Стратегия за издаване на книга – защо ни е необходима?

„Та аз съм автор – каква стратегия, защо план? Аз просто пиша!“ – няма да преувеличим, ако кажем, че поне 13 пъти сме чували този въпрос.

В публикациите ни досега няколко пъти споменаваме разбирането си, че при самопубликуването издаването на книгата е малък бизнес проект. Авторът си вярва, инвестира в идеята си, полага усилия, отделя време и накрая бере плодовете на труда си. В този текст ще отговорим на въпроса: защо е важно да имате план за вашия проект и как да създадете силна стратегия за успех?

Какво означава това? Най-просто казано – да си поставите определени цели и да създадете план, чрез който да ги осъществите. Отговорете си на следните няколко въпроса и ние от „Фабрика за книги“ вярваме, че ще успеете да изработите вашата стратегия.

1. Защо искате да издадете книга?

За да станете известен, за да зарадвате себе си, за да изкарвате пари или за да рекламирате друга ваша услуга или продукт – всичко това са възможни причини, но е важно да изберете една основна.
Може би няма да е толкова лесно да я определите, но ето няколко варианта:
– Ако искате творчеството ви да достигне до максимален брой хора, най-добрият план ще бъде да го публикувате безплатно в социалните мрежи или в специализирани сайтове.
Ако искате да го направите, за да подарявате книгата на близки и приятели, може да не се съобразявате с много от изискванията на участниците в пазара. Имате голяма свобода и единствените критерии са собствените ви желания и мечти.
– Ако искате да създадете книгата си, за да рекламирате ваша услуга или продукт, трябва да съобразите дизайна, външния вид, изработката, текста, както и всички други елементи с вашите потенциални потребители, и не на последно място – със самия продукт или услуга.
– Ако искате да продавате, за да изкарвате пари, ще трябва да създадете комерсиален продукт, който ще се хареса както на книжарите, така и на читателите. Продукт, който ще бъде атрактивен и информативен, ще говори на точните хора и ще има конкурентна, но не твърде ниска цена. Вярваме, че това би трябвало да се отнася за всеки от изброените варианти, но за този конкретен е задължително условие за успех.

2. Кои са вашите читатели?

След като вече знаете защо сте се захванали с този проект, време е да определите кои са вашите идеални читатели. Знаем, че книгата ви е подходяща за всички хора, но тя ще се хареса най-вече на точно определен тип. Може би вашите читатели са привърженици на любовни романи или пък са търсачи на конспирации, може би изданието ви ще бъде за деца или искате да издадете наръчник за отглеждане на рибки. Които и да са те, трябва да ги дефинирате. На каква възраст е вашият идеален читател? Какви теми го вълнуват – любов, приятелство, наука, политика, пътешествия, спорт? На мястото на кой ваш герой може да се постави? Какво послание искате да му предадете чрез книгата си?
Определяйки ясно публиката си, ще можете да определите жанра на изданието си, както и конкретната аудитория, пред която да рекламирате.

3. Как ще изглежда книгата?

Може би ви звучи странно, но видът на вашата книга е стратегически важна част. Ще трябва да съобразите корицата, размерите на изданието, шрифта и дори хартията с очакванията на вашия потенциален читател. За целта отидете в някоя голяма книжарница и разгледайте книгите от вашия жанр. Важно е корицата да изпъква, но самата книга да се вписва в общия облик на книгите от съответната категория. Много вероятно е, ако читателят не припознава външно книгата ви, да не посегне изобщо към нея в книжарница.

3. Кой е вашият екип?

Изяснете си кой ще изпълни и ще отговаря за всеки един етап от издаването:
Редакция на текста: (име)
Страниране и дизайн на книжното тяло: (име)
Корекция на текста: (име)
Корица: (име)
Анотация: (име)
ISBN: (име)
Печат: (име)
Дистрибуция: (име)

Определяйки кой отговаря за всеки етап, ще имате яснота чия е отговорността, ако нещо се обърка. Не забравяйте, че инвестирате време и средства – не бихте искали крайният резултат да ви разочарова или пък книгата ви да не съответства на изискванията на пазара, читателите ви или книжарите.

4. Колко време ще отнеме?

Времето тече бързо, но нещата се случват бавно. Затова трябва да определите кога ще се занимавате с дейностите по проекта ви. Повече за времевите разходи може да прочетете в една от предишните статии в блога ни. От друга страна, трябва да изготвите график и да следите дали всяка дейност върви по план, има ли забавяне и защо. Не планирайте премиерата си, преди да знаете точно кога ще бъде готова книгата ви, защото често се случва изданието да закъснее по една или друга причина, независеща от автора.

5. Колко ще струва издаването?

Не на последно място, трябва да планирате разходите за всеки етап. Дори ако работите на приятелски начала, помнете, че когато за определена работа има заплащане, вероятността тя да е добре свършена е по-голяма. Не подценявайте труда на професионалистите, с които работите, и не избирайте по цена.
От друга страна, всички разходи трябва да влязат в коричната цена на книгата, където трябва да има място и за търговска отстъпка, както и за вашата печалба. Консултирайте се със специалисти, за да определите точно цената на вашата книга.

6. Как ще рекламирате?

Рекламата на вашето издание е изцяло във вашите ръце. Може би не са нужни много пари, но със сигурност ще трябва да отделите достатъчно време, за да си направите рекламна стратегия и план за действие преди и след излизането на книгата. Помнете – това е вашият бизнес проект и вие сте най-заинтересовани той да има успех.

7. Как ще разпространявате изданието си?

Дистрибуцията на вашата книга е ключова за нейния успех, независимо дали ще я продавате през собствен сайт, или ще работите с големите книжарници, или с онлайн магазините. Всички тези неща трябва да се изяснят предварително, за да се предвидят потенциалните приходи и да се определи точната цена. Трябва да помислите и за съхраняването на готовите книги – дали ще ги държите вкъщи, или ще платите наем за специален склад.

В заключение ще кажем, че тръгвайки по пътя на самопубликуването, вие поемате отговорност за собствения ви успех. Затова планирайте добре, следвайте стратегията си и дерзайте!

Автор: Диана Бойчева

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

„Фабрика за книги“ предлага услугата „Стратегия за твоята книга“. Какво включва тя, може да прочетете в нашия сайт.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: