За готините заглавия и как да ги измислим

Историята на книгоиздаването помни безброй много случай на неподходящо избрани заглавия. Хумористични книги се оказват с мъртвешки сериозни имена, в подзаглавието на съвременна проза е изписано в скоби „исторически роман“ и какви ли не още фрапиращи несъответствия. Понякога заглавието се ражда редом с избистрянето на идеята за книгата. В други случаи обаче изобретателността ни буквално забива и се оказва невъзможно да формулираме ефектно име за написаното. Мъчи ви подобен писателски проблем?

Предлагаме ви
да се вдъхновите и да изпълните следните стъпки

~~~ Влезте в голям сайт за книготърговия и потърсете издания на автори, изявяващи се във вашия жанр. Препишете си онези 20 заглавия, които ви допадат най-много. Какво е общото между тях, какво е това, което ви кара да ги харесвате? И другата гледна точка – какво им липсва? След като си отговорите, оставете настрани листа със записаното.

~~~ Време е за съставяне на втори списък. Избройте всички свързани с книгата думи, които ви хрумват – особено тези, описващи настроението и посланието на творбата ви. Помислете и за персонажите си – как бихте описали тях? Същото е и с главните моменти от композицията, т.е. с действието в книгата. Изяснете си какво чувство искате да предизвикате у хората, които ще прочетат заглавието ви.
Автор сте на нехудожествена литература? Тогава изброите думи, каращи читателя да помисли и направи това, което вие искате да си мисли или да прави, след като вече е прочел книгата. Естествено, заложете и на думи, описващи самото четиво.

~~~ Не си поставяйте граници – запишете всичките си асоциации и хрумвания. Ползвайте съчетания, които извикват във въображението цяла история; такива, които подбуждат емоция, чувство, отиване на място, задаване на въпрос. Пишете, докато не съберете поне 100 думи. А сега преценете дали някоя от тях би била достатъчно подходяща за заглавие. Ако се окаже, че заглавие от една дума не e приемливо, формирайте и запишете различни съчетания. И отново: не си позволявайте да се цензурирате!

~~~ След като сте написали двайсетина потенциални имена, оставете работата по заглавието настрани за поне 24 часа. Подсъзнанието ви със сигурност ще продължи да е активно по темата. Когато се върнете към задачата, ще сте много по-свежи и креативни и ще искате да добавите още идеи.
Пресейте предложенията до момент, в който остават между 3 и 5 истински готини. Тях покажете на свои близки, като ги накарате да изкажат впечатление. Ако имате възможност, отделете 1–2 дни, преди да излъчите окончателен фаворит.

~~~ А сега се върнете към списъка със заглавия на вече издадени книги, който направихте съвсем в началото. Вашето вписва ли се добре сред тях? Внимателно преценете дали не е прекалено сходно с някое друго, така че да бъде объркано от купувачите.

На финала: още въпроси, които да си зададете

~ Посланието на заглавието в унисон ли е с посланието на текста? Съвпадат ли си жанрово?
~ Заглавието ще привлече ли внимание?
~ Когато книгата се постави в библиотека/книжарница и се вижда само гръбчето й, ще бъде ли тя все още привлекателна за окото?
~ За нехудожествени издания: ще разбере ли читателят от заглавието каква е темата на вашата книга?

Превод и адаптация: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Gardner, Rachelle. Tips for a top book title // Book Machine, 02.12.2015. Available from: https://bookmachine.org/2015/12/02/tips-for-a-top-book-title/

One thought on “За готините заглавия и как да ги измислим

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: