От ръкопис до публикуване: Как да издадете роман

2f98886f8456385bdc22bf93ea96cf60Приключили сте първата чернова на романа си, но все още ви предстои дълъг път между завършен ръкопис и публикувана книга.

Решенията, които вземете във връзка с ръкописа, ще окажат огромно влияние върху броя читатели и приемането на книгата ви.

И така, как да публикувате роман? Какво правите, когато имате завършена чернова?

 1. Наистина ли сте приключили?

Оставете романа си за месец-два, разсейте се от темите и проблемите, заложени в него и го препрочетете отново след тази кратка почивка. Така ще се дистанцирате малко от работата си и ще имате възможност за по-обективна оценка. Водете си бележки. Дайте ръкописа на други писатели, на които имате доверие, учители, преподаватели или познати от онлайн форуми. След като съберете мнения и впечатления.

2. Потърсете помощта на професионален редактор

Най-големите имена в литературата винаги са работели и продължават да работят с редактори. Това е съществена част от книгоиздаването, без значение колко добър е даден ръкопис. Независимо дали се нуждаете от креативна помощ за развиване на дадена идея, коректорска работа или просто още един строг поглед – трябва ви човек с опит.

3. Започнете подготовка за публикуване

Още няколко ключови елемента, преди да продължите с публикуването:

Изпратете .pdf файла си на книжни блогъри, литературни списания и други медии, свързани с книги и четене, като учтиво им резюмирате своята книга с молба да я отразят. Впоследствие можете да поставите (откъси от) техните рецензии на задната корица, а също на собствената си страница/блог/сайт, както и в прес-съобщенията.

4. Стартирайте маркетинговата кампания

Планирането на маркетингова стратегия трябва да започне известно време преди публикуването на книгата. Много от долупосочените стъпки могат да се осъществят успоредно с писането/редактирането на книгата:

 • Създайте и популяризирайте своя страница в социалните мрежи (facebook, twitter, pinterest, goodreads и други).
 • Напишете кратка биографична бележка в сайта си. Не е излишно да приложите и подходяща снимка.
 • Пуснете в Интернет корицата и анотацията на книгата, за да имат представа читателите какво да очакват.
 • Създайте трейлър за книгата си. Кратки и съдържателни, трейлърите за книги придобиват по-голяма популярност, заради малкото време, което отнемат за гледане и атрактивната визуална презентация на продукта.
 • Пишете текстове за други блогове/медии/сайтове, за да установите онлайн присъствие и да утвърдите писателския си глас.

5. Публикувайте!

Време е да освободите своето произведение на книжния пазар. Свържете се с книгоразпространител за помощ и съвети относно достъпа до всички книжарници в страната. Публикувайте и електронно издание на книгата, за да покриете максимално книготърговската мрежа, предоставяйки удобство на своите (бъдещи) читатели.

6. Промотирайте новоиздадената книга

Книгата ви е достъпна за покупка, сега е времето да убедите читателите защо трябва да си я купят.

 • Организирайте представяне на книгата на подходящо място, съобразено с таргета към който е насочена. Поканете близки, приятели и се постарайте книгата ви да достигне до по-големите медии в страната.
 • Предложете я за представяне в радио и телевизионни предавания, които имат литературни четения или сутрешни блокове, отнасящи се към литературата.
 • Промотирайте книгата си в социалните медии, като отговаряте на коментарите на своите посетители/читатели и си спестявате влизането в публични дискусии с автори на негативни рецензии (в последния случай просто се поучете от рецензията, ако тя е конструктивна или отговорете с простичко „Благодаря“).
 • Планирайте посещение в определени книжарници, където да раздадете автографи, като предварително създадете съответното събитие в социалните мрежи и поканите феновете на своя блог или сайт.
 • Споделяйте рецензии от блогъри и критици.

Превод и адаптация: Георги Вълков

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Robley, Chris. From first draft to book launch: how to publish a novel // Bookbaby, 04.05.2015. Available from: http://blog.bookbaby.com/2015/05/how-to-publish-a-novel/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: