Как да представим готовия ръкопис пред издателя?

Изтощихте ли се от работата по текста на бъдещата си книга? Убедени сте, че той е придобил завършен вид, но сетихте ли се да отделите достатъчно време, за да оформите файловете и кратките текстове, с които ще го представите пред издателите и редакторите? Ето няколко аспекта, чието  изпълнение ще издигне личността ви в очите на професионалистите и ще докаже пред тях вашата култура на писмено общуване.

Publishing contract
Източник: brocku.ca

Текстът (бодито) на имейла
Постарайте се изказването ви да звучи интелигентно и учтиво, като едновременно с това е кратко и ясно. Два-три абзаца от по няколко изречения са напълно достатъчни. Ако изпращате писма до повече от едно издателство, строго препоръчително е техният текст да не е идентичен. Изложете доводите си защо се свързвате с конкретния издател и покажете лична заинтересованост да работите с неговата фирма.
Ако държите да включите обширна информация, направете го в приложени файлове.
~ Кратка биография би била от значение, само ако по някакъв начин е свързана с бъдещата книга. Ако предлагате монография относно парично-кредитната теория, предполага се, че имате образование и професионални постижения в сферата на икономиката. Значима информация за прохождащ автор на фентъзи романи, например, са намеренията му, отзивите, получени досега, участията, наградите… но не и това, че се занимава с орнитология.
~ Сбито описание на съдържанието, сюжета и действащите лица със сигурност трябва да е придружено от информация за жанра и мотивация за написването на творбата. Много важно е вече да сте изяснили със себе си за кого е предназначена бъдещата ви книга.

Правилата за файла с ръкописа, които ТРЯБВА да спазвате
Шрифт: Times New Roman
Размер на шрифта (професионалистите наричат тази величина кегел): 12 pt. Заглавията може да оформите изцяло с главни букви.
Междуредие (spacing): double – в Word се настройва в полето с опции Paragraph.
Много често няма нужда на етап ръкопис да полагате сериозни усилия за форматирането на текста, защото при последващата предпечатна подготовка трудът ви ще „отиде на вятъра“. Ограничете се само до: употреба на болд и курсив, където има нужда, разграничаване на параграфите, прилагане на бележки под линия единствено чрез опцията Insert Footnote. Не се грижете за преноса на думи и положението на параграфите върху страниците. Това ще се обсъжда по време на предпечатната подготовка.

Името на файла
Последният аспект, който ще засегнем, на пръв поглед може би изглежда маловажен. Призоваваме ви обаче да не го подценявате, защото той също свидетелства за култура на писменото общуване. Повече от препоръчително е да се придържате към следната схема за именуване на файла/файловете: Вашето име_Заглавие на ръкописа_Пояснение дали прилагате целия текст или само част (плюс разширението .doc или .docx).

Например: Dimitrova_Petya_Poletyt_otkys.

За да се възприемат двете причини, поради които подобно подреждане е обощоприето и се е наложило, нужно е да се има предвид, че повечето издатели получават десетки ръкописи и обикновено ги оставят да чакат „на опашка“. Как помагате, организирайки изпратените от вас файлове с името и фамилията ви отпред?
1. Когато издателят/редакторът запамети на своето устройство файла ви, дори да го отвори след време, с един поглед ще открива в папката с ръкописи този с търсеното произведение, т.е. вашето;
2. Ще знае също чия е творбата и към кого трябва да се обърне, след като завърши разглеждането.
Макар написаното да изглежда по-добре на кирилица, използвайте латински букви, тъй като има вариант чуждият компютър/четец/таблет да визуализира символите от заглавието като йероглифи.

Материала изготви: Петя Димитрова, БГкнига

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Willard, Lara. Formatting your Novel Manuscript // Lara Willard, 24.11.2014. Available from: https://writelarawrite.wordpress.com/2014/10/24/formatting-your-novel-manuscript/

3 thoughts on “Как да представим готовия ръкопис пред издателя?

Add yours

 1. Abe, ne moje li da pratia faila s novata si kniga kato „{jkenbud.doc“
  i
  posle redaktora SAM da si go prekrysti kakto si iska? za kwo mu se plasha?

  da si klati krakata li? az kniga imam da pisha, a toi samo… da si vodi arhiva 🙂

  Харесвам

  1. Уважаема, г-жо Петя,

   Чета за Вас, че: (цитат)

   „Биография

   Завършва българска филология, философия и психология в СУ „Св. Климент Охридски“.“

   Да не би да искате да ми кажете, че имате 3 висши (вероятно бакалвър по филология, магистър по философия, и още един магистър по психология)?

   И смятате, че това Ви доказва като спец в издаването на книги?

   И кое по-точно? Спец сте, защото сте филолог, или философ, или психолог?

   Или днешно време през 2015 година е нормално да имаш 3 висши и да даваш съвети как се подготвят книги за издаване, но… да не си завършил дори Книгозидаване във ФЖМК? Или за Вас лично, филологията Ви е достатъчна, за да сте компетентна по въпроса? И не се заяждам, любопитно ми е що за авторитет сте и явно съм впечатлен, че да тръгна да Ви питам всичко това 🙂

   Браво! Само така!

   Харесвам

 2. Lothur, не зная чия е биографията, която цитирате… но определено не е моята. Иронията е, че съм точно бакалавър „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика. А там един от титулярите на специалността – доц. д-р Милена Цветкова, покрай всички обсъждания за книгата като медия, ни учи и колко е важно да обръщаме внимание на на пръв поглед дребните детайли в комуникацията. Т.е. усвояваме привичката да се грижим за комфорта на бъдещия ни читател.

  Yann, единодушни сме, че авторът има да пише книга. Но след като предприема изготвяне на предложение към бъдещ издател, явно вече я е написал. И именно това е тезата ми – трябва да се отделят няколко минути за оформянето на кандидатурата така, че тя да издава професионализъм и грамотност; да показва, че на автора „му пука“ за собственото му произведение.

  Поздрави и на двамата и благодаря за обратната връзка,
  Петя Димитрова

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: