5 съвета за електронни книги

Успехът на електронната книга зависи почти толкова от качеството на текста, колкото от компетентно изработения файл и стратегията по неговото популяризиране. Затова предлагаме 5 съвета за създаването и успешното разпространение на вашето електронно издание.

longform-ebooks-and-pdfs-are-hereОткрийте своята ниша. Преди да издадете (или дори да започнете писането на) книга е от съществено значение да се информирате относно текущото състояние на книжния пазар. Проверете дали жанрът, към който се числи вашето произведение, е популярен и ако е така, постарайте се да проучите какво го е направило такъв, а после се чувствайте свободни да се възползвате от формулата. В противен случай помислете какво място би могла да заеме електронната книга и как да достигнете до групата от хора, които биха проявили интерес към нея. Тук не става въпрос за творческата свобода в литературен план, а за познаването на добрите практики и силата на рекламата.

Поставете си реалистични цели. Ако за пръв път пишете (и публикувате) книга, не бива да се отвличате с прекалено амбициозни цели. Електронните книги често са по-кратки от хартиените, а в динамичния ни информационен век малко хора търсят следващата „Война и мир“. Опитайте да пишете по страница-две на ден и ще имате готова чернова в рамките на няколко месеца.

Обърнете се към трета страна за помощ. Ако перфекционисти като Хемингуей и Фитцджералд са имали нужда от редактор, какво ви кара да мислите, че вашият текст е безупречен веднага след като бъде завършен? Макар понякога редактирането и коректурата да изглеждат като страховити операции, изчистеният от правописни, граматически и смислови грешки текст е ключов за успеха. Приятели и роднини не могат да останат безпристрастни, затова потърсете непредубеден редактор с вече установени умения в областта и се ползвайте от съветите и компетенцията му.

Корицата. Електронните книги не просто притежават корици, те са витални за привличането на читателското въображение. Нека си признаем – много от нас съдят за книгата по нейната корица, затова се погрижете вашата да е достойна за съдържанието. Съобразете се с факта, че корицата ще се визуализира на електронни четци, телефони или таблети, които разполагат с по-малки дисплеи и вдигнете пункта на заглавието, дори това да коства някои от детайлите, които сте планирали за илюстрация.

Заглавието е съществено. Не само че е нужно да прикове вниманието на читателя, то трябва да бъде лесно за търсене в онлайн търсачките и същевременно да притежава уникално звучене и смисъл. Ако именувате книгата си подобно на 100 други заглавия, вероятно ще останете назад в „Намерени резултати“. Същевременно трудни за спелуване заглавия са и трудни за намиране. Опитайте да се поставите в обувките на читателя – какво би написал, когато търси книга като вашата? Тествайте работните си заглавия в търсачките на онлайн книжарници, за да видите какво излиза и дали е съобразено с това, което бихте искали да се визуализира.

Превод и адаптация: Георги Вълков

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Robley, Chris. eBook publishing strategies – 5 essential tips // Bookbaby, 05.10.2011. Available from: http://blog.bookbaby.com/2011/10/ebook-publishing-strategies-5-essential-tips/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: