Премиера на книга? Как да впечатлим читателите си

Като редактор винаги съм съзнавала, че връзката между писател и читатели е в основата на успешния книгоиздателски процес. Откакто самата аз станах автор, това мое впечатление само се потвърди. Още докато работех по ръкописа на дебютната си книга – „Да обичаш дивото. Монголия“, бях наясно, че достигането до хората ще се окаже приключение с елементи на одисейско премеждие. Вече си давах сметка, че ще се очаква да действам постоянно както онлайн, така и офлайн. Моментът, в който готовият pdf пое към печатницата, ми донесе както успокоение, така и нова доза загриженост. Щом като книгата скоро ще е в ръцете ми и по книжарниците, значи… идва време и за премиера.

Чувствам се готова да обсъждам как се организира такова събитие, едва след като то е успешно преминало и даже отшумяло – макар все още да се натъквам на положителни оценки за него. Няма защо да крия, че тръгнах със съвсем общ план, чиято крайна цел звучеше по-скоро мъгливо, отколкото конкретно: искам на премиерата ми да дойдат много хора. Какво се крие зад това желание, споделяно навярно от почти всички писатели? Следващите съвети и примери могат да помогнат за анализа на ситуацията и стигането до „хепиенд“.

Какво значи „много хора“?

Ако сте сравнително или изцяло неизвестен в обществото творец, отлична посещаемост според мен е около 200 души. За да се осъществи това, нужно е потенциалните гости да са информирани достатъчно рано. Стартирайте разгласата около месец предварително, като непременно направите Фейсбук събитие, опишете кратко и ясно за какво става дума и качите изображения с приличен дизайн (препоръчвам ви да използвате сайта canva.com). Освен да публикувате редовно в събитието, добре ще се отрази и да вложите пари за платена реклама (т.нар. „буустване“).

Хубаво е част от заинтригуваните , които ще присъстват на премиерата, вече да са прочели или да са запознати поне с част от произведението ви. Дайте им време – например месец, след като книгата вече е налична за продажба.  Ще си причините излишни нерви, ако обявите представянето в деня, когато печатницата е обещала да ви предаде готовата продукция, или 2 – 3 дена по-късно. Забавяния и проблеми с печата могат да се случат винаги.

Какво ще предложите на тези „много хора“?

Разбира се, за това няма определена рецепта, но ето няколко утвърдени правила. Не бива да залагате само на представяне на откъси от книгата. Дори да подберете най-забавните и интригуващи моменти, самият факт, че става дума за четене на глас, върви ръка за ръка с възможността публиката да се отплесне в мислите си и въобще да не чуе нищо. Задайте си и въпроса кой ще чете. Ако ще сте вие самите, със сигурност ще звучи особено лично. Но ако никак не ви се удава да го направите бавно и изразително или е твърде вероятно да затреперите от притеснение, по-удачен вариант е да заложите на харизматична личност, която да го свърши вместо вас. Въпросното умение може да се развива, така че е препоръчително да тренирате в тази посока и да имате нагласата да поемете нещата в свои ръце на някое следващо събитие.

След като сте избрали няколко откъса, дълги горе-долу 2 000 знака, помислете за включването на сценична изява между тях. Може да наемете професионалист, който да изпълнява музика в унисон с темата на вечерта. Най-много 4 или 5 негови включвания от по няколко минути действат съвсем ефективно. Друг вариант е да заложите на визуално изживяване, като подготвите снимков/картинен/презентационен материал, съчетан с аудио на запис.

За да се усеща концептуалност в цялата официална част, непременно планирайте как ще преведете публиката от увода през изложението към заключението на представянето. Най-добре е да си имате помощник на сцената – някой в ролята на модератор, който ще задава въпроси към вас (а защо не и към публиката).

Обикновено автографи се раздават след премиерата. Освен маса, стол и достатъчно книги, ще ви е нужен поне още един човек. Негова задача е да осъществява продажбите физически, т.е. да следи за продадените бройки , да осигури дребни пари за връщане на ресто, да издава касови бележки. За да е всичко легално, обсъдете със счетоводител как да се организира последното. Опитът показва, че около една трета от присъстващите ще искат да си купят книгата ви на премиерата.

Как ще осигурите комфорта на „многото хора“?

Основно изискване, естествено, е помещението да е достатъчно широко, за да побере спокойно очакваните гости. Не по-малко важно е да се наеме/осигури подходяща сцена, а също – осветление и озвучител. Възползвайте се от помощта на персонала, защото тази организация има потенциал да е и трудоемка, и скъпа. Имайте предвид, че доста от присъстващите ще искат да седнат по някое време, така че не е препоръчително да се мине без столове. Освен това повечето хора обичат да пият по нещо, когато са на събитие. Ако има на разположение бар и бармани, а не просто маса с напитки, това само ще повиши удобството.

Как събитието да остане в историята?

Помислете навреме за професионален фотограф, който да заснеме премиерата. Свържете се достатъчно рано с него и обсъдете какви точно са очакванията ви, както и колко време ще трябва да работи въпросната вечер. Част от читателите със сигурност ще споделят снимки, на които държат книгата ви или се ръкуват/прегръщат с вас. Също така ще ви отбелязват във Фейсбук, ще тагват страницата ви и какво ли още не… За всичко това са ви нужни качествени изображения. В този ред на мисли, бихте могли да осигурите видеозаснемане, след което да пуснете онлайн кратко видео с най-запомнящите се моменти.

Емоцията от премиерата на книгата ви със сигурност ще ви държи и преди, и след края на събитието. Макар да е невъзможно да се преборите напълно с напрежението и сценичната треска, изпълняването на поне част от горните съвети със сигурност ще спомогне за гладкото протичане. Изградете си обаче нагласата, че няма как всичко да е перфектно и че никой не очаква от вас това. Читателите идват на представянето най-вече заради вашата личност. Ето защо ако се отнесете с тях позитивно, искрено и уважително, най-вероятно ще изживеете страхотна вечер, последвана от дни с множество положителни отзиви.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Петя В. Димитрова, автор на „Да обичаш дивото. Монголия
Фотографи: Ирма Атанасова, Михаил Цвеов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: