Какво да направим за бъдещата си книга през ваканцията

 

Слънчевото лято най-сетне се показва иззад все още мокрите от дъжда ъгли, а с него идва и ваканцията, до която сте имали чувството, че едва ще се доберете. Навярно плановете ви за нея включват просто да почивате, почивате и отново почивате. Да се насладите на дни, свободни от графици, като си спретнете някое приключение или просто се излежавате. Липсата на конкретни задачи води до възможността най-сетне да четете, колкото дълго искате, да търсите интересни неща до 3 сутринта, да събирате нови идеи по най-разнообразни начини. Хрумвало ли ви е, че можете да впрегнете всичко това в помощ на популяризирането на бъдещата ви книга? Навярно ви звучи като замаскирана работна задача, но всъщност става дума за извличане на практическа полза от някои дейности, които така или иначе са част от почивката ви. Сред най-подходящите примери са снимките, които всеки от нас прави, докато е във ваканция.

Снимайте различни изображения, които да използвате за бъдещи публикации

Какво се вижда на най-хубавите снимки от дните, прекарани на море или планина? Усмивките на близки и приятели, вкусни храни и примамливи напитки, а помежду тях със сигурност и някой пейзаж. Всъщност почти всяка снимка с небе, вода и/или дървета е чудесна възможност за публикация във фен страницата ви в социалните мрежи. Не се изкушавайте обаче да я качите просто така. Отделете време и сложете върху изображението интересен цитат от книгата си, като разширите посланието и в описанието. Може също така да направите готина корица за страницата, която тематично да допълва профилната снимка. В този ред на мисли, можете да качите и нова лятна профилна снимка. Препоръчваме ви да използвате онлайн софтуера Canva, с който изключително бързо и лесно ще спретнете подобен колаж.
Ето и няколко съвета как самите снимки да се получат повече от въздействащи:
– Винаги, когато е възможно, включвайте човешки силует или дребни фигури в далечината.
– Внимавайте с композицията – не поставяте обекта в центъра, а малко встрани от него.
– Възползвайте се от силата на цветовете – изображенията с контрастен елемент със сигурност ще привлекат окото.
– Съобразете се със светлината – часовете около изгрев и залез са особено подходящи.
– Заигравайте се с отраженията, когато снимате водна повърхност или стъклена фасада.
– Появявайте се в някои от кадрите.

Използвайте ваканцията си за вдъхновение и записвайте идеите си

Светът наоколо е безкраен източник на вдъхновение, стига човек да отвори очите си за него. През ваканцията е вероятно да срещнете повече непознати хора от обикновено. Наблюдавайте ги, говорете с тях, записвайте си какво ви е направило впечатление. От сервитьорката във виетнамския ресторант до дядото, който ви задминава, докато се разхождате из селото на някои приятел – всички те крият истории, които може да ви послужат. Ако ли не, то вероятно имат нещо характерно във външния вид, което добре ще пасне на портрета на бъдещ ваш герой. С новите места положението е същото – някои от тях навярно са идеални за развитие на действието в следващата глава от ръкописа, по който работите.
Ако разполагате със свободно време, но не и с конкретен план за излизане от вкъщи, лятната ваканция е точният момент да откриете нещо ново. Музикален фестивал наблизо, изложба в центъра на града, разходка до място, подобно на онова, което отдавна ви се иска да опишете… Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде.

 

Направете голям списък с идеи за публикации за Фейсбук

Идеите сами напират да бъдат споделени, така че, ако се посветите в изпълнение на предните два съвета, скоро сами ще почувствате нуждата да разкажете какво ви прави впечатление и какво ви е хрумнало напоследък. Разликата между споделянето в личния ви профил и във фен страницата ви е основно в това как ще облечете посланието. Изображенията и кратките описания към тях са основна част от съдържанието на всяка фен страница, но тя все пак не се изчерпва с тях. Добре е да помислите как съдържанието да се разнообрази още повече и към настоящия момент, и занапред – с видеа, линкове към други страници, безплатни файлове, които почитателите да свалят и т.н. Използвайте свободното време, за да съберете идеи какво ще публикувате и не забравяйте да ги записвате. Можете да се вдъхновите и от нашия календар за социалните мрежи.

Свържете се с бета-читатели

Скоро, след като се заемете с активно развиване на фен страница в социалните мрежи, ще започнете да получавате съобщения от хора, които са харесали идеите и творчеството ви. Това е един от начините да откриете така наречените бета-читатели. Можете както да изберете някои конкретни, така и да публикувате информация, че се интересувате от такива хора и какво очаквате от тях като бета-читатели. Друг начин е да влезете в различни писателки групи и да обмените опит със свои колеги по перо. Не бъдете директни, а отделете достатъчно време, действайте отдадено и опитайте да завържете по-сериозни контакти. Накрая, но не на последно място – покажете готови откъси или направо цялата книга и на близките хора, с които почивате. А ако се запознаете с интересен човек, който ви се струва подходящ, не се колебайте да споделите и с него.

Подгответе различни представяния и прессъобщения

Често се случва след няколко дни активна почивка и бездействане човек да получи вдъхновение да… работи. Ако стигнете до такъв момент, може да се заемете с изготвянето на различни представяния на вашата бъдеща книга. Най-важното е да помислите към кого ще е насочено всяко от тях. Адекватното решение е да имате един тип прессъобщение за онлайн и печатни медии, друг тип – за книжари, трети – за собственици на заведения, където се организират литературни четения, и т.н. Във всички случаи спазвайте няколко правила:
– Опишете книгата точно и ясно – в не повече от няколко кратки абзаца и дори с болднати думи.
– Представете по зарибяващ начин самата история.
– Уверете се, че съобщенията ви дават отговори на фундаменталните въпроси: какво, кой, кога, къде, защо и как.
– Старайте се да не изпращате еднотипни писма – персонализирайте и покажете, че сте информиран/а за дейността на конкретната медия/книжарница/заведение.
– Не забравяйте, че освен текст, ще са нужни и няколко показателни изображения с отлично качество.

Ваканцията служи както за почивка, така и за запасяване с купчини нови идеи. След няколко дни извън обичайното ежедневие, в които сте бездействали с кеф, вероятно е да добиете сили и желание за нови начинания и активности. Какъв по-добър момент от този за доразвиване на маркетинговата стратегия за бъдещата ви книга?

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Петя В. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: