Защо книгата ви се нуждае от дизайнер?

Ръкописът ви вече е преминал през зоркия поглед на добър редактор и грижовните ръце на опитен коректор и е време книгата ви да потегли към печатницата? Не съвсем. Редактираният и коригиранят текстов файл първо трябва да бъде обработен и оформен подобаващо в програма за предпечатна подготовка от графичен дизайнер или страньор.

Добрият дизайн на книжното тяло трябва да бъде незабележим. За целта е необходимо отделните задължителни елементи на всяка страница да са оптимално подредени. По-долу с примери описваме най-важните неща, за които да следите при работата с дизайнер:

  1. Подборът на шрифтове – уверете се, че шрифтовете, които ще бъдат използвани в книгата ви, са кирилизирани. Така ще предотвратите технически проблеми като загуба на знаци.

 

Освен това имайте предвид, че макар многообразието от красиви шрифтове да е на практика безкрайно, при подбора на шрифт по-малкото е повече – не съчетавайте повече от два различни шрифта в заглавните и разделителните страници, за да запазите дизайна на книгата по-опростен и ергономичен. Разликата тук на пръв поглед може да изглежда незначителна, но съобразена с цялостната типография на книгата ви, гарантира необезпокоявано четене.

  1. Размерът на буквите трябва да бъде съобразен на първо място с вашите читатели – четенето да бъде удобно и приятно занимание. Следете в книгата ви да няма места, където текстът е с прекалено едри или твърде ситни букви. Общоприето е, че шрифт с размер по-малък от 8 пункта (8 pt) е нечетим с просто око, а за масиви от текст обикновено се използват размери между 11 и 14 pt.

  1. Белите полета представляват онова свободно пространство на всяка страница от книгата ви, където очите на читателя почиват, преди да препуснат отново напред по думите. Затова е важно да се уверите, че при оформлението на страниците сте оставили достатъчно бяло пространство, така че то да не пречи, но и масивите от текст да не затормозяват четенето.

  1. Оформлението на началните и крайните страници от книжното тяло – тук помнете, че е важно да имате много добре описана копирайт информация. За целта спазвайте правилата, подадени от Националната библиотека, и следете за пропуски при описване на авторските права (художник, автор, графичен дизайнер, преводач), несъответстващ ISBN, пагинация (пореден номер) на началните страници, начало на книгата на лява страница, липса на изписана коректно година на изданието и т.н.

В заключение можем да кажем, че работата с професионалист ще спести много от евентуалните грешки и проблеми около издаването на вашия ръкопис и ще осигури нужното внимание към детайлите, за да бъде дизайнът на книгата ви подходящ за нейното съдържание.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Георги Вълков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: