Как да напишем анотация за задна корица и какво може да се обърка?

Наблюдавали ли сте как читателите избират книга в книжарницата или в библиотеката? Вземат я от рафта, поглеждат корицата, после обръщат книжното тяло на 180 градуса и се зачитат в текстовете на задната корица. Този закон е добре известен на всеки търговец и на всеки издател.
Нерядко ни се е случвало самопубликуващи се автори, по чиито проекти работим, да ни запитат: „Добре де, толкова ли е нужно да има анотация отзад и какво да напиша там?“. Отговорът е само и единствено положителен. Да, всяка книга се нуждае от своето описание. И да, при анотацията има какво да се обърка! 

Да не би да сте разкрили всичко, което сте включили в книгата?
Текстът на задната корица трябва да предизвиква желанието на читателя да се добере до посланието между страниците. Анотацията има функцията на предястие – повишава апетита и нетърпението да разберем какво още е подготвено. Не прав20151028_153956ете грешката да преразкажете накратко съдържанието от начало до край. Ако читателят знае всичко за сюжета от анотацията, защо ще поиска да чете основния текст? Напишете няколко изречения за завръзката/уводните глави, но не издавайте всички изненади, които сте подготвили.
Много важно: покрай всичко, изписано за самата книга, не забравяйте да включите и кратка информация за автора. Кой сте вие, в коя област на човешкото знание работите и творите?

А споменахте ли жанра?
Детско-юношеска литература, мемоари, фентъзи? Не сте си свършили добре работата, ако след като прочете анотацията, читателят все още не е сигурен какъв е жанрът на книгата в ръцете му. Целта е да привлечете тези читатели, които се интересуват от някой конкретен жанр. Книгата ви не може и не бива да е предназначена за всички! Съветваме ви да формулирате начало на анотацията от вида: „В този исторически роман…“.

Отделихте ли достатъчно време и усилия за написването на анотацията?
Подготвянето на качествена анотация изисква да помислите и за маркетинга на книгата. Приемете този рекламен текст като трамплин, благодарение на който ще достигнете до реалните продажби. Всяка дума трябва да е премислена и значима. Читателят трябва да се почувства увлечен от идеята на книгата. Ако ви се струва прекалено сложно да осъществите на практика казаното дотук, просто наемете специалист, който да изготви анотацията. Ориентировъчната цена би била около 60 лева.

Изчистихте ли анотацията от грешки?
В работата ни с издатели и самопубликуващи се автори често ни се случва да попаднем на книги, чиито анотации са пълни с механични грешки, изпуснати букви и запетаи и пр. Не забравяйте да изпратите на редактора и коректора не само текста на книгата, но и подготвената анотация! Всяка дума, която ще бъде отпечатана на корицата или в тялото на книгата ви, трябва да е видяна поне два пъти от окото на професионалист.
Много важно: когато дизайнерът ви изпрати готовата корица с разположените рекламни текстове, анотации, баркод и цена, отделете време и се уверете, че всичко е вярно по смисъла си и изписано правилно!

Материала преведе и адаптира на български: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: 4 ways indie authors go wrong writing a book description // BlueInk, 07.08.2015. Available from: http://www.blueinkreview.com/4-ways-indie-authors-go-wrong-writing-a-book-description-2

One thought on “Как да напишем анотация за задна корица и какво може да се обърка?

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: