Как да развием сюжет на приказкa за деца (и не само)?

Замисляли ли сте се откъде произхождат народните приказки? Те са замесени с канела от вълшебство и брашно от приключения, така че всяко дете обича да си ги „похапва“. Зад магичните и невероятни явления в тях всъщност се спотайват дълбоко прикрити действителни събития. Според фолклориста Владимир Проп приказките водят началото си от обредите на първобитното общество. В книгата си „Историческите корени на вълшебните приказки“ той описва как много мотиви присъстват в инициацията – ритуалното посвещаване на децата в живота на възрастните. След като достигнат определена възраст, юношите били взимани от родителите и отвеждани в гората например, където предрешени шамани с маски ги подлагали на трудни, а дори и животозастрашаващи изпитания. Давали им се оръжия и след изпълнението на тежката задача те се завръщали в родното си място променени и даже с други имена. Ако се вгледате внимателно, ще намерите много от тези моменти в сюжетите на приказките, а също и в приключенските и криминалните романи.

Руският фолклорист твърди, че приказките се раждат, когато даденият обичай умира. Преданията за това мистично посвещаване се появяват по-късно, доукрасяват се от уста на уста, добавят се и нови герои, свързани със селския бит (например Хитър Петър, Иванчо и Марийка) и др. Според „рецептата“ на Проп тестото на приказките се състои от обрашнени с магия нишки, които осъществяват връзката между съзнанието на праисторическото дете и съвременното. Четейки за приключенията и преживяванията на предците си, малчуганите постепенно встъпват в света на възрастните.

Владимир Проп не се спира само до теоретичната страна на твърдението си – той се фокусира и върху базови сюжети и извежда основни действия, наречени от него „функции“, които винаги присъстват в приказния свят. Те са всеотдайните помощници, с чието съдействие може да си „сготвите“ история. Заложите ли на оригинални съчетания и интересни интерпретации, те несъмнено ще ви дадат възможността да сътворите приказка, много притегателна за детското съзнание. Ето и списъка на Проп: отдалечаване; забрана; нарушение; разузнаване; донос; клопка; неволно съучастничество; увреждане (или недостиг); посредничество; съгласие на героя; заминаване на героя; героят бива изпитван от дарителя си; реагирането на героя; получаване на вълшебно средство; пренасяне на героя до мястото на това, което дири; борба между героя и противника; белязването на героя; победа над противника; началните беди или недостиг биват отстранени; завръщане на героя; преследването му; спасение; героят пристига неузнаваем вкъщи; лъжлив герой предявява необосновани претенции; на героя възлагат трудна задача; решаване на задачата; героят е разпознат; изобличаване на фалшивия герой или на противника; преобразяване на героя; противникът бива наказан; сватбата на героя.

Ако въображението ви не заработи моментално, може да се вдъхновите със следната игра. Напишете на отделни листчета гореспоменатите моменти, обърнете ги и изтеглете например 4 от тях. Забъркайте фабулата, представяйки си възможно най-обстойно протичането на всеки. Отпуснете се на крилете на вдъхновението и запишете изживяното по време на полета. Накрая поставете творението си в редакторската фурна. Проследете внимателно дали развитието се води от ясна логика и причинно-следствени връзки. Запитайте се доколко посланието ви ще е разбираемо за читателите.

Продуктите за разказа са: въображение, мисъл и сюжетните опорни точки на Проп, които не само вдъхновяват авторите, но и са близки на всеки от нас, понеже са част от колективното несъзнавано. Разбира се, не забравяйте да сложите и нещо от себе си – няма велика рецепта без тайна съставка, която е чисто индивидуална. Забавлявайте се, защото все пак трябва да предусетите веселието, което децата също ще изпитат по време прочита.

ПП: Представените инструкции са аналог на вече съществуващ метод по „картите на Проп“, които се използват за развиването на творческото начало при децата.

Материала адаптира и допълни: Мария Гильова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Родари, Джани. Граматика на фантазията. София: Сиела, 2015. 216 с.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: