„Пътят на героя“ по Джоузеф Кембъл

„Независимо дали слушаме със сдържано любопитство съновиденията на червеноок шаман от Конго или с възторг четем в превод сонетите на мистика Лао-Дзъ; от време на време разчупваме костеливия орех, който представляват аргументите на Тома Аквински или улавяме сияещото значение на странна ескимоска приказка: винаги ще стигнем до единствената, вечно променяща се и въпреки това изумително константна история, която откриваме, с усещането, че остава повече за преживяване отколкото някога ще бъде известно или разказано.

Навсякъде из населения свят, във всички времена и под всякакви обстоятелства, човешката митология е процъфтявала; и тя е била живото вдъхновение за всичко, родено от дейностите на човешкия организъм и разум. Няма да бъде пресилено да кажем, че митът е тайния отвор, през който неуморимите енергии на космоса се изливат в човешката културна манифестация. Религии, философии, изкуства, социални норми на примитивния и историческия човек, основополагащи открития в науката и технологията, сънищата, които оцветяват съня, извират от вълшебния пръстен на мита“

С тези два обобщаващи параграфа, американският антрополог Джоузеф Камбъл започва своето най-популярно изследване – „Героят с хиляди лица“.

В сравнителната митология, мономитът или пътят на героя, е най-често срещаният шаблон, по който са изградени приказките, легендите и историите, включващи герой, който отива на приключение и в решителна криза побеждава, след което се завръща променен. Перипетиите, през които героят преминава са степенувани и могат да бъдат проследени в следната инфографика:

Образецът за пътя на героя, популяризиран от Камбъл, е силно повлиян от Юнгианските принципи на психоанализата и неговото задълбочено разглеждане на архетипите и тяхното място в развитието на човешката цивилизация.

При внимателно изследване, този образец може да се открие в множество от най-изтъкнатите представители както от античната култура така и от популярната култура днес – от древногръцкия „Одисей“ на Омир до оригиналната трилогия „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас. Голяма част от най-въздействащите и влиятелни литературни, филмови, изобразителни и други произведения на изкуството се позовават на мита за героя, като по този начин авторите им намират универсална структура, върху която да изградят собствен наратив, предавайки темите и проблемите, които считат за наболели в модерната действителност.

И за да улесним изясняването на отделните стъпки, при описанието на всяка ще даваме за пример моменти от двете, цитирани по-горе творби.

 • Отначало героят е в нормалния свят и бива представен на аудиторията в светлина, в която отделният човек би могъл да се идентифицира с представената ситуация или дилема. Тук получаваме информация за настоящето на героя, както и за неговата лична история и мотивация. Някаква полярност в живота му го тегли в различни посоки и причинява стрес. Например: Одисей се намира в Итака с жена си, Пенелопе и новородения им син, Телемах, а Люк Скайуокър е на родната си планета Татуин.
 • Призив за приключение – Нещо, което разклаща описаното в т. 1 състояние. Обикновено, когато призивът е получен, бъдещият герой отказва да го приеме. Това може да се дължи на различни подбуди: чувство за задължение, страх, несигурност, усещане за неадекватност или друга обоснована причина, която би задържала някого в настоящото положение. Одисей се готви да отплава към войната за Троя, а Люк получава съобщението на принцеса Лея. Така и двамата се срещат с началото на промяната.
 • Отказ на призива – Героят изпитва страх от неизвестното и опитва да отклони приключението за кратко. Алтернативата е някой близък на героя да изрази несигурност или да сподели предположения за бъдеща опасност. Одисей е наясно, че пътуването му ще бъде дълго и не иска да изостави семейството си, докато Люк се чувства задължен да помага на доведените си родители при събирането на жътвата.
 • Свръхестествена помощ – героят се натъква на кален пътешественик между нормалния (Известно) и отвъдния (Неизвестно) свят. Тази помощ може да е под формата на тренировки, оборудване или обикновен съвет, който ще бъде полезен за героя по време на пътуването му. Богинята на мъдростта и занаятите, Атина Палада, иска да помогне на Одисей, въпреки че е инструктирана да не го прави. Тя се смилява над Одисей, спасявайки го от сигурна смърт и насочвайки го напред по пътя, докато другите богове го изоставят. В „Нова надежда“ Оби Уан спасява Люк от пясъчните хора.
 • Преминаване на Прага (начало на трансформацията) – В края на първо действие, героят е готов да напусне нормалния свят и навлиза в нов регион (или ново състояние) с непознати правила и ценности. Голямата буря, която боговете от Олимп изпращат на гърците, за да накажат горделивите им порядки, подтиква Одисей да стартира своя път. За Люк Скайуокър преминаването на прага се осъществява с бягството от Татуин.
 • Изпитания, съюзници и врагове (Предизвикателства и изкушения) – героят преминава през затруднения в Неизвестното, проверени биват неговата преданост и смелост. Възможно е на този етап да срещне нови помощници или ментор. Пътуването на Одисей обратно към Итака е възпрепятствано от множество затруднения в лицето на циклопа Полифен, Сирените, Ластригоните и др. Люк Скайуокър среща принцеса Лея и упражнява способностите си със светлинен меч.
 • Подход (Приближаване до Бездната) – Героят и новопридобитите съюзници се готвят за значително предизвикателство в Неизвестното. Одисей почти се домогва до дома, но новият му екипаж отваря торба, поверена на героя от Еол, повелителя на ветровете. Вследствие от нея задухват ветрове, които запращат екипажа далеч от Итака. Люк е изкушен от Тъмната страна.
 • Изпитание (Бездна и Откровение) – Около средата на историята, героят влиза в централно място от Неизвестното и се изправя срещу смъртта или най-големия си страх. От момента на смъртта се ражда нов живот. Одисей е изпратен в подземния свят, в търсене на информация, която да го отведе до вкъщи. Това изпитание го довежда на прага на смъртта. Люк се среща с Дарт Вейдър и смирява духа си.
 • Наградата (Трансформация) – Героят се сдобива със съкровище от срещата си със смъртта или най-големия си страх. Възможно е тази победа да бъде отпразнувана, но все още е налична опасността съкровището да бъде загубено. Кралят на Феакия (Схерия) дава възможност на Одисей да се прибере у дома. Люк Скайуокър става джедай.
 • Обратният път – в последната четвърт от историята, героят е подтикнат да завърши приключението, оставяйки назад Неизвестното, осигурявайки успешното прибиране на съкровището. Обикновено гонитба или друга напрегната и опасна за живота на героя сцена алармира надвисналата над мисията опасност. За разлика от други герои, Одисей не търси съкровище, а дома си. След като се завръща, открива, че къщата му е опустошена от ухажори, опитващи да откраднат жена му и дома му. Люк унищожава Звездата на смъртта и иска да продължи битката, за да отмъсти смъртта на учителя си Оби Уан.
 • Възкресение (Изкупление) – в кулминацията, героят преживява последно тежко изпитание. Той или тя е пречистен/а от последна жертва, още един момент на умиране и прераждане, но на по-високо, завършено ниво. Благодарение на действията на героя, полярностите, които са създали конфликта в началото биват разрешени. Вместо да избие съблазнителите на жена си, Одисей е търпелив и иска да научи дали жена му е останала вярна. С помощта на сина си и лоялния свинар, той измисля план. Атина го маскира като възрастен просяк, за да може да влезе в дома си неразпознат. Телемах краде оръжията на всички ухажори и последният тест започва. Пенелопа ще се ожени за мъжа, който опъне лъка на Одисей и изстреля стрела през малка линия кръгове – на пръв поглед невъзможна задача. В „Междузвездни войни“ Хан Соло спасява Люк от Дарт Вейдър и двамата управляват „Хилядолетният Сокол“, унищожавайки преследващите ТАЙ-файтъри.
 • Завръщане – Героят се завръща вкъщи или продължава пътешествието си, носейки част от съкровището (дара от Богинята), което има силата да трансформира света по начина, по който героят е бил променен. Одисей, в дрипите на бездомник, завършва успешно изпитанието от т. 11 и се завръща. Заедно със своя син изгонва ухажорите от дома си със сила. Пенелопа, виждайки, че Одисей се е променил, го поставя пред изпитание, за да е сигурна, че това наистина е той. Тя му казва, че е преместила леглото им, а той отвръща, поправяйки я, че това би било невъзможно и всичко се връща постарому. „Междузвездни войни: Нова надежда“ завършва с тържествена церемония по случай победата на Съпротивата срещу Империята.

Текста състави: Георги Вълков

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Кембъл, Джоузеф. Героят с хиляди лица. София: Елементи, 2017. 432 с.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: