Основни разлики между традиционното книгоиздаване и самопубликуването

Днес всеки, който иска, може да издаде книга, стига да си плати за това.

Самопубликуването е за автори, които са отхвърлени от издателствата и се издават за своя сметка.

Никой не чете самопубликуващи се автори, те издават книги само за да задоволят егото си.

Ако се интересувате от четене, писане или книгоиздаване, вероятно десетки пъти сте попадали на горните констатации. Доближават ли се до реалността, или се движат по ръба на стереотипните клишета – това вече е отделен въпрос.

Със сигурност е вярно, че в общия случай авторите, които издават сами книгите си, правят финансова инвестиция, за да реализират проекта и целите си. Съществуват обаче и краудфъндинг платформи, които срещат пишещите с техните читатели на по-ранен от книгоиздаването етап. 

За да разграничим самопубликуването от не съвсем правилните представи за него и най-вече, за да бъдем полезни на всеки, който се интересува от този въпрос и се припознава като независим творец и създател на съдържание, ще ви представим поредица от материали по темата.

Започваме с основните разлики между самопубликуването и традиционното книгоиздаване.

Селекция и решение за издаване

Когато изпратите текста си към традиционно издателство, той ще бъде оценен от редактор както по отношение неговата стойност, така и в контекста на конкретния издателски профил и програма. Ако след селекцията от предложените за публикуване ръкописи вашият бъде одобрен, ще получите покана за издаване и подписване на договор.

Като самопубликуващ се автор вие имате свободата да се допитате до мнението на професионалист и/или бета-читатели – дори е препоръчително да го направите. Без значение от подхода и обратната връзка, която получите, крайното решение за издаването на книгата ви остава изцяло ваше.

Идейна концепция и план за действие

След като имате подписан договор с издател, негова е грижата да модeрира потока от съдържание и информация между всички участници, които ще работят по книгата ви. Той е наясно със стъпките, които трябва да бъдат предприети, последователността им и значението, което имат, за да се постигне максимално добър продукт.

Когато вземете решение да издадете книгата си самостоятелно, вие също така трябва да начертаете ясен план за действие, да го следвате и да имате сигурността, че благодарение на него, книгата ви ще бъде издадена така, както трябва и разбира се, както на вас ще ви хареса. Не на последно място – ако целите продажба, изданието ви трябва да има търговски вид и да съдържа нужните за това елементи. С две думи – нуждаете се от ясна стратегия за вашата книга.

Инвестиция и възвръщаемост

След като издателят е инвестирал в заглавията, които е селектирал, той, естествено, търси реципрочна реализация, стреми се към налагане на името си както на пазара, така и в представите на читателите. При добро позициониране и положителен баланс на приходите и разходите би могъл да влага средствата от силно комерсиалните заглавия в публикуването на дебютиращи автори или по-специализирани жанрове, различни каузи и профилирани културни мисии.

Както вече споменахме, като автор, взел решение да издаде сам книгата си, обикновено плащате лично за реализацията на своя проекта. Инвестицията е в две основни направления – производствени ресурси и ангажиране на професионалисти, които да работят по отделните етапи. В случаите, когато опитате да направите почти всичко сам, имайте готовност да отделите повече време за проучване, реализация и координация.

Мотивите ви могат да бъдат различни – популярност, възвръщаемост и печалба, подаръци за роднини и приятели, създаване на рекламен продукт, популяризиране на кауза и много, много други. В зависимост от заложените цели, трябва да се направи и адекватна преценка за средствата, които ще вложите, и за тиража на книгата ви.

Етапи на книгоиздаване

Ако книгата ви се издава от традиционен издател, основните етапи, през които ще премине вашият ръкопис, са редакция, корекция, предпечат (страниране и дизайн), втори коректорски прочит, одобрение за печат, печат и/или подготовка на файла за формат, подходящ за електронно книгоиздаване, промотиране и маркетинг.

По пътя на самопубликуващ се автор трябва да преминете през същите стъпки. Възможно ли е да прескочите някоя от тях? Да, но със сигурност от това ще пострадат качеството на книгата ви, потенциалът ѝ за добра реализация и най-вече – читателското преживяване.

Приход за автора

Авторският хонорар в традиционното книгоиздаване се движи в порядъка от 10% до 15%. Според различни модели и договорни отношения е възможно авансово плащане преди издаването на книгата и/или отчетност, базирана на продажбите през определен период от време.

Когато издавате книгата си като независим автор и инвестицията за този проект е във вашата кошница, приходът за вас от всеки продаден екземпляр е между 45% и 60% от коричната цена. Разликата се базира на начина, по който приходите се отчитат към вас – като към физическо лице или фирма, която е регистрирана или не по ДДС.

Имидж и разпознаваемост

Утвърдените традиционни издателства се асоциират с престиж, разполагат с мрежа от контакти и доверие, имат определен статус както пред книготърговците, така и пред медиите. Maкар и за читателите логото да не е от определящо значение, има и такива, за които то е важно и са готови да му се доверят заради установената репутация.

В случай че сте дебютиращ самопубликуващ се автор, трябва да положите допълнителни усилия, за да запознаете публиката с името си и това, което правите. Най-хубавата „новина“ е, че по отношение на читателите сте не само на равна стартова позиция с традиционния издател, но дори имате и предимството на личния и директен контакт с публиката – един от най-големите ви активи.

Дистрибуция

И докато пряката връзка с читателя е огромно предимство на самопубликуващия се автор, един от основните проблеми, пред които може да се изправите след отпечатването на книгата ви, в случай че не работите с издателство, е дистрибуцията в книготърговската мрежа. Тя има свои правила, изисквания, закони и документални „аксесоари“. Отнема време, свързана е със складови пространства, отчетност, физическо зареждане, контакти с различни контрагенти (вериги книжарници, отделни книготърговски обекти) и куп други вълнуващи дейности.

Обратно, традиционният издател има изградена мрежа от отношения с книготърговците, познава се с тях, има логистична процедура, която следва, счетоводство и всичко, което е нужно за зареждането, продажбата и отчетността на реализираните на пазара книги.

За щастие на всички страни – и на авторите, и на книжарниците, съществуват дистрибутори, които работят с всички книжарници и могат да бъдат посредници между тях и независимите автори.

Автор: Стела Маркова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: