Колко ще ми струва да издам книга?

Един от въпросите, който всеки автор си задава, е: „Колко ще ми струва да издам книгата си?“. Много печатници, издателства и други специалисти могат да ви определят цена. Истината е обаче, че зад тези калкулации стоят различни услуги, материали за изработка и качество на крайния продукт. В този текст ще разгледаме отделните елементи, които образуват цената за издаване на книга, и ще обърнем внимание на детайлите, за които да следите, за да не останете разочаровани накрая. Вземете молив и записвайте, защото ще направим реално изчисление!

Противно на общите разбирания, издаването на една книга включва повече от печат. Както винаги сме казвали, важно е да знаете каква е вашата цел и да съобразите решенията си с нея. Ще разделим разходите по издаване на книгата на две групи: разходи преди печат и разходи за отпечатване.

Обем на текста

Сумите, които ще похарчите, преди да достигнете до етапа за печат, би следвало да се изчисляват в зависимост от обема на вашия текст. Или казано по друг начин – редакторите, коректорите, страньорите би следвало да определят цената на труда си на базата на това колко стандартни машинописни страници е ръкописът.


Една стандартна машинописна страница се състои от 1800 знака с интервалите, независимо с какъв размер шрифт е написана или колко страници в Word е книгата ви.


Може да определите точния брой на знаците във вашия текст чрез функцията Word Count.

Ако ръкописът ви е с размер 320 000 знака с интервалите, може да изчислите колко стандартни машинописни страници е, като разделите броя на знаците на 1800:

320000 : 1800 = 178 стандартни машинописни страници

Редакция

Редакцията на текст струва около 3 – 4 лв. на страница, откъдето лесно може да сметнете какъв разход ви предстои. Важно е да знаете, че добрият редактор ще се погрижи посланието, което искате да отправите, да изпъкне, сюжетът ви да бъде безупречен, а сред героите ви да няма слаби образи. Също така добрият редактор не дописва текст вместо вас. Той подхожда с деликатност, но е уверен, когато изисква да направите промени. Доверете му се и няма да съжалявате за вложените пари.

Редакцията за нашата примерна книга от 178 страници ще струва 534 лв.

Тук може да отворим една скоба, като кажем, че редакцията на поезия е доста по-сложна и изисква много знания и опит, така че там цената не се определя от броя стандартни машинописни страници, а по-скоро – от броя стихотворения.

Корекция

Корекцията на граматически, правописни и други грешки – така наречената коректура – струва около 1 лв. на страница. Тук не избирайте по най-ниска цена. Добрият коректор ще прочете книгата ви най-малко два пъти, за да е сигурен, че всички досадни грешки са изчистени. Майсторската работа ще включва и подмяна на дефиси с тирета, замяна на „й“ с „ѝ“ и други.

Уверете се, че книгата ви е прочетена и след странирането, за да бъдат проверени сричкопренасянето, евентуалните размествания, както и коректното изписване на техническата информация.

Корекцията на нашата примерна книга ще струва 178 лв.

Страниране на книгата

Стигаме и до дизайна и странирането на книгата. С цена от 1 до 3 лв. на страница, това е процес, който е едновременно твърде технически и твърде важен. Цената, разбира се, се повишава с усложняване на структурата на книгата – фигури, илюстрации, текстове в изнесени карета, бележки под линия, индекси и т.н. Добрият страньор ще вземе предвид ергономията на четене и детайлите в книгата като титули и раздели между главите. Ще ви предложи да използвате различни графични разделители и ще мисли повече за вашите читатели, отколкото за това да ви угоди с избора на неподходящ, но „модерен“ шрифт.

Странирането на нашата примерна книга ще струва около 220 лв.

Дизайн на корицата

И сега корицата – важна, по-важна, най-важна. Доверете се на добър художник или дизайнер, с опит в работата с книги. Корицата е опаковка и като такава трябва да отговаря на много технически и практически изисквания, за да пасне точно на своята книга и да послужи за представянето ѝ в най-добра светлина. Не се скъпете и си отделете поне 200 – 300 лв. бюджет за това.

Корица: 250 лв.

ISBN

Всяка книга има нужда и от ISBN – издаването му е безплатно и се прави от Народната библиотека. Имайте предвид, че организацията, която го е получила, автоматично става ваше издателство. Това може да изиграе ключова роля в етапа на дистрибуция, тъй като, ако има интерес към книгата ви, търговците ще я търсят чрез нейния издател. Добре е да отпечатате ръкописа си чрез фирма, която поема ангажимент и за разпространението.

ISBN: 0 лв.

Печат

Готови сме за втория етап от издаването – отпечатването. Дигиталните технологии позволяват разумна цена за отпечатване дори на много малки тиражи от книги. Затова не се доверявайте на хора, които ви казват, че трябва да отпечатате поне 1000 броя. Вие сте човекът, който инвестира в книгата и който има маркетингов план за продажбата ѝ, така че вие ще определите тиража. Конкуренцията при печатниците е голяма към момента и рядко някой ще се опита да ви вземе неразумно много пари за тази услуга. Когато искате цена за отпечатване, е важно да изясните точно каква хартия харесвате, как си представяте корицата (картон, ламинат, други ефекти), както и да имате идея за точния размер на изданието ви. Ако не определите тези параметри, може да се окаже, че различните цени за печат, които получавате, са базирани на различни спецификации и са практически несравними.

Печатът на нашата примерна книга с размери 130/200 мм, 220 страници, 70 гр. обемна хартия, черно-бял печат, корица на едностранен хромов картон (300 гр.), цветна от едната страна и ламинирана с мат, в тираж 500 би струвал средно около 3 лв./брой.

Печат: 1500 лв.

Общо за целия примерен проект: 2452 лв.

Бихме искали да подчертаем, че посочените цени се базират на нашия опит и вяра в това, че качествената книга е проява на уважение както към автора, така и към читателите. Разписаната тук калкулация няма обвързващ характер, а има за цел да ви ориентира в механизмите за изчисляване на книгоиздателските услуги.

И не на последно място в процеса по издаване на книга се включват и друг тип ангажименти: отделено време, комуникация с различни специалисти, управление на целия проект и отговорност към него. Тoзи вид „разходи“ ще разгледаме допълнително в следващ материал по темата.

Желаем ви успех!

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: