Грешките, които самопубликуващите се автори често допускат (част първа)

self-editingПрекалено много герои
Всяко художествено произведение се нуждае от своите герои. Ала когато те станат прекалено много, настъпва объркване. Читателят започва да се съмнява дали е разбрал правилно, у него се появява желание да си състави списък с всички участващи имена и връзките между тях.

Запитайте се две неща:
~ Ясно ли е кои са главните герой?
~ Съществуват ли герои, които могат да бъдат изтрити от сюжета, без посланието и историята да пострадат?
Съвет от нас: ако все пак сте на мнение, че книгата се нуждае от присъствието на много герои, препоръчваме да получите ноу-хау, вдъхновявайки се от световно признатите. Започнете например с Габриел Гарсия Маркес („Сто години самота“) и Салман Рушди („Среднощни деца“).

Несъответствия и още несъответствия
Сюжетни линии, които изчезват. Ненадейна промяна в името на някой от героите. Прескачане от едно глаголно време в друго или от първо в трето лице… Проследяването на връзките в сюжета ще се окаже невъзможна задача за читателя, ако самият автор не е наясно с тях.
Съвет от нас: когато дойде време да четете готовия ръкопис в търсене на механични грешки, бъдете нащрек и за логически неточности.

Плоски и предсказуеми герои
Задължително е да съставите профили на героите си. Какви са техните мотиви и приумици, от какво ги е страх и какво ги вдъхновява, кои са силните и слабите им страни? След всичко изброено, остава още един въпрос – защо. Уверете се, че е налице причинно-следствена връзка, която непрекъснато движи действията на персонажите. Има ли образи, на които липсва дълбочина? Постъпват ли те необяснимо? Ако да, ще трябва непременно да поработите още, преди да обявите, че ръкописът е готов.
От друга страна, не обяснявайте в прав текст всяка постъпка и всеки жест на героя. Оставете читателя сам да разбере и анализира. Но не забравяйте да намеквате; да инициирате повод за размисъл.
Съвет от нас: станете близки с героите си, така, че постъпките и думите им да звучат органично, а не механично. Още Аристотел говори за „изкуствената външна намеса“ в древногръцката трагедия. („За поетическото изкуство„).


Смесване на жанровете
Посетителите на китайския ресторант не отиват там в търсене на вурстчета, а в тайландския не се предлага мусака. Когато се насочват към дадена книга, читателите също имат очаквания! Ако корицата на любовен роман намеква за мистерия или научна фантастика и читателите не получат обещаното, те никак няма да одобрят това. Възможно е даже да не разберат идеята. Дори да се изкушавате от смесване на жанрове в името на креативността… по-скоро проявете въздържание.
Съвет от нас: преди да започнете да пишете, разучете заглавията в жанра. Четете, четете, четете! После почетете още малко. Така ще знаете какво очакват потенциалните читатели.

Прекомерно голям обем
За съжаление, не съществува универсална формула за изчисление на перфектния брой страници. Винаги трябва да се вземат под внимание материята и авторовият стил на писане (едва ли бихме посъветвали Толстой да съкрати „Война и мир“). Поздравления, ако сте толкова самоуверени, че да издадете книга, дебела колкото телефонен указател! Предварително обаче се уверете, че тя няма да бъде и еквивалентно досадна.
Съвет от нас: вслушвайте се в мнението на редактора си по отношение обема на творбата. Междувременно си отговорете на въпросите:
~ Ако се премахнат цели глави, това ще навреди ли на историята?
~ Оказва ли се, че всъщност в ръкописа ви се съдържа материал не за една, а за две отделни книги?

Материала преведе, адаптира и допълни: Петя Димитрова, редактор във „Фабрика за книги“.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източници:

  1. Dus, Andy. Oh, the Mistakes We’ve Seen! #2: BlueInk Review details common self-publishing writing gaffes // BlueInk, 27.11.2013. Available from: https://www.blueinkreview.com/oh-the-mistakes-weve-seen-2-blueink-review-details-common-self-publishing-writing-gaffes/
  2. Oh, the Mistakes We’ve Seen! #3: BlueInk Review details common self-publishing writing gaffes // BlueInk, 20.01.2014. Available from:https://www.blueinkreview.com/oh-the-mistakes-weve-seen-3-blueink-review-details-common-self-publishing-writing-gaffes/
  3. Oh, the Mistakes We’ve Seen! #4: BlueInk Review details common self-publishing writing gaffes // BlueInk, 05.05.2014. Available from: https://www.blueinkreview.com/oh-the-mistakes-weve-seen-4-blueink-review-details-common-self-publishing-writing-gaffes/
  4. Oh the Mistakes We’ve Seen #5: BlueInk Review details common writing gaffes // BlueInk, 30.06.2014. Available from: https://www.blueinkreview.com/oh-the-mistakes-weve-seen-5-blueink-review-details-common-writing-gaffes/
  5. Sterne, Camilla. Oh, the Mistakes We’ve Seen! BlueInk Review details common self-publishing writing gaffes // BlueInk, 08.03.2016. Available from: https://www.blueinkreview.com/oh-the-mistakes-weve-seen-blueink-review-details-where-self-published-authors-go-wrong/
  6. Източник на изображението: http://www.pypelineediting.com/wp-content/uploads/2013/08/self-editing.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: