Как се става успешен автор на любовен роман – разговор с Дарина Валеева

13599641_1449118531770284_448873076_n.jpg

Младата писателка Дарина Валеева се свърза с нас през пролетта, за да й помогнем да развие потенциала на романа „Слаб играч“, който тогава бе още ръкопис в .doc файл с различно работно заглавие. Авторката вече си бе изградила нагласата, че преди да види книгата си по витрините на книжарниците, й предстои още усърден труд и много обсъждания с професионалисти – редактор, коректор, дизайнер. Резултатът от съвместната ни дейност е, че „Слаб играч“ зае мястото си в раздел „Бестселъри“ на веригата Orange. Какъв по-светъл момент от този, за да разговаряме с Дарина за успеха на творбата й!

– Какво е чувството да държите в ръка първия си роман?
– Благодарност, щастие и удовлетворение са чувствата, които изпитвам, държейки първия си роман. Безкрайно щастлива съм и високо ценя, че получих възможност да осъществя една от мечтите си – да напиша книга. Не съм и подозирала, че това ще ми се случи на 26 години.

– От какво се вдъхновихте за написването на „Слаб играч“? Колко време Ви отне работата по него?
– Според мен вдъхновението винаги е свързано с любовта. Тя ни предизвиква да преоткриваме нови форми, чрез които да я изразяваме и споделяме. Благодарение именно на това чувство написах романа „Слаб играч“. Започнах книгата преди две години като на шега и нямах идеята да издавам написаното – това своевременно допринесе за лекотата на израза и на самия сюжет. Ако тогава бях писала, знаейки, че ще я четат хора, които дори не познавам, може би нямаше да успея да я завърша никога. Мисля, че на всеки е по-лесно да споделя мислите си такива, каквито са – чисти и неподправени, само пред самия себе си.

– Фокус в романа Ви е любовта и всичко, което тя може да донесе – импулсивността, опиянението, щастието, но и несигурността, ревността, чернотата на раздялата. Какво всъщност е любовта според Вас?
– Според мен любовта е основата на всичко, свързано с личността и живота. Единственото чувство, което ръководи света и самите нас. Най-ценното, което всеки мечтае да изпита и да сподели. Любовта е най-свободната форма на близост и добрина, само благодарение на нея можем да стигнем дълбините на щастието.

– Кога човек се превръща в слаб играч?
–За мен човек се превръща в слаб играч, когато погуби себе си. Когато над душевността и истинските ценности постави материалното и изкуственото. Когато забрави за добродетелите и се стреми чрез преследването на фалша да стигне някъде. Но този път е еднопосочен и най-често накрая води до пропаст. Силен е само онзи, който не изневерява на сърцето си.

– А към какви читатели e насочено посланието на творбата Ви и как бихте го формулирали с няколко изречения?
– В творбата ми се разказва за силна любов и страха, който тя поражда. За неизбежните човешки грешки и болката, която донася времето поради факта, че то не се връща никога назад. Как славата, парите и самочувствието се превръщат в пороци, ако не умееш да ги контролираш. Всеки има различен вкус към стила и жанра на едно произведение, моята книга е роман, написан открито, и докосва именно с искреността на една житейска история. Бих искала чрез книгата да дам пример и ако е възможно да предпазя от болка всеки, който е готов да загърби всичко, дори и самия себе си, заради някой друг.

– Споделете опита си относно самопубликуването в България. За какво не си дават сметка прохождащите автори?
– Моят опит доказа, че ако човек истински желае да постигне нещо, в случая да напише и издаде книга, всичко е възможно и постижимо. Дължа огромна благодарност на целия екип на БГкнига, че ми помогна да осъществя една моя мечта! Имах късмета да работя с големи професионалисти и да стигна до края с това ми начинание. Разбира се, всичко изисква време, постоянство и отдаденост. Но категорично вярвам, че за истинското желание няма пречки. Пожелавам на всички прохождащи автори да не се отказват, да вярват в себе си и да дерзаят докрай, защото чувството си заслужава!

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: