Маркетинг стратегии на книгата, част 1: кои са вашите читатели??

Ако сте автор, който е в началото на професионалния си път, навярно словосъчетанието „маркетинг стратегия на книгата“ е в състояние да посее истински смут и тревога в съзнанието ви. А ако решите да помолите Гугъл да ви разкрие какво все пак е това чудо и какво се очаква от вас, уви! – предстои да се объркате още повече сред океана от стратегии за бързо забогатяване и безброй наръчници, интервюта, частични споделяния на опит…
книжен-център-гринуич-логоНай-краткото обяснение що е то маркетинг стратегия на книга гласи, че тази стратегия се състои от два компонента, на които се очаква да дадете ясен отговор:
кои са вашите читатели
и
как да достигнете до тях.

Има безброй неща, които можете да направите, за да доведете труда си до успешна реализация, и именно затова ви е нужен точен план. А той се изгражда чрез проучване на пазара, креативно мислене, координиране, реални опити, много, много питане, получаване на откази и последващо дерзане. Откъде да започнете? – тазседмичният ни пост ще ви е от помощ.

Не е достатъчно да знаете кои са горе-долу вашите читатели. Ако сте фентъзи писател например, сигурно ще твърдите, че вашата публика харесва фентъзи жанра. Бъдете по-конкретни: кои филми ги привличат, кои комикси или списания? Откъде се снабдяват с посочените продукти? А на каква средна възраст са – въпрос, който пряко ще ви покаже каква сума биха вложили за задоволяване на вкусовете си?
Направете първата стъпка към разкриване на тази мистерия, като започнете да следите електронните книжарници и групите за обсъждане на книги в социалните мрежи (Goodreads и Facebook са класически примери). Излъчете заглавия от последните 1-2 години, които са ви преки конкуренти. Заобиколете бестселърите и се фокусирайте върху по-неизвестни творби.

Дотук проучването ще ви покаже, че всеки национален пазар е пълен с планини от книги и че авторите им, също като вас, са се сетили или са били подучени да надават постоянен вой. Вдъхновете се от действията им, следете как се изявяват публично, какви текстове пишат, в какъв кръг от хора се движат. Така ще се срещнете с техните читатели и, ако не сте просто пасивен наблюдател, а вземете участие в обсъжданията, ще имате реалния шанс да научат за вас.

Скоро ще си дадете сметка, че разковничето е да заобщувате с потенциалните читатели и професионалистите около тях. А най-естествено това може да стане като от онлайн общуване преминете офлайн. Посещавайте редовно премиери на книги, литературни четения и клубове, изложения, награждавания. Попитайте какво чете напоследък събеседникът ви, разберете как той се информира за нови книги и автори – навярно Фейсбук му се вижда неудобен и остарял и вече се е отдал на Snapchat, да речем…

Важно е да предвидите достатъчно време, защото изпълнението на задачата да откриете читателите си е бавен процес, изискващ систематична и ежедневна работа. В най-добрия случай ще са ви нужни няколко месеца, за да развиете профили в избраните социални мрежи. Относително толкова ще ви трябва и за да ви запомнят редовните посетители на книжни събития от дадения жанр. Това означава, че трябва да се задействате преди книгата да е излязла от печат.
Маркетингът е обвързан изцяло с комуникацията с хора. Трудното е да научите кои точно хора. И да не се отказвате от нито една възможност да се изправяте очи в очи или клавиатура срещу клавиатура с тях.

В предстоящата втора част от поредицата постове за маркетинга на книгата ще си говорим как след като вече знаете кои ще са читателите ви, да ги подканите да закупят произведението ви.

Адаптация: Петя Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg
Линк за достъп до оригинала
Снимка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: