Резултати от анкетата на „Фабрика за книги“ за книгоиздаването и други вълнуващи практики

Попитахме ви какво мислите за издаването на книги, какво ви мотивира и вдъхновява, както и по кои от темите ви е нужна повече информация.

Обобщаваме резултатите от анкетата, стъпвайки на 20-дневен период на провеждане в онлайн среда. Ако случайно не знаете, приблизително толкова време е нужно на един човек, за да извърви маршрута Ком – Емине. Аналогиите между планински преход и превръщането на един ръкопис в книга, достигнала до читателите си, са много. Всеки въпрос предполагаше повече от един отговор, което обуславя представените по-долу проценти.

 

Сред най-вълнуващите теми, свързани с писането и издаването на книги, се подреждат намирането на читатели (65.9%), колко струва да се издаде книга (61.4 %), както и как се продават книги (52.3 %).

Полезни материали, които препоръчваме да прочетете или да си припомните:

Какво да направим за бъдещата си книга през ваканцията

Защо авторите се нуждаят от бета-читатели

YouTube календар за автори на книги

Как да рекламираме книгата си, преди да е издадена

Колко ще ми струва да издам книга

 

Първенец в темата за непознатите понятия в книгоиздаването според анкетата е ISBN-ът (54.1%), следван от книжната анотация (27%) и баркода (21.6 %).

За да извърви пресечено трасе между вас и читателите ви, вашата книга трябва да има пълна и качествена екипировка. Нерядко липсата на ISBN и анотация на четвъртата корица се оказва голямо препятствие пред реализацията ѝ. Ето защо във времето сме писали за това:

Какво е ISBN и за какво служи, като и 

Как да напишем анотация за задна корица и какво може да се обърка

 

На отворения ни въпрос за етапите и факторите, свързани с издаването на книга, значителна част от анкетираните показват широка осведоменост и познания. Сред отговорите фигурират редакцията, коректурата, дизайнът и странирането, печатът, договорните отношения, дистрибуцията, маркетингът и рекламата. Значимостта на екипа, с който работи един автор, и разумният баланс между желания, очаквания и възможности също са оценени като важни за създаването на качествен продукт. Не на последно място са посочени и смелостта, търпението, волята, упорството и целеустремеността.

Тук ви препоръчваме в добавка и като поле за размисъл:

Как да издам книга – опитът и съветите на успешните автори

Планирайте успеха на книгата си

 

Сред най-вълнуващите теми, касаещи написването на една книга, се подреждат намирането на професионално и безпристрастно мнение (53.3%), балансът между действие, диалог и описание (46.7%), изграждането на сюжет (46.7%).

И тъй като числеността на редакторите в нашия екип надвишава тази на всички други звена, реципрочна е тяхната продуктивност:

Професионалният прочит – първа стъпка към успеха

Как да развием сюжет на приказка за деца (и не само)?

Как да напиша интересна история?

Как да изградя незабравими персонажи?

Редакторът – помощник или враг?

 

По отношение на издателския процес, включилите се в анкетата споделят, че се вълнуват най-много от това как да се презентират пред издателство (60.5%), отново – колко струва издаването на книга (55.8%) и как да дистрибутират изданието си (53.5%).

Ето ги и нашите препоръки:

Дистрибуция на книги, или какво да правим с книгата си, когато вече я има?

Как да представим готовия ръкопис пред издателя?

Колко ще ми струва да издам книга?

Реализирането на собствената мечта и достигането до читателите са мотивационни фактори за издаване на книга, които „печелят“ почти равен процент (съответно: 64.4% и 66.7%). На трето, но не последно по важност място се нарежда печеленето на пари (20.%). Интересно е, че фактори като желанието за известност, споделянето на кауза и смислено послание или чистото удоволствие са завоювали средно по 2%.

На втория ни отворен въпрос, свързан с информационните източници по темите за книгоиздаването, голяма част от респондентите посочват каналите на „Фабрика за книги“ (блог, сайт, YouTube канал и Facebook страница). Този резултат кореспондира, разбира се, и с източника на анкетата. Oтговорилите намират представената информация за систематизирана и поднесена по разбираем начин – обратна връзка, за която благодарим и която ни насърчава да продължим с това, което правим.

Другият конкретен източник е Facebook групата „Какво четеш…“, откъдето, признаваме си и самите ние, научаваме хиляди неща както за читателите, така и за книгоиздаването, а нерядко и за самопубликуването.

Като цяло виртуалната среда (социални мрежи, сайтове на издателства, чуждестранни онлайн медии) се откроява в отговорите на респондентите. Част от тях черпят вдъхновение и съвети също от приятели и познати, както и от практиката си.

Аналогичен резултат ни дава и последният въпрос от анкетата („Как предпочитате да се информирате?“),при който 64.4% посочват блог статии, 64.4% – лични срещи и консултации, а 62.2 % – статии и интервюта в медии.

Тук можете да намерите допълнителна информация как протичат личните консултации с нашия екип. Не пропускайте да се абонирате и за кратките ни, но изключително динамични и надяваме се, полезни като съдържание видеа в YouTube.

Очаквайте в следващите ни материали по-подробно да разгледаме теми, към които участниците в анкетата са показали интерес, а именно:

– как и защо да използвате книгата като медия, за да рекламирате услуга или бранд;

– задължително ли е върху книгата ви да стои името на известно издателство, за да успеете;

– как да възвърнете вложените в издаването на книга пари и време;

– какво е нужно, за да бъде преведено вашето издание и да се продава в чужбина.

Автор: Стела Соколова

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: