Стивън Кинг няма нужда от велика корица, а вие?

Корицата на книгата е нейното лице. В множество разговори, които провеждаме с автори, често чуваме фрази като: „Важно е съдържанието, не опаковката“, „Моята книга е предназначена за всички хора“, „Направил съм си корицата сам“, „За какво ми е анотация?“.
Истина е, че и най-добрата корица няма да продаде слаба книга, но нека не забравяме – по дрехите посрещат, по ума изпращат. Не е необходимо да създадете най-великия дизайн, за да се продава книгата ви, но е важно да спазите няколко условия, за да улесните клиента, вашия потенциален читател. Първо, в това да забележи книгата ви, а после и да разбере повече за нея.
Ето няколко съвета за успешна корица.
designer_book_shelf-51. Заглавие – необходимо е то да се вижда ясно, да е четимо и да носи информация за самата книга. Най-добре да е разположено в горната част на корицата, защото понякога книгите се подреждат, като се застъпват в долната си част.

2. Анотация – кратък, но съществен текст, който трябва не само да опише книгата ви в 500 знака, но и да подтикне читателя към покупка. Тук също е важно да се следват правилата: четивен шрифт, не прекалено дребен, на изчистен фон. В някои книжарници осветлението е по-приглушено. Би било голяма загуба, ако хората оставят книгата ви, след като са посегнали веднъж, защото не разбират за какво се разказва в нея.

3. Баркод – генерира се на база на ISBN номера (повече за него може да прочетете тук). В някои големи книжарници не приемат книги без баркод. Той улеснява търговците, складирането, описването и цялата логистика на книгата ви. Във ваша полза е да не „дразните“ книготърговеца с това, че не може да сканира баркода (който нямате). Ако този елемент липсва от вашата корица, книгата ви рискува да си спечели антипатия и да не бъде изложена добре. Всяко затруденение за продавача работи във ваша вреда.

4. Цена – практиката в България изисква книгата да има установена корична цена. Всички физически книжарници ще я спазват при продажбата. Дори да решат да направят отстъпка за крайните си клиенти, ще посочат цифрата, от която се водят. Търговските условия за дистрибуцията също се формират на база на коричната цена. И на последно, но не и по значение място – въможно е клиентът да се откаже от вашата книга, ако я обърне и на гърба й не пише колко струва.

5. Гръбче – онази тясна ивица, която се вижда от книгата ви, когато тя е подредена в библиотека. Възможно е в 80% от случаите да видите заглавието си, подредено точно по този начин на рафтовете на книжарниците. Конкуренцията за място е огромна и ако „гръбчето“ ви не носи никаква информация, най-вероятно никой няма да посегне и към самата книга.

6. Файл за печат – най-вероятно това е нещо, което е далеч от вас като писател. За да няма разочарования при вида на отпечатаната корица, доверете се на професионалист за подготовката на файла, от който ще се отпечата тя. Той ще спази всички отстояния, центриране на надписите, изисквания за подготовка на цветовете, резолюция на изображенията и други. Не оставяйте добрата идея да се превърне в лош продукт!

Писането е самотно занимание, но книгата е масов продукт и лошата корица показва неуважение към читателя. Съветваме ви да спазите добрите практики, за да не пропуснете потенциални читатели.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева
Източник на изображението

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: