Планирайте успеха на книгата си

Ако сте автор и мислите, че понятията „план“, „стратегия“ и „продукт“ не биха могли да имат нещо общо с издаването на книга, вероятно този текст или не е за вас, или точно обратното. При всички положения, за да стигнете до своите читатели, трябва да подходите отговорно както към тях, така и към себе си.

Цели и план

Преди да издадете книга, е нужно да знаете какви са вашите цели и да имате ясен план, благодарение на който да ги реализирате. Трябва да сте наясно дали искате да продавате продукта си с цел печалба, или да го подарявате на приятели и роднини. А може би мисията ви е да тиражирате идея или кауза? Или да дарите приходите от продажбите на книгата си за благотворителност? Конкретизирането на вашата цел е основата, от която да тръгнете за определяне на успешните подходи.

За кого е предназначена книгата ви?

Представете си вашите бъдещи читатели. Какви са техните интереси и литературни предпочитания? Приличат ли на вас или искате да ги убедите в нещо, което намирате за важно и ценно, а те не подозират за него? Какви книги четат? Жени ли са или мъже? А вероятно пишете за деца или тийнейджъри? Какъв е начинът им на живот? Обичат ли да пътуват (и да носят в багажа си леки книги) или предпочитат в домашните си библиотеки да поставят луксозни и красиви издания?

Не подминавайте тези въпроси. Отговорите им ще позволят не само да таргетирате публиката си и да се рекламирате добре пред нея, но и да определите жанра и категорията на книгата си.

Задължително ли е поставянето на рамки?

Не, но е препоръчително, защото „помога“ на читателите, на книжарниците, библиотеките, медиите и всички други видове публика да се ориентират по-лесно и да определят мястото на вашето издание.

На ден се издават хиляди други заглавия. Помислете за това и не го забравяйте.

Колко ще ви струва всичко това?

След като знаете какво целите, се налага и да сте наясно колко ще ви струва изпълнението на вашия книжен проект. По отношение на предпечатните процеси, печата, маркетинга и всичко останало, можете да се обърнете към професионалисти, да работите с фрийлансъри по отделни части от проекта или да свършите почти всичко сами.

Финансови и времеви разходи

Без значение от избора и предпочитанията си, вие ще имате два основни вида разходи: финансови и времеви. Нужно е да разполагате с предварителна калкулация за разходите, които ще платите, и приходите, които очаквате, както и да знаете, че да правите сами неща, които досега не сте, ще ви коства време за проучване, научаване и практика.

Пропускането на стъпки от предварителното планиране за издаване на книга и прецизирането на параметрите, в които ще реализирате проекта си, може да има болезнен ефект както за вас, така и за читателите. Изберете интелигентен подход, бъдете дисциплинирани и намерете правилните съмишленици и партньори.

Стела Маркова

Фабрика за книги

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: