Как да рекламираме книгата си, преди да е издадена

В момента, в който имате ясна концепция за бъдещата си книга и сте стартирали работа по етапите на издаването ѝ, e препоръчително да поставите и основите на маркетинговата си стратегия.

Не е ли рано?

Как може да се рекламира книга, преди тя въобще да съществува?

Не е ли по-добре да се концентрирам върху подготовката на изданието, вместо да се разпилявам в популяризация на нереализираната към момента мечта?

Отговорът на тeзи въпроси, както вероятно вече се досещате, е „не“.

Представете си вашите читатели (упражнение, което препоръчваме като ежедневна практика) – те са някъде там, четат книги, слушат музика, избират си дестинации за пътуване, ходят на кино, създават или си купуват различни преживявания. Обградени са от медии, впечатления и коментари. Изправени са пред различни избори. Не на последно място – взимат решения, често базирани на ревюта и отзиви, публикувани в мрежата.

За да потърсят и пожелаят книгата ви, когато тя вече е факт, те трябва да ви познават като автор предварително. Изградете читателската си аудитория с разказ за това, което предстои. Или още по-коректно казано – създайте разговор за бъдещето, което творите.

Колко и с кого? Критична маса от последователи

Ако имате 400 последователи във Facebook страницата или авторския си профил и 134 в Instagram, със сигурност трябва да работите усилено, за да ги направите поне 20 000. Това ще ви даде спокойствие и условна гаранция, че поне няколкостотин души ще разберат, когато книгата ви излезе, а част от тях дори ще си я купят. Разбира се, не бива да забравяме, че не всичко е въпрос на цифри. Още повече, че към момента все още можете да си „купите“ последователи на съвсем достъпни цени в социалните медии.

Изградете истинска и трайна връзка с публиката си

Не по-малко значение има реално създадената и качествена връзка между вас и последователите ви. За да се случи тя и за да я запазите във времето, бихте могли да публикувате и/или изпращате като бюлетин безплатно и интересно съдържание. Споделяйте например цитати от книгата си, цели глави от нея, както и материали, свързани с темата или основното усещане на вашия ръкопис.

Опитайте се да въвлечете читателите си в етапите от издаването на вашата книга. Задавайте въпроси, търсете мнения, предлагайте за гласуване варианти на заглавието или на корицата си.

Споделяйте тайни от кухнята

С разрешението на вашия художник покажете първоначалните скици за корицата ви и развитието им във времето. С предаване на живо може да излъчите как се отпечатват първите коли от бъдещото ви издание или да заведете виртуално читателите си в любимия си магазин за вино, където винаги намирате вдъхновение. Покажете на последователите си лицата на хората, които са до вас при издаването на книгата ви.

Превърнете се в страстен колекционер на обратна връзка

Обърнете се към любимите си автори и/или други сошъл медия инфлуенсъри, с молба да бъдат част от звездния отбор бета-читатели на бъдещата ви книга. Изпратете им ръкописа си в момент, когато заедно с редактора сте достигнали на метри от финалната права. Ако бюджетът ви го позволява, отпечатайте за тях специални книжни екземпляри, предназначени единствено и само за прочит от избраниците ви. Отзивите, които получите, може да ползвате по-късно за блърбове на корицата си, както и да помолите техните автори да ги публикуват онлайн като ревюта и коментари, когато книгата ви вече е излязла.

Успоредно с редовния тираж на книгата си, можете да произведете и предварителни медийни екземпляри, които да изпратите заедно с подготвеното си прессъобщение към журналисти и блогъри, които, разбира се, имате отбелязани във вашия предварително изготвен списък.

Не забравяйте костюма на Дядо Коледа, или защо подаръците са важни за всички

Когато вече имате изградена публика, а книгата скоро ще бъде в ръцете ви, съвсем не бива да се отпускате. Помислите за подаръците. Книгоразделителите и картичките към едно ново заглавие са класически варианти, с които можете да благодарите на читателите си за избора и доверието им към вас. Всичко останало е въпрос на въображение, желание и размах.

А под бялата брада?

Препоръчително е да си направите фотосесия, предназначена специално за презентацията ви като автор. Когато достигнете нивата на популярност, които целите, и от любимата ви медия ви поискат ваша снимка, много по-професионално и естетично би било да предоставите кадър, подготвен именно за тази цел.

Това ли е всичко?

Със сигурност не. Но щом пишете книга и искате да споделите написаното с други хора, вие със сигурност сте човек, богат на идеи. Разгръщайте ги смело, но и отговорно, и с постоянство!

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Стела Маркова

 

 

One thought on “Как да рекламираме книгата си, преди да е издадена

Add yours

  1. много полезна статия! на финала съм на издаване на книга и през целия път тая статия ми беше като пътеводител 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: