Световноизвестните самопубликуващи се автори, любими и на българските читатели

Предимството на самопубликуващите се автори е, че са избрали да вземат в собствените си ръце работата по своите книжни проекти. Оказва се обаче, че за успешното изпълнение винаги има нужда от определен набор услуги, предлагани от издателствата.
Спряхме се на четири супер успешни автори, които са получили световна популярност, а също така са известни и сред българските читатели.  Историите им се описват трудно в рамките на един абзац, но вярваме, че биха вдъхновили всеки, избрал да популяризира творбата си чрез самопубликуване.

Фентъзи
Над 10 години писателят Майкъл Съливан не успява да открие издател, който да се съгласи да издаде творбите му. Ето защо авторът решава да поеме по пътя на самопубликуван6925083-fantasy-nature-landscapeето, съумявайки по този начин да продаде 70 000 екземпляра от поредицата „Откровенията на Ририя“. Приключенското му фентъзи се чете бързо, а също така има хумористичен елемент. Навярно това е, което грабва и българските фенове.

Драма
Лиса Дженоува е учен със специализация в областта на неврологичните изследвания. Дебютният й роман, „Все още Алис“, разказва за жена, страдаща от болестта на Алцхаймер в ранна фаза; жена, която се учи да се справя с промените, настъпващи в живота й. Дженоува избира да използва услугите на американската компания за самопубликуване iUniverse през 2007 година. Две години по-късно и нейната творческа кариера се обвързва с услугите на традиционно издателство. Междувременно „Все още Алис“ прекарва 40 седмици в класацията с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и е преведена на 25 езика. Актрисата Джулиан Мур, участвала в екранизацията на книгата, пък печели Оскар за главна женска роля.

Еротика
Сред всички автори, които започват кариерата си като самопубликуващи се, у нас най-известна безспорно е Е. Л. Джеймс. Тя започва да пише „50 нюанса сиво“ като фенфикшън (продължение на дадена творба, написано от нейн читател) на поредицата Health-dangers-of-reading-erotic-novels-for-women„Здрач“; публикува я в сайтове за фенфикшън, както и на собствената си уебстраница. С времето творбата добива все повече еротични нюанси, а също така печели и все повече интерес. Джеймс решава да издаде първата книга в електронен формат, а желаещите да получат хартиения вариант могат да се възползват от възможността за печатане по поръчка (терминът на английски е print on demand). И тъй като всеки самопубликуващ се автор все пак има нужда от услугите на професионалист, тя се свързва с австралийско издателство.
Поредицата е постоянно критикувана от безброй читатели, намиращи стила на Джеймс за клиширан, а речника й – за беден. Това обаче не се превръща в пречка за милионите читатели, които, след като са си закупили книгата, срамежливо я подвързват с плътна хартия, за да не се вижда заглавието й, а после с любопитство сядат да четат.

Янг адълт
Аманда Хокинг е един от първите самопубликуващи се автори на янг адълт литература, която първоначално продава творбите си само в електронен формат и успява да спечели от това главозамайваща сума пари – над 2 милиона долара. У нас нашумява с поредицата „Трил“, включваща трите романа „Подменена“, „Разкъсана“ и „Въздигната“. Продажбите на творбите й достигат до 9000 екземпляра дневно. Някъде по това време Хокинг се съгласява да подпише договор с издателство и да започне работата по тетралогия с оригинално заглавие Watersong.

Текста преведе и състави: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Hardwick, Courtney. 10 Best Selling Self-Published Authors // TheRichest. Available from: http://www.therichest.com/expensive-lifestyle/money/10-best-selling-self-published-authors/4
Източници на изображенията: http://7-themes.com/6925083-fantasy-nature-landscape.html и http://medicmagic.net/wp-content/uploads/2014/08/Health-dangers-of-reading-erotic-novels-for-women.jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: