Поетесата Ралица Генчева за любовта, вдъхновението и поезията

FullSizeRender.jpgПрез юни във Фабриката за книги работихме усилено с поетесата Ралица Генчева. Веднага след пускането на книгата й „Този път, за да ме чуеш“ за предварителна продажба, еуфорията завладя всички ни – поръчките заваляха, читателите зазвъняха на офисния ни телефон, а Ралица започна да се подготвя за подписването на поръчаните екземпляри с уникални послания.
В първия ден от юли стихосбирката вече е разпратена към всички краища на България, а ние разпитваме Ралица за любовта и за това какво е да си успешна самопубликуваща се поетеса.

– Кои са лайтмотивите в стихосбирката „Този път, за да ме чуеш“?
– Водеща е темата за любовта, тъй като всичко се свежда до нея – красотата и щастието от изживяването й, тъгата и яростта от нейната липса.

– Какво е да си прохождаща млада поетеса в България?
– Писането ми е само хоби, не професия, така че не гледам на себе си като на поетеса, а просто човек, който (вече) не се притеснява да сподели вълненията си под дадена форма. Стиховете ми станаха любимата такава, тъй като могат да са пронизващо кратки и истински и в това е техният чар.

– Стиховете Ви са посланици на любовта. Как Вие самата си представяте това чувство?
– Любовта за мен е лудост и спокойствие едновременно. Лудост, защото трябва да е по-скоро безразсъдна, отколкото премислена. И спокойствие, защото истинската любов не е драми, сълзи, събирания и раздели, а вътрешно спокойствие и огромна радост.

– Как селектирахте произведенията, които да се включат в стихосбирката?
– Бързо. Винаги съм била много спонтанна и всичките ми решения са такива. За един ден събрах всичко от блога ми и на един прочит просто изтрих половината. Надявам се те да са включени в следващата книга.

– А от какво се вдъхновявате?
– Вдъхновявам се от емоциите на хората, обичам да виждам истинските и непринудените моменти в живота им, моментите, в които чувствата са ги завладели. Тогава са най-красиви. За красотата също обичам да пиша, красотата във всички малки неща, в изкуството, в думите, в света.

– Имате ли любими съвременни поети? Кои са те?
– Чета много съвременни поети и да, имам любимци. Много харесвам Благовеста Пугьова, Росен Карамфилов, Карбовски, Р.М.Дрейк.


– Стихосбирката Ви се радваше на сериозен читателски интерес още преди официалната дата на излизането си, а страницата Ви Charly Wilde във Фейсбук има почти 20 000 фена – страхотна цифра почитатели за самопубликуващ се автор. Как успяхте да постигнете това, споделете опита си?

IMG_3266– Стихосбирката наистина започна успешно, надявам се и така да продължи. Имахме много предварителни заявки, което е малко нетипично за български пазар, тъй като човек закупува нещо, което дори не е видял. Така че мога само да благодаря за доверието. Започнах проекта Charly Wilde в края на лятото на 2014 г. За тези две години страницата събра много читатели, за което съм безумно щастлива и благодарна. Мисля, че хората харесват и оценяват откровеността на текстовете. Литературата трябва да е близо до читателя. И чистотата на думите я прави такава.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: