Тенденции в самопубликуването през 2015 година

Изминалатаimg_8749_r_by_xbassxharmingx-d5ux80q 2014 беше още една успешна година за самопубликуването в световен мащаб: пример за това е включването на автори като Deborah Bladon и Jen McLaughlin в престижната класация на „Ню Йорк Таймс“ за бестселъри. Самопубликуването се отдалечи още повече от образа си на последна спирка за отчаяни неуспешни автори и си спечели реноме на прогресираща и обещаваща дейност.
Преди година сайтът Publishers Weekly предсказа, че браншът на самопубликуването ще стане по-зрял през 2014 г. И тъй като винаги може да се достигне още повече зрялост, прогнозите за настоящата 2015 година наподобяват тези за изминалата. А за да определят тенденциите, авторите на материала се допитват до някои от най-изтъкнатите специалисти.

Авторът предприемач
Все повече автори, тръгнали по каменистия път на самопубликуването, осъзнават, че трябва да плануват внимателно усилията си и да изградят цялостен бизнес модел, включващ всичко от редакторската работа по текста до медийното отразяване. „За да се радват на успех, самопубликуващите се автори трябва да гледат на себе си като на особен вид предприемачи, да са наясно, че генерирането на съдържание е само една от многото стъпки. Макар по важност съдържанието да е винаги в центъра, дори то да е качествено, достигането му до широката аудитория ще е проблем, ако оформлението не е на нужното високо ниво. Авторите вече са наясно, че избирайки да се самопубликуват, не могат да заобиколят напълно ролята на професионалния издател“, коментира специалист.
Самопубликуващите се имат много повече задачи от традиционно публикуващите се свои колеги. Но преимущество на първите е именно фактът, че всичко е в техните ръце; че винаги е възможно те самите да инициират разрастването на проекта си.

Хибридност
Самопубликуването навлиза и в полезрението на традиционно публикуващите се, които доскоро съвсем не проявяваха интерес. В световен мащаб има автори-примери като утвърдената от години Eileen Goudge, чиято книга „Bones And Roses” бива отхвърлена от редица традиционни издатели, но под формата на самопубликуван роман стига до класацията на „Ню Йорк Таймс“ за бестеселъри.
Прогнозата е, че в бъдеще ще има все повече автори, които се преориентират към самопубликуването, като това важи особено за онези, които чувстват, че не получават достатъчно внимание от страна на издателите си. Друг аспект на самопубликуването е, че чрез него вече издадени книги с отдавна изчерпан тираж могат да достигнат до нови поколения читатели.
Очаква се през 2015 г. да се отчете растеж на хибридните издателски стратегии: публикуване по традиционния начин плюс самопопуляризиране на изданията в платформи от различен тип.

Публикуване на части
Представяйки творбата си на части, през определен период от време, авторите задържат светлината на прожекторите към себе си и се радват на непрекъсната обратна връзка. Този модел важи най-вече за електронното книгоиздаване и е печеливш, защото в забързания свят читателите намират за удобно големите обеми да бъдат фрагментирани.

Положението на пазара
Безсмъртието на електронните книги, чиито тираж никога не се изчерпва, прави конкуренцията още по-безмилостна. Магията на книгоиздателския бизнес обаче е в това, че за почти всяко четиво има аудитория. За разлика от пералните и таблетите например, читателите постоянно „използват“ нови и нови книги. От друга страна, не важи понятието „прекалено много книги на пазара“ – по същия начин, по който не са уместни етикетите „прекалено много музика“ или „прекалено много изложби“. Защото светът е широк и читатели дебнат отвсякъде.

Редакция и превод: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: McCartney, Jennifer. A Look Ahead to Self-Publishing in 2015 // Publishers Weekly, 16.01.2015. Available from: https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/authors/pw-select/article/65299-a-look-ahead-to-self-publishing-in-2015.html

Изображение: http://xbassxharmingx.deviantart.com/art/With-Love-the-Writer-354269402

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: