4 съвета за писане на завладяваща анотация

9be23ebe01fe851a06df1c76eace589bНаписали сте невероятна книга. Минали сте през редакторските процеси. Дизайнът на корицата ви изглежда блестящо. Прекарали сте месеци, а може би години, за да стигнете до тук и в момента преживявате комбинация от екзалтация и умора. Поемете дълбоко дъх и се подгответе за втори рунд, защото сте готови за следващите стъпки: публикуване и промотиране на изданието.

Една от задачите ви е да напишете анотация (ако не искате да се обърнете към издателство за това). Колкото по-завладяваща е анотацията ви, толкова по-голям е шансът хората да се заинтригуват от книгата, както и да я закупят. Представяме ви 5 съвета, които ще ви насочат в правилна посока.

1. Не бъдете разточителни

Написали сте книгата си за читатели, но анотацията трябва да е съвместима с изискванията на днешното общество – да представя бърза, точна и ясна информация. Хората в книжарницата искат да разберат за какво се отнася съдържанието колкото е възможно по-бързо. Можете да постигнете това като измислите лесносмилаема анотация, където описанията са разбити на кратки, смислени изречения. Не се страхувайте да експериментирате и да я представите във формата на булети или лист с точки.

Ако Хемингуей беше жив днес, вероятно нямаше да слиза от класациите за бестселъри в Амазон. Това се дължи на факта, че той не си е губил времето с „големи“ думи, не е писал несвързано. Ограничете се до 600 знака или дори по-малко, когато пишете анотация. Това ще ви подтикне към самодисциплина в писането и съответното придържане към същността. Ако съумеете да съкратите анотацията на 500 знака, шансовете са, че тя ще бъде още по-завладяваща.

2. Ползвайте думи, които будят емоции и читателското въображение

Има ли нещо в книгата ви, което ще промени живота на читателя? Разкривате ли истина, която ще разгневи или шокира хората? Книгата ще докосне ли сърцата, ще вдъхнови ли някого? Използвайте правилните думи и ще успеете да „включите“ правилната емоционална реакция, която ще мотивира посетителите на (онлайн) книжарниците да направят покупката.

3. Анотацията трябва да показва – не да казва – на читателите за вашата книга

Възползвайте се от писателските си умения, за да покажете на читателите какво ги очаква между двете корици. Ако смятате, че книгата ви е забавна, споделете откъс от диалог. Ако историята приютява герой, с който читателите биха се отъждествили или просто би им допаднал, напишете описание за него. Не издавайте цялата история, защото така ще убиете всякакво желание за прочит.

4. Ползвайте препоръки, ако имате такива

Ако сте дали книгата си за прочит на популярен блогър, литературен критик или друга публична личност (и сте получили съответната положителна реакция), не се стеснявайте да я споделите. Ползвайте похвални цитати – блърбове – потенциалните читатели са склонни да се доверят на друг читател, отколкото на всичко, което вие, в правото си на автор, ще имате да кажете. Ако получите одобрението на друг писател, подобен контакт ще окаже допълнително въздействие.

Превод и адаптация: Георги Вълков

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: McVicker, Daniela. Five tips for writing a book description that isn’t a bore // Bookbaby, 04.01.2016. Available from: http://blog.bookbaby.com/2016/01/writing-a-book-description-that-isnt-a-bore/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: