Как да влезем в #bookstagram форма до края на лятото

На пръв поглед Instagram е доста неуютно място за един писател: там има повече образи, отколкото думи; хората се изразяват кратко, лаконично, понякога направо енигматично; новото съдържание е изобилно като юлски дъжд, а вниманието се задържа точно един клик време. Да не говорим, че създаването на всички тези красиви картинки определено изисква време и отдаденост, които биха могли – и би трябвало – да са посветени на писане и редактиране, нали така? От друга страна обаче, струва си да използвате и този канал, за да се свържете със своите читатели. Все пак цялото това писане, редактиране, коригиране и извайване на книжно тяло е заради тях. Ето защо подготвихме няколко съвета как да докоснете общността на четящите потребители в тази социална мрежа – т.нар. bookstagram.

  1. Представете се #интересно

Както навсякъде в живота, в Instagram посрещат по дрехите, т.е. по вашия бранд. Желателно е всичките ви публикации да отговарят на определен писателски образ. Той трябва да съответства на вашите текстове, но често е от полза, ако притежава и някои характеристики на вашата не-писателска, реална личност. Дали ще бъдете сексапилната авторка на любовни романи, която прекарва толкова време в мола, колкото в библиотеката, или мрачният автор на социални дистопии, който винаги се снима с маска и се гневи на всичко и всички – това си е ваша работа. Важното е, когато изберете своята роля, да се придържате възможно най-стриктно към нея. Просто развийте своята неклиширана биография в Instagram. В крайна сметка, ако авторът не може да разказва интересно за себе си, как да очакваме да разкаже нещо вълнуващо за измислените си персонажи?

  1. Вдъхновете се от други #писатели

В началото сигурно ще ви е трудно да измисляте достатъчно впечатляващи и достатъчно на брой публикации. Не изпадайте в паника и не се обезкуражавайте! Приемете участието си в тази социална мрежа като интересно умение, което искате да усвоите. Отделете време да потърсите профили на други писатели (включително пишещи на чужди езици, особено на английски), разгледайте техните профилни снимки, биографии и истории, последвайте ги, анализирайте какви теми ги вълнуват, как оформят изображенията си, с какви текстове ги придружават, кои са най-често използваните хаштагове. „Загубеното“ по този начин време ще ви се отплати по-късно, когато сякаш от само себе си ще ви идват гениални bookstagram идеи.

  1. Привлечете #последователи

Както и във всяка друга социална мрежа, най-важното в Instagram е да има кой да следи, коментира и споделя публикациите ви. Това са потенциалните ви бъдещи читатели, сред тях вероятно са бъдещите ви издатели, журналистите, критиците и блогърите, които ще пишат за творбата ви – хората, които с личните си препоръки волно или неволно ще работят за вашия успех. Освен с интересен, разпознаваем и запомнящ се бранд, можете да привлечете последователи, като публикувате неща, които интересуват повече потребители. Сладки снимки с домашни любимци, мъдри мисли – не е задължително от вашата книга – съвети, оригинални коментари по злободневни теми, отговарящи на писателския ви бранд… Докато поствате смело подобни неща, не забравяйте още една стъпка към успеха: коментирайте и харесвайте съдържание от други профили, също така ги последвайте. По този начин е твърде вероятно техните автори да последват и вас.

  1. Планирайте #историите си

Какво планиране, какви пет лева? Нали идеята на Instagram е спонтанността? Разбира се, когато става дума за лични профили, това най-често е точно така. За „професионален“ профил обаче планирането си е направо задължително. Не е нужно то да отнема безкрайно много време – на път за някоя премиера на книга помислете какви снимки да направите и кога да ги споделите; когато приготвяте багажа си за лятната почивка, пъхнете в него точно определена книга или писателски аксесоар, които да заснемете в различна обстановка; купете си симпатичен предмет, който да се превърне в запазената марка на вашия bookstagram. И още нещо: публикувайте редовно, на предвидими интервали (освен ако не се появи нещо неустоимо за споделяне), за предпочитане – в едни и същи часове и дни от седмицата.

  1. Снимайте #книги #хора #пейзажи

Ако има един-единствен съвет, който може да ви изстреля към върха в Instagram, той е: снимайте, снимайте, снимайте! Снимайте всичко и навсякъде – момичето, което чете в парка (по възможност, без да разкривате самоличността му); първото издание на „100 години самота“, захвърлено край кофата за боклук; сойката, която всеки следобед каца на черешата пред прозореца ви; отражението на полуразрушената стара къща в стъклената врата на отсрещната банка… Това е платформа за споделяне на изображения и трябва да си имате голям запас от тях. С времето снимките ви ще стават все по-добри, а фотографският ви поглед – все по-прецизен, което впрочем ще ви е от полза и в писането.

  1. Подгответе си #изображенияцитати

Вие сте писател и работите най-добре с думите. Instagram е място за споделяне на изображения. Как се съчетават тези напълно различни същности? Много просто – чрез изображението цитат! Това са онези картинки, в които на някакъв привлекателен, но ненатрапчив фон е изписана кратка крилата фраза или мъдра мисъл от онези, които отличничките по литература обичат да подчертават в книгите и да преписват в дневници и лексикони. Докато още работите по ръкописа си, а и след това, публикувайте от време на време по някое такова изображение цитат. Изберете няколко кратки стихотворения, запомнящи се реплики от романа си или важни изводи от документалния си епос, оформете ги по подходящ начин (нали затова снимате, снимате, снимате) и ги публикувайте в планираните моменти. Може да свършите всичко наведнъж за няколко часа, ако използвате възможностите за предварително насрочване на публикации. Не забравяйте също да синхронизирате Instagram и Facebook профилите си.

      7. Използвайте #хаштагове

Най-просто казано, това са ключови думи, предшествани от символа „#”, които помагат отделните публикации да се категоризират и свържат помежду си, дори да са дело на несвързани потребители и да са много отдалечени във времето. Умело подбраните хаштагове (може да ползвате повече от един) позволяват публикацията ви да бъде намерена от хора, които иначе не биха попаднали на профила ви, при това дълго след като самите вие сте забравили, че сте качили нещо подобно онлайн. Обичайна практика е, когато споделяте снимка на корица или цитат от книга, да добавите #иметонаавтора, #заглавието и #издателството, както и един или повече хаштага, емблематични за бранда ви на #мегаякписател. Може да измислите оригинални хаштагове както за вашата книга, така и за различни събития, свързани с нея (премиера, предварителна продажба, игри), и да насърчавате последователите си да ги използват. Не на последно място, хаштаговете автоматично създават чувство за общност, което при всяко положение работи във ваша полза.

      8. Не бързайте с #публикациите

Колкото и невероятни, забавни, спиращи дъха и апетитни снимки да сте направили, помислете поне 15 секунди, преди да натиснете бутона „публикувай“. Как изглеждат хората и предметите на снимката? Двойните брадички и петната от кетчуп не са това, с което искате да се отличите. Трябва ли да се приложи филтър? Има ли дразнещи детайли на заден план? Текстът върху самото изображение ли да е, или в коментар? Кои са най-подходящите хаштагове? Кога ще има по-голям ефект – ако споделите веднага или ако изчакате обедната почивка/края на работния ден/друго събитие? Не забравяйте да прочетете всички текстове, включително хаштаговете, за грешки, за да не се налага да триете и подготвяте отново цялата публикация или да изтърпите присмеха на последователите си. „Три пъти мери, един път постни“ и „Бързата инстаграмърка слепи ги ражда“, би казала баба ми (е, почти).

      9. Споделяйте #писателскияживот

Писането на книга е не само самотно, но и доста монотонно, и дори скучновато занимание. Пишете в тефтер. Пишете на лаптопа. Галите котката. Пишете на лаптопа. Пиете кафе. Котката бута кафето върху лаптопа. Носите лаптопа на ремонт. Пишете в тефтер. Пиете кафе. Пиете още кафе. Галите котката, макар че не заслужава… Ако имате късмет, междувременно някой ви е купил шоколад за кафето или близките са ви завлекли на планина, така че може да снимате как пишете в малко по-различна обстановка. Стоп! Освен писатели, вие сте хора точно като вашите читатели. Имате не само писателски бранд и котка, но и родители, любим/а, деца, приятели, колеги, съседи. Готвите най-вкусната паеля и правите много хитри неща от използвани буркани. Ходите на фитнес или за риба. Споделяйте и някои от тези моменти – това ще ви направи много по-симпатични и достойни за доверие в очите на бъдещите ви читатели

      10. Забавлявайте се #намакс

Поддържането на профил в Instagram е част от писателските ви задължения, но е и чудесен повод да намерите отдушник за излишъците творческа енергия, както и да се разтоварите от служебните задачи, семейните ядове и писателските неволи. Последователите ви в социалните мрежи ще оценят високо чувството ви за хумор, самоиронията и позитивната ви енергия и ще ви се отплатят с интерес, когато книгата ви най-после стигне до книжарниците и има нужда от тяхната подкрепа.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Лора Шумкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: