Добри практики в странирането и дизайна на книги

 

Когато вземем една книга в ръце, впечатление винаги ни прави корицата, цената или снимката на автора. Рядко обаче обръщаме внимание или коментираме дизайна на книгата отвътре. Какво включва всъщност странирането, ако оставим корицата настрана? В този текст ще обърнем внимание на важните детайли, които отличават професионално направеното издание.

Редактираният и коригиран в Word файл на книгата не може просто да поеме към печатницата. Преди това е нужно той да се обработи в програма за дизайн и оформление на страници. Кои са ключовите моменти в тази работа?

1. Подбор на шрифтовете, техните размери и белите пространства в книгата

За различните жанрове и типове издания се подхожда различно. Значение има не само начертанието на шрифта, но и големината на буквите, както и разстоянието между редовете. Детските книги се оформят по съвсем различен начин от романите или от бизнес изданията. При всички случаи водещи са няколко фактора: кой ще чете, какво точно е изписано с шрифта (заглавие, основен текст, бележка под линия или друго) и осигурена ли е необходимата ергономия за читателя.
В една недобре странирана книга би могло да има следните проблеми: твърде дребен или твърде едър шрифт, използване на несерифен шрифт за големи обеми текст, липсващо или недобре направено сричкопренасяне. Възможно е белите полета да са заложени така, че при отваряне в средата на книгата текстът да влиза навътре и да се чете трудно.
Ние бихме препоръчали винаги да се работи с легално закупени, професионално направени шрифтове с българска кирилица.

2. Оформление на началните страници на книгата, информационните карета и други елементи

Има стандарти каква информация трябва да се съдържа както в редакторските карета, така и в копирайт описанията. Коректно описаните права за превод, художник, авторство и т.н. са важна част от информацията, съпътстваща книгата.
Началните страници – титул, авантитул, както и коректно разположените посвещения и допълнителни елементи говорят за професионализъм на работата.
Тук може да следите за пропуски при описване на авторските права (художник, автор, графичен дизайнер, преводач), несъответстващ ISBN номер, пагинация на началните страници, начало на книгата на лява страница, липса на изписана коректно година на изданието и т.н.

3. Съдържание, бележки под линия и индекси

Макар и допълнителни елементи, тези детайли също имат специфика на създаване и визуализиране.
Често допускани грешки тук са несъответстващ номер на страница в книгата и в съдържанието, пропуски в съдържанието, нееднотипно описани бележки под линия, разминавания в номерацията им.
Индексите са по-сложни масиви информация, на които също трябва да се отдели време и да се провери дали описаните номера на страници и термини отговарят на реалното местоположение в книгата.

В заключение може да кажем, че оформлението и дизайна на книгата са важни за ергономията на четене и показват професионализъм и внимание към детайла.

Автор: Диана Бойчева

Повече за нашите услуги за страниране и дизайн на книги може да прочетете тук.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: