Дори независимите автори зависят от времето!

В предишния материал обсъдихме колко ще ни струва да издадем книга. Повечето автори, с които говорим, вярват, че след като са вложили всичкото си време за създаване на ръкописа, занапред остава само финансовата инвестиция. За да осъществите успешно своя книгоиздателски проект обаче, необходимо е освен финанси да инвестирате и значително количество време.

Времевият ресурс се разпределя основно за три вида дейности:

– проучване, управление и контрол;

– комуникация с изпълнителите на проекта;

– реклама и маркетинг.

 

Проучване, управление и контрол

Може да звучи стряскащо, но подемането на книгоиздателски проект е равносилно на започването на малък бизнес. Ето защо едно от най-важните неща, които всеки автор следва да направи още в началото, е проучването. Проверете различните условия, които издателствата и професионалистите на пазара предлагат, изяснете си какво точно включват тези цени и защо. Обърнете внимание има ли задължителни изисквания, за да се продава една книга, и кои са добрите практики. Проучете кои са успешните самопубликуващи се автори и какво правят, за да успяват.

Следващата стъпка е сключването на договор с избрания подизпълнител. Нашият съвет е внимателно да прочетете правата и задълженията на двете страни, за да знаете какво да очаквате от съвместната си работа. Тъй като сте възложител и очаквате някой друг да изпълни определени услуги за вас (редакция, корекция, дизайн, печат и др.), едно от основните неща, за които ще трябва да отделите време, е контрол над процеса. Следете постоянно кое докъде е, какво точно правят специалистите, работещи по книгата ви, как ще изглежда тя и защо.

Контролът не се изчерпва с излизането от печат. Поставете си за задача и след това да отделяте време, за да проследявате и записвате продажбите и наличностите от тиража.

 

Комуникация с изпълнителите на проекта

Втората и може би най-поглъщаща времето дейност е комуникацията. Това звучи странно, предвид днешната реалност, която предлага десетки възможности за обмяна на съобщения и информация, но е факт. Препоръчваме ви да отделите време за лична среща с редактора, дизайнера и художника, както и да посетите печатницата. Целта е да се уверите, че всички те са ви разбрали ясно и ще направят точно каквото очаквате. Не забравяйте: вие сте поръчителят, а всички те – изпълнителите. Друг детайл, за който да внимавате при срещите и при обмяната на имейли, е дали избраните от вас специалисти ви слушат напълно безучастно и веднага приемат желанията ви, или наистина искат книгата ви да се получи качествена и са готови да ви спрат или посъветват, ако мислят, че някое ваше изискване не е оправдано и ще отблъсне читателите.

Уверете се, че получавате необходимата информация на всеки етап и не работете с хора, които отказват да ви показват файлове за одобрение.

Реклама и маркетинг

Особено времеемки са и дейностите, свързани с рекламата и маркетинга. Но не са ли те ангажимент на издателството или книжарницата? Постоянно получаваме такива въпроси и винаги отговаряме, че ако сами не вярвате в успеха на своята книга и не работите за него, няма как да се получи. Социалните мрежи и платформите за обмен на информация дават големи възможности за личен контакт с автора, така че читателите определено го очакват. Затова ежедневно отделяйте време за постове, в които споделяте какво ви вдъхновява, какви въпроси си задавате и кои са важните теми и послания в книгата ви. Скоро това ще предизвика интерес и ще завалят коментари и съобщения. Не оставяте феновете си без отговор, защото ще ги изгубите.

Организирането на представяния и срещи с читатели също отнема много време и усилия, но е незаменим похват за популяризирането на книгата. Не го подценявайте и му отделете нужното внимание. В помощ ще са ви книжари, медии и блогъри от различни градове, затова поемете сами инициативата, свържете с тях и им разкажете накратко защо проектът ви е значим и ще заинтригува публиката.

 

В заключение ще кажем само, че времето лети изключително бързо, а процесите по издаването на книга се случват бавно. Затова имайте търпение, бъдете проактивни и дерзайте с вяра в творбата си.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: