Как да си върнем загубеното вдъхновение – съвети за писатели

Изживявали ли сте периоди, в които вдъхновението да пишете ви е напускало не просто за няколко часа, а в продължение на дни и дори седмици? Навярно няма автор, на когото да не му се е случвало. Това, разбира се, не е успокоение и не означава, че сте обречени да чакате новите идеи просто да изникнат във въображението ви. Начини за измъкване от творческата дупка винаги има. А основната им характеристика е, че всички те са свързани не с чакане, а с активизиране. Предлагаме ви 7 варианта за лов на идеи с подсказката, че биха подействали най-добре, ако ги комбинирате.

1) Задоволявайте любопитството си

Какво привлича вниманието ви? Към кой раздел книги се насочвате, щом влезете в книжарница? Накъде поемате първо, когато се озовете в непознат град? Защо забелязвате едни хора в кафенето, а не други? Обградени сме от милиарди звуци, аромати, гледки и направо е престъпление да не ги използваме като стимул за творчеството си. Дори да не изпитвате любопитство или да се срамувате да го проявявате, просто си позволете да се оглеждате, да вдишвате, да се заслушвате, да пристъпвате встрани от отъпканите пътеки. Започнете и несъмнено ще се увлечете! Отдадете ли се на нещата, които са ви интересни, идеите съвсем скоро сами ще долетят при вас.

2) Консумирайте, за да можете да създавате

Макар да звучи сухо като капиталистически лозунг, важно е да го правите и въобще не се отнася до материална консумация. Въображението има нужда от градивен материал, с който да работи. Галерии, музеи, семинари, концерти или дори страниците на книга на непозната тематика… Отделете време за себе си и поне няколко пъти седмично си подарявайте посещение на места, които ще ви заредят с нови усещания.

3) Вдъхновявайте се от реални случки и интересни предмети

Поставяйте се в ситуации извън зоната си на комфорт. Анализирайте какви чувства се пораждат у вас тогава и обмислете всеки възникнал въпрос. Записвайте си какво виждате и с какво го асоциирате. Няма нужда да са огромни пасажи – кратки бележки с информация и впечатления са напълно достатъчни на този етап.

Не забравяйте да се оглеждате и за предмети. Забелязали ли сте, че в трилърите и криминалетата винаги има един или няколко предмета, които са достатъчно странни и интригуващи, за да се окажат в центъра на действието? В множество истории от реалния живот също е така.

4) Замисляйте се с какво ви впечатляват хората

Срещнете ли човек, чийто характер може да стане основа за новия ви герой, струва си да отделите време и да опишете какво ви е впечатлило. Естествено, никога не създавайте герой, който е копие на реалния човек. Ако например напоследък четете много за документална фотография и/или сте се запознали с някого, който я практикува, е твърде вероятно факти и впечатления, свързани с документална фотография, да намерят мястото си на страниците на бъдещата ви книга. Засега просто подхранвайте въображението и вдъхновението си.

5) Задавайте си въпроса „Какво ще стане, ако…“

Помислете кой е въпросът „Какво ще стане, ако…“, развит в известни творби на утвърдени писатели. Например романите, посветени на Апокалипсиса, се базират на това какво ще стане, ако 99% от човечеството бъде унищожено и главният герой е един от малкото оцелели. Ето и по-пикантен въпрос от поредицата „50 нюанса сиво“: какво ще стане, ако героинята ни срещне красив милиардер, който ѝ предлага всичко в замяна на нестандартни изпълнения в спалнята?

6) Вдъхновявайте се от други книги

Много често на първите страници на дадена книга стои цитат, който е вдъхновил автора. Това въобще не е случайно. Потопете се отново в любимите си четива и в цитати от тях и ги погледнете с нови очи. На базата само на няколко прочетени изречения може да стигнете и до въпроса „Какво ще стане, ако…“, и до поредица идеи за герои, ситуации, послания.

Не приемайте този съвет като подтик към плагиатство и никога не се изкушавайте просто да преразкажете, или още по-лошо – да препишете дадена идея. Дори да става дума за книги с изтекли авторски права, това не е добра практика. Целта е да съберете идеи и да ги развиете в съвсем друга посока.

7) Използвайте теми и послания, които ви ангажират лично

Множество автори изграждат сюжетите си на основата на социални проблеми – както актуални, така и взети от историята. Предимството на този подход е, че ще работите с източници, които вероятно следите с интерес продължително време. Ако заложите на злободневен проблем, много вероятно е някои медии да ви поканят да представите както виждането си за него, така и готовата творба. Важно е обаче да не бъдете назидателни към аудиторията и да изразите позиция, без да четете проповеди.

И за финал: задължително записвайте идеите си!

Не го оставяйте „за по-късно“. Дори по-късно да си спомняте повечето прелетели през съзнанието ви идеи, сигурно е, че те вече няма да са така ярки. Освен това е вероятно да сте забравили нещо, което на първо време не ви се е сторило важно. Направете си списък в тефтер, в бележка на смартфона или в специално изтеглено за целта приложение като Evernote или Scrivener. Няма значение от формата – нека списъкът винаги да е на разположение за допълване и да можете да прегледате бележките си, когато дойде време да творите.

Превод и адаптация: Петя В. Димитрова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Източник: Penn, Joanna. Writing Tips: How To Find And Capture Ideas For Your Novel // The Creative Penn, 2018. Available from: https://www.thecreativepenn.com/writing-tips-how-to-find-and-capture-ideas-for-your-novel

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: