Петя Якимова: „Магията на пътуването“ е дете с много майки и бащи

В началото на есента почитателите на безграничните приключения се събраха в „Клуб на пътешественика“ за премиерата на „Магията на пътуването: последвай местните“.  Автор на книгата е Бистра Якимова, а фотограф – Наце Сапунджиев. Двамата от години обикалят света и описват преживяното в едноименния си блог.

14657449_625432534295361_3604366033973319405_nПетя Якимова е третата, но не по ред на значимост, движеща сила, благодарение на която книгата е факт. Екипът ни се познава с нея още от стажантската й програма в БГкнига, а сега Петя споделя с нас опита си от предпечатната подготовка и реализацията на „Магията на пътуването“.

 

 Петя, сестра ти Бистра неведнъж е подчертавала, че за нея ти си „организатор“ на голямото пътуване в света на книгоиздаването и самопубликуването. На премиерата на книгата дори те нарече неин агент. Разкажи ни за етапите, през които премина, заемайки тези отговорни роли.

Покрай издаването на книгата сестра ми започна често да се шегува, че няма да мога да си създам визитка, която да събере всичките ми роли. Все още нямам визитка, така че явно е била права. В началото, когато книгата беше все още само една мъглива идея, тя и Наце (съпругът й) бързо успяха да ме запалят по идеята и да ме включат в екипа на „Магията на пътуването“. Започнахме заедно да обмисляме възможностите и малко по-малко идеята започна да се изяснява. Аз им обяснявах процесите по издаването на една книга, а те ми разказваха какво искат да вложат в нея и към кого да я насочат. Когато не знаехме нещо, търсехме помощ и съвети и така в процеса на работа всички научихме много неща.

13669778_579557498882865_3875040333369759238_n

Сред моите роли бяха комуникация с издателства, печатници, преводачи, така че по някакъв начин наистина съм агент. Освен това се занимавах с редактирането на книгата и предпечатната й подготовка. Това бяха сред най-големите ми задължения, но със сигурност не всички. В процеса на работа често изникваха други задачи – като подготвяне на графични изображения, оптимизиране на блога, реклама – които си разпределяхме помежду си или правехме заедно. Всички решения около книгата сме взимали тримата (аз, Бистра и Наце), а в повечето случай дори и с помощта на други хора. За тези няколко месеца екипът на „Магията на пътуването“ доста се разрасна. Тъй като и до ден-днешен все още работим по нея и няма изгледи скоро да спрем, очакваме и нови членове.

А откъде всъщност черпиш познания и опит?

Познания черпя главно от книги, статии, колеги в областта на книгоиздаването и от лекциите и упражненията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Там аз съм студент по специалност „Книгоиздаване“ и това определено много ми помага за всичко, свързано с издаването на книгата. Освен това университетът, стажовете и заеманите работни длъжности ми дават опит в тази сфера.

За тези няколко месеца често се е налагало да търся информация за дадено нещо и първите места, където го правя, са книгите в библиотеката и колегите ми от университета.

Имаше ли трудности?

Трудности имаше, но сега не мога да си ги спомня. Работата около една книга е толкова динамична и толкова бързо се преминава от едно нещо в друго, че нямаш много време да се радваш, когато си преодолял някоя трудност, а просто бързаш да се заемеш със следващото нещо.

Ти си редактор на книгата и си отговорна за предпечатната й подготовка. От блога Тhe Magic OTraveling познаваме и Наце Сапунджиев, който е фотограф и, в най-добрия смисъл на понятието, „partner in crime” на Бистра. Как се включиха в работата останалите участници от екипа – дизайнерът Ана Любенова и коректорът Нина Якимова?

Екипът на „Магията на пътуването“ много се разрасна в течение на работата по книгата. Много хора ни помагаха по пътя по един или друг начин и за съжаление нямаше как да сложим имената на всички тях в книгата.

Ана Любенова създаде корицата на книгата и логото на „Магията на пътуването“. Освен това тя винаги помага с дизайна на изображенията, които правим, и винаги можем да разчитаме на нея за съвети. Тя е и един от първите хора, които прочетоха книгата, и ни даде много важна обратна връзка.

Нина Якимова беше безценна при коригирането на книгата, защото грешките трудно избягват нейното критично око. Освен това ни даде още един поглед над книгата. Тя помага и за рекламата на книгата, и в организирането на събития.

Работата с всички хора от екипа на „Магията на пътуването“ е изключително приятна. Те са различни по възраст, идеи, способности, но по едно нещо си приличат – бяха запленени от магията на пътуването и са готови във всеки момент да помогнат. Без който и да е от тях тази книга сега нямаше да е реалност.

Можем ли да наречем  „Магията на пътуването: Последвай местните“ семеен проект?

В най-строг смисъл на „семеен“ – не, тъй като нямаме роднинска връзка с голяма част от хората, които помогнаха за осъществяването й. Отношението към книгата на всички „замесени“ обаче говори точно за такъв семеен проект. Може да се каже, че „Магията на пътуването: Последвай местните“ е дете с много майки и бащи, което е обичано от всички тях.

Обикновено това е формулата за успех при проекти като вашия.  А какво е основното нещо, което научи по време на предпечатната подготовка на книгата?

14055078_598743063630975_8850659864135390614_nТъй като книгата щеше да бъде печатана изцяло цветно, много ми се искаше да направя и самия текст, и колонцифрите (номерата на страниците) цветни. Трябваше да успокоя ентусиазма си, защото се получаваше нещо наистина твърде шарено. Бистра и Наце получаваха имейл след имейл с нови варианти за разположението и цвета на заглавията, бележките под линия и какво ли още не. В крайна сметка само колонцифрите останаха в цвят, различен от черно или сиво.

Научих, че невинаги, когато имаш възможност да направиш нещо, трябва да го правиш. Досега обаче част от мен се чуди дали не е трябвало да съм по-смела и да изпълня някои от най-нестандартните си идеи за книгата. В такъв случай със сигурност сега тя щеше да изглежда много различно.

 

Интервю на Стела Маркова, Фабрика за книги

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Благодарим за снимките на Магията на пътуването / The Magic of Traveling

 

 

 

 

One thought on “Петя Якимова: „Магията на пътуването“ е дете с много майки и бащи

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: