляр именно от първия тираж… Активното търсене я отвело до нашия екип, който искрено хареса книжната й история и помоли за още подробности.

– От конкретен източник ли разбра за „Рай“, или се натъкна на книгата случайно, в някоя книжарница? Какво те грабна изначало, така че да решиш да я закупиш?
– Всичко започна, когато отидох на гости на моя много близка приятелка. След като изпихме по чаша чай и поговорихме за книги, тя горещо ми препоръча „Рай“ на Радослав Гизгинджиев. Оказа се, че и притежава първо издание от книгата, с което беше така добра да ми услужи. Откровено казано, именно разнообразието от истории и многобройните непознати характери провокираха моя интерес. Знаех, че предстои интересна развръзка между тях.

– А какви са чувствата и впечатленията ти за книгата сега, когато си я чела вече няколко пъти?
– Само положителни! Успях да открия по нещо от себе си във всяка една от историите на главните герои и преживях драмите им, които от своя страна помогнаха аз да преживея своите. Именно фактът, че с всеки прочит преоткривам нещо ново както за книгата, така и за самата себе си, ме кара да искам да я отгръщам отново и отново.

– Как ти дойде идеята да се сдобиеш с първото издание? Къде си го търсила досега?
– Сантиментален човек съм и когато нещо ме докосне, искам да запазя спомена за него възможно най-дълго. Първото издание на „Рай“ е именно с такава сантиментална стойност. Знаех, че няма да намеря подобен екземпляр в книжарниците, затова се опирам на надеждата, че ще срещна съпричастен читател, от когото да откупя изданието за колекцията си.

– В какво се изразява за теб читателската страст?
– Всеки около нас говори с въодушевление за химията, която двама души изпитват, когато се влюбят един в друг. Те чувстват нуждата да са постоянно заедно, да си говорят, да се докосват, да си взаимодействат. Читателската страст за мен се изразява в това да изпиташ същата тази химия, когато се сблъскаш с дадена книга. След подобна среща неминуемо оставаш преобразен.

По идея на: Стела Маркова
Интервюто осъществи: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: