Мистерията „цветна проба“. Или как да бъдем сигурни, че книгата ни ще бъде с цветовете, които сме си представяли

–––––––

„Цветна проба: Получаване на контролно цветно изображение върху материален носител или на цветен екран на видеотерминално устройство. Различават аналогова (растерна), полутонова (цифрова) и екранна цветна проба.“

Източник: Printguide.info
–––––––

Имате завършен ръкопис, преминали сте през важните етапи от предпечата, вече рекламирате книгата си и сте се свързали с дистрибутор, който ще я разпространи в книготърговската мрежа. С няколко думи – на финала сте и ви остава „единствено“ да отпечатате творбата си.

Възможно ли е нещо да се обърка, или да не се случи така, както сте си го представяли? Уви – да. А могат ли неприятните изненади да се предотвратят? Отново – да. За всички независими автори, които искат да създадат висококачествени продукти и да получат максимално удовлетворение от своите издания, подготвихме материал за цветната проба. Ако искате да разберете какво представлява тя, колко струва и най-вече – какви проблеми може да ви спести, четете нататък.

Защо корицата ми е зелена – аз я виждам сива на монитора си?

В практиката си често работим с автори, които имат много точна идея за това как ще изглежда мечтаната им книга. Понякога обаче се случва представите и очакванията да се разминават с реалния краен продукт, което създава неприятно усещане и разочарование.

Какви са причините?

Всеки монитор, принтер или друго устройство дава отклонения при възпроизвеждане на цвета.

Което пък означава какво?

Броят на цветовете, които мониторът на вашето устройство (компютър, лаптоп, таблет и пр.) може да възпроизведе, многократно надхвърля броя на цветовете, които се възпроизвеждат чрез печатните технологии. Това може да доведе до загуби или отклонения в отпечатаните цветове. Полиграфическата индустрия умело използва инструмента „цветна проба“ за спестяване на проблеми от подобно естество.

Цветната проба представлява пробен отпечатък, който показва как би изглеждал даден файл, ако се отпечата максимално коректно. В долния край на отпечатъка можете да видите цветна скала. Тази скала съдържа контролни цветове, които се измерват от устройство, вградено в принтера.

Тъй като е ясно точно какви стойности трябва да имат тези цветове, може да се прецени дали като цяло в пробата има отклонение, което е извън рамките на приемливото.

Не искаме да задълбаваме във формули, но най-просто възприятието за даден цвят може да се опише с 3 променливи:
– L (светло – тъмно)
– а ( жълто – червено)
– b ( синьо – жълто)
Така определените контролни полета имат точни стойности, които трябва да се получат по Lab при измерване. Ако тези стойности се получат – това означава, че цветовете на пробния отпечатък са коректни.

Няма значение какво виждате на екрана си и макар то да изглежда различно от пробата – тя е коректна.

Колко струва цветната проба и кой я прави?

Ако искате да направите цветна проба, трябва да я поръчате на печатницата. Средствата, които трябва да отделите за цветна проба, обикновено са в рамките на 60 лв. Проблем за повечето автори се оказва по-скоро фактът, че изработката и доставката отнемат средно между 2 и 3 работни дни. Ако бързате много, защото не сте планирали достатъчно време за печат, е възможно да се откажете и да сметнете, че можете да прескочите етапа на верификация на цветовете.

Важен съвет: Дори печатът да ви се струва най-маловажната част от създаването на книгата, в този процес могат да се объркат много неща. Не подценявайте сроковете и етапите на печатните процеси.

Какви проблеми спестява цветната проба?

Точно в момента, когато вече сте най-нетърпеливи, се налага да удължите срока за печат с 3 дни. Доста неприятно, но още по-неприятно би било да видите книгата си и да не я харесате. Затова горещо препоръчваме винаги да изисквате цветна проба. На отпечатъка може да видите следните проблеми:
– отклонения в цвета (може би ще е необходимо да нанесете промени във файла, за да постигнете желаните тонове);
– нечетивност на текстовете (на отпечатъка ще проличи дали анотацията и другите текстове са достатъчно четивни, дали шрифтът е с разумна големина и още веднъж ще може да проверите за пропуски);
– проблеми с резолюцията на изображенията (възможно е на монитор файловете ви да изглеждат прекрасно, но при отпечатване да станат размазани). За добро възпроизвеждане на монитор са достатъчни само 72 пиксела на инч с информация, докато за качествен печат са необходими 300 пиксела на инч.

Надяваме се с този материал да разбулим поне част от мъглата около печатните процеси и да помогнем за това повече автори да са доволни, когато видят своите издания.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: