3 причини да потърсите редакторска помощ

Редактиране

Вашият ръкопис не е съвършен, но това не е причина да се срамувате – всеки писател има нужда от редактор. Нужни са били редакторските усилия на Езра Паунд, за да се превърне „Пуста земя“ на Томас С. Елиът в класиката, която всички познаваме и обичаме днес. Всички познаваме и обичаме „Пуста земя“, нали?

Внимателната и съобразителна колаборация между писател и редактор може да превърне добра книга в страхотна. Защо?

1. Вие сте твърде близо до книгата си

След изцедените време, усилия и креативна енергия, които ви е отнело да „завършите“ книгата си, настроенията ви вероятно ще варират между главозамайване, неувереност, делюзии за величие и срам. Напрежението и нетърпението преди самия завършек и публикуването са предпоставки за грешки и несъвършенства, които в противен случай бихте могли да уловите и поправите.

Имате големи очаквания и идеята да поправяте книгата си ви се струва отблъскваща, но не се заблуждавайте с това колко близо изглежда краят. Днес, повече от всякога, е ключово произведението ви да получи още един (по-строг) прочит. Ако сте прекарали година или повече в писането на книгата, какво представлява още месец работа за подобряването на текста? Не бъдете лош родител: (от)гледайте книгата си с всички сили.

Професионален редактор ще забележи и работи с вас по проблеми в сюжета, героите, дължината, тона и прочие.

2. Невинаги знаете кое е най-доброто за вашата книга

Редактор, който познава отблизо жанра на книгата, е наясно кои похвати работят и кои не. Той ще ви бъде от полза едновременно в креативен и стратегически аспект, което ще даде на книгата ви по-голям шанс за реализация на книжния пазар. Трябва ли да изрежете 3 глави, за да бъде книгата ви по-малка? Заглавието ще направи ли погрешно впечатление у читателите? Редакторът ще ви подтикне да обмислите фактори, за които не сте предполагали, че ще окажат влияние.

3. Автоматичната проверка на правописа в текстообработващите програми не е достатъчна

Смятате, че Word ще подчертае грешките? Компютърът ви не е способен да улови всички граматически, синтактични и правописни проблеми. Окото на редактора ще отбележи грешки в ръкописа, които е възможно да сте пропуснали стотици пъти. Работата с редактор ще ви спести срама от това читателите да коментират правописните грешки на произведението ви, вместо неговите (художествени) качества.

Превод и адаптация: Георги Вълков

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Robley, Chris. Your book needs professional editing, and here’s why… // Bookbaby, 12.11.2012. Available from: http://blog.bookbaby.com/2012/11/your-book-needs-professional-editing-and-you-shouldnt-be-ashamed/

One thought on “3 причини да потърсите редакторска помощ

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: