Пет съвета за избягване на повторения

Пишейки думата „повторения“ в заглавието, като автори би трябвало вече да мислите и за нейните заместители в текста. Това обаче невинаги се свежда само до ровене в синонимен речник или интернет. Просто понякога алтернативите или не са достатъчно, или не отговарят на звученето и стила ви.

Тогава нека си представим, че повторението е малък комар. Това жужащо животинче накъсва ритъма на произведението ви с монотонния си звук. И колкото повече крилатият досадник се навърта във вашия текст, толкова по-голям става, защото изсмуква кръв от творбата ви. Всъщност току-що ви бе намекнат първият вариант, с който да замените дразнещото „насекомо“.

Първи съвет: използване на тропи

Когато потърсите синоними на „повторение“, се появяват примери като „дублиране“. Важно е обаче да оцените дали изборът е удачен за целта и смисъла в текста. И ако не е, съвсем невинно, прикривайки го с оригиналност, да подтикнете към приемането на смислово разширяване. Тоест можете да впрегнете асоциативната мисъл и въображението си, като приложите например метафора, за да обозначите често изникващата дума. Този художествен похват принадлежи към тропите – думи, изрази или изречения, реализиращи преносен смисъл. Имате възможност да неутрализирате натрапващия се комар и с други изразни средства от тази група като алегория, метонимия, синекдоха, олицетворение и пр. Сравняването и сливането на сходни действия или образи ще ви даде по-голяма свобода в изказа. В крайна сметка, ако подходите креативно, читателите ви ще изпитат именно и удоволствието от подобен вид литературна изобретателност.

Втори съвет: промяна в залога на глагола

За случаите, когато искате да избегнете повтарянето на глагол, можете да обърнете залога му. Тоест вместо деятелен, да се трансформира в страдателен (и обратното), като по този начин отново проправяте път към повече възможни синоними. Например: „Къщата стои величествено на хълма. Тя е издигната/съградена/извисена/ситуирана/разположена (и др.) от много години там…“. Ако започнете да търсите подобни на „стои“ думи, ще се ограничите до един скромен набор, от който примери като „оставам“ и „лежа“ не са особено подходящи. Когато обаче къщата търпи действието от някого, който не ни интересува за момента в текста, ще сте способни да намерите по-лесно заместител.

Трети съвет: прилагане на елипса

Време е да активизирате всички възможни средства за отбраната на вашето произведение от досадния комар. Офанзивата този път не включва задълбаване в граматиката или в образната изразност, а в знаците. За ваше спокойствие математиката е извън бойното поле. Елипсата в литературата е стилистичен похват, който използва пунктуацията като средство. Дадена дума се изпуска, като нейната липса се подразбира от заместващото я тире. Например: „Майка ми нахлузи ботуши, а аз – маратонки…“. Недейте да пренебрегвате пунктуационните знаци – те могат да бъдат много услужливи.

Четвърти съвет: изпускане на думата

Макар да изглежда лесно и очевидно, авторите невинаги се досещат просто да махнат проблемната дума. Ако в следващо изречение обсъждате същото нещо, за което сте говорили и в предното, няма нужда отново да го уточнявате или споменавате. Смисълът на това, за което се пише, ще се подразбира от предходния текст – все пак не е желателно да подценявате читателите си. Например: „Кари беше красива и свободолюбива. Открояваше се с дълбоките си очи и вирнатия нос…“. В случая не е нужно да пояснявате кой се откроява с тези характеристики, защото вече описанието на Кари е започнало, следователно това се отнася за нея.

Пети съвет: използване на местоимение

За десерт ето една класика – заменянето с местоимения. Още от училище сме усвоили този похват, като на моменти даже не се усещаме. Просто идва естествено, защото така икономисвате времето за изписване и продължителността на живот на клавиатурата ви. Например вместо да посочите отново името Кормисош, можете да го обозначите лесно като „той“ или „него“ в зависимост от ролята му в изречението.

Последно, но не и по-важност: случвало ли ви се е всички възможности да ви звучат необичайно, изкуствено и измъчено? Тогава просто се доверете на усета си и не подменяйте повторенията със синоними. Ако си личи, че думата е сложена само и само за да няма засичане, по-добре оставете нещата, каквито са били. Вземете предвид също, че понякога авторът се вглъбява в съдържанието на творбата си и не чува комара, колкото и силно да бръмчи наоколо. Това е напълно естествено, но не бива да ви тревожи – редакторите са вашите ценни партньори, които ще намерят решение.

Автор: Мария Гильова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: