Редакторът – помощник или враг?

Завършили сте ръкописа си и редом с удовлетворението и осезаемото изтощение, усещате нестихващо вдъхновение да работите по него още и още? Иска ви се да обсъдите с друг човек творбата си, а и навярно вече сте го направили с поне няколко близки? Едновременно с това сте си дали сметка, че е време да покажете текста и на някого извън кръга на познатите си? Ако отговорът на поне един от тези въпроси е „да“, значи сте готови да се свържете с редактор. Несъмнено звучи малко страшно да се доверите на непознат човек, който се очаква да изкаже критики, а и да предложи поредица от промени. Всъщност опасението, че стилът, замисълът или посланието ще се изгубят или обезличат, е в пълно противоречие с резултата от работата с добър редактор.

Какво означава „добър редактор“?

Това е доброжелателен професионалист, който, след като се запознае с ръкописа ви, следва да даде обективна и аргументирана обратна връзка. Неговата задача е да изкаже конкретни предложения за подобряване на текста както на словесно, така и на концептуално ниво. Редакторът се грижи за:
– логическото структуриране на творбата и представянето на действията в последователност – без те да текат протяжно или прекалено бързо;
– стила, подбора на думи и художествени средства, включително избягването на повторения, неразбираеми или объркващи формулировки и клишета;
– отстраняването на откровени фактологически грешки – например твърдения от сорта, че Дъблин е в Англия;
– баланса между количеството описания, действия и диалози.

Как се работи с редактор?

След като редакторът се запознае с ръкописа ви, необходимо е да проведете разговор, в който да изясните целите на съвместната ви работа. Така ще сте сигурни, че и двамата сте наясно какви внушения и послания искате да отправите към читателите, как ще организирате дейността и какви са очакванията ви. Тъй като процесът представлява постоянно обсъждане и обмяна на идеи и предложения, важно е да усещате позитивната нагласа на редактора, вярата му в проекта и постоянната му подкрепа.
Практиката показва, че най-ефективно е ръкописът да се раздели на части, а не да се редактира наведнъж. Когато е готов с дадена част, редакторът следва да ви изпрати за преглед файл с маркираните промени. От вас се очаква да се запознаете с всяка от тях и да коментирате, където прецените за нужно. На този етап се налага и самите вие да нанасяте промени. Ето защо е задължително да се направи втора (и дори трета) редакция, след която и вие, и редакторът да сте удовлетворени от финалния вариант.

Какво не прави редакторът?

Добрият редактор не дописва абзаци, а дава насоки или предложения, въз основа на които вие сами да действате. Това важи както на чисто словесно, така и на концептуално ниво. Редакторът никога не взима решения относно вашата книга, без да се допита до вас. Възможно и вероятно е понякога аргументацията и предложенията му да са в разрез с вашите, но дори в тези случаи последната дума имате вие.

Редакцията може да отнеме няколко месеца, през които ще се срещнете с трудности и колебания от най-разнообразен характер. Усилията обаче си струват – в резултат от тях читателите ви ще получат качествено и завършено произведение. Ето защо работата с редактор е израз на уважение към тях.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Петя В. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: