Фирмената книга, или защо и кога да издадем книга за компанията си?

Книгите за Amazon, Zara, Nike, Джак Ма, Илон Мъск неизменно присъстват в класациите и се преиздават в милиони тиражи по света. Искаме да четем за успешните личности и за компаниите, постигнали много. Ако разгадаем тайните им и научим откъде са тръгнали, ще се мотивираме за нашия собствен успех и ще почерпим идеи как да подходим към спънките в собственото ни развитие. Когато са написани добре, тези книги могат да пристрастяват, да вдъхновяват и дори да променят нечий живот. Затова силно вярваме, че добре написаната фирмена книга може да се отрази върху имиджа и влиянието на дадена компания много по-силно, отколкото всяка друга реклама.

Защо книгата е добра реклама?

„Хората четат ли изобщо книги в днешно време?“, „Хартиените книги умират, вече се чете само електронно!“ – често чуваме подобни реплики, когато кажем, че се занимаваме с книгоиздаване и книгоразпространение. Фактите обаче показват друго: книги все повече се купуват и все повече се четат. Книгоиздаването у нас, а и в световен мащаб, преживява осезаем възход. Амбициозните, умни и свободни млади хора все повече се обръщат към книгите като източник на достоверна и задълбочена информация.
Една добре написана, увлекателна книга създава много по-голям кредит на доверие към дадена компания, отколкото статия във вестник или списание. Книгата дава възможност да се разгърнат разнообразни теми, включително ценностите на бранда и на лидера на фирмата, трудният път на героя от нулата към покоряването на света, отношението към крайните потребители или към служителите. В много книги за големи марки четем истории, които са пълни с противоречия – било заради личността на основателя, било заради стратегиите за пробиване на пазара или пък заради отношението към служителите. Въпреки това всеки подобен текст ни кара да изпитваме уважение към описаните постижения и отваря очите ни за множеството пластове, решения, кръговрати, които стоят зад всеки успех.
Затова книгата е добра реклама – тя позволява на читателя да се потопи в света на бранда, да съпреживее възходите и паданията на компанията и да повярва без предразсъдъци на едно увлекателно четиво. И най-важното: тя го кара да посвети на ценностите, идеите и мотивите на вашата фирма повече време, отколкото на който и да било друг медиен продукт.
Защото книгата е медия, която не бива да подценяваме.

Кои са потенциалните читатели на фирмената книга?

Естествено, всеки би могъл да прояви любопитство към вашето издание. Въпросът е кои са групите, от чието внимание ще имате полза.
Една от най-важните групи, на които бихте искали да повлияете, са младите хора, които тепърва ще стъпват на пазара на труда. Намирането на мотивирани и образовани служители е важно за всяка компания и да бъдеш сред най-желаните работодатели е ключово. Когато книгата за вашия бранд е подредена в книжарницата в мола, между изданията за Zara и Nike, това го поставя в различна перспектива. Младите хора вярват на постижения и на светли идеи и не са обременени с цинизъм – те биха били идеалните читатели за един вдъхновяващ текст за успеха, и то тук, в България.
Друга интересна и важна таргет група са вашите бизнес партньори. Разкриването на една компания чрез книга вдъхва доверие, говори за прозрачност и може да придаде определен облик. Такава книга може с години да се използва за подарък на потенциални и настоящи бизнес партньори. Ценностите, предавани чрез изминатия път, чрез преодолените трудности и бъдещите цели, отправят много по-силно и въздействащо послание, отколкото фирмен тефтер, календар или пиар кампания.
Да помислим и за служителите – изграждането на лоялност, придаването на човешки облик на „шефовете“ и изваждането наяве на някои тайни „от кухнята“ със сигурност могат да сплотят екипа, да създават доверие (отново и отново), както и да бъдат повод за дискусия в продължение на месеци. Често основателите на компании не са харизматични лидери като Стив Джобс и макар да имат невероятни идеи, да вземат трудни решения и да покоряват върхове, в очите на подчинените си може да имат съвсем невдъхновяващ образ. Една добре написана книга не само преобръща представи и гледни точки – тя може трайно да промени цялостния фирмен имидж.

Какво може да съдържа книгата?

Увлекателно написана, откровена, интересна – често използвани думи в този текст. Лесно е да се каже, но как да се направи? Структурирането, планирането и създаването на подобен обширен текст не е лесна задача.
Една фирмена книга може да съдържа няколко типа текстове: личните истории на създателите и на ключовите служители; развитието, мисията и ценностите на компанията във времето, както и трансформациите, през които преминава; бизнес средата, конкурентите, интересните битки на пазара и големите успехи.
Възможностите са многобройни, но те трябва да се съобразят с конкретната фирма или бранд, с характерите на лидерите, както и с търсените внушения. Планът за съдържанието може да се изгради в серия от разговори и срещи, брейнсторминг и проучване, но определено е етап, който не бива да се подценява.

Как се създава книга по поръчка?

Всичко написано дотук звучи чудесно и вече си представяме четивен, професионално създаден и обемист текст, който разказва за нас и нашето светло бъдеще. Кой обаче би могъл да създаде такъв ръкопис?
На първо място, това трябва да бъде професионалист в работата с дълги текстове, най-добре – книги. Възлагането на подобна задача на пиар отдела на фирмата е по-евтино, но вероятно недотам печелившо решение. В идеалния случай това би бил журналист, отразявал дълги години бранша, или още по-добре – професионален писател. Доверяването на опитен екип, който разполага с различни специалисти, ще гарантира задълбочената работа и различните гледни точки, необходими за изграждането на такъв сложен текст.
На второ място, ръкописът задължително трябва да бъде шлифован от опитен редактор. Да не забравяме и внимателния прочит от добър коректор – силно подценяван, но важен специалист, който ще отстрани всички по-дребни или по-едри пропуски в книгата както преди, така и след предпечата.
Добре е текстът да получи достойно оформление и печат. Подборът на шрифтове за книга, балансът между бели полета и текст, както и правилно описаната копирайт информация говорят за професионализъм. Не подценявайте и ергономията на четене – покажете на вашите фенове, че отделяте внимание дори на най-малките и незначителни на пръв поглед детайли.
Накрая и сякаш най-лесно е отпечатването. Преди да се хвърлите напред с главата към печат, направете поне една пробна бройка, за да се уверите, че подбраните материали и изпълнението наистина ще отразят вашата естетика, ще се възприемат лесно и ще направят така, че книгата ви да стои добре в компанията на други издания от жанра.

Идеята е налице, предстои изпълнението! Пожелаваме успех на всеки от вас, който иска да създаде подобен продукт, и очакваме с нетърпение да видим нови книги за успешните български брандове. Всеки обича да чете за хората, които са близо, които са от България, които започват тук и успяват тук.

Автор: Диана Бойчева

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Ако искате да ви консултураме за рекламната книга на вашата книга, пишете на diana.boicheva@bgkniga.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: