„Хората сами ще разберат за моята книга“ и други препятствия за вашата реклама

В средата на август 2018 г. издателство „БГкнига“ обяви, че през есента ще издаде книга на Рей Бредбъри. Без да се споменава заглавие или каквото и да било друго, новината предизвика интерес, а в редакцията постъпиха заявки за предварителни поръчки. Ако допуснем обаче, че вие не сте нито Бредбъри, нито Дан Браун, Нарине Абгарян или Георги Господинов, а сте по-скоро дебютиращ автор, при това независим, за вас сценарият „Аз знам, че моята книга е хубава и хората също ще го разберат, когато я прочетат“ в общия случай ще доведе до кинолента без зрители.

Издаването на книга само по себе си не е нито новина, нито събитие. Освен ако вие, като автор, не го превърнете в такива.

Познавате ли читателите си? А те вас?

През XXI век човечеството все още не е регистрирало публично потвърден контакт с извънземен разум, но за сметка на това контактът между живите автори и техните читатели е определящ за живота на книгите. Едно от най-градивните усилия, които можете да положите, за да превърнете издаването на книгата си в новина и събитие, е предварителното изграждане на публика. Целта е да привлечете общност, която харесва дейността и посланията ви, а също стила ви и вас самия като човек. В „Как да рекламираме книгата си, преди да е издадена“ можете да прочетете още по темата.

Читателите търсят усещането за лично познанство с авторите на книги. Разбира се, с това не искаме да кажем, че копнеят да си взимат сутрешния душ заедно с вас. Важно е обаче да знаят как изглеждате, откъде идвате и в каква посока се движите, да следят съдържанието, което публикувате в социалните медии и/или което им изпращате като персонализиран бюлетин, да бъдат запознати със социално-обществените ви позиции по актуални теми.

 

Искате книгата ви да се чете и да бъде търсена? Анонимността ви като автор е лукс, който малцина могат да си позволят

Нямате Facebook профил, не ползвате Instagram, YouTube за вас е източник единствено и само на италиански шансони, а Goodreads ви звучи като нещо хубаво, но не съвсем познато? Помислете за промяна в тази посока. Ако се нуждаете от помощ, обърнете се към други автори, готови да споделят опита си, потърсете услугите на професионалисти, прочетете, огледайте се.

Бихте желали книгата ви да се показва по телевизията, но вие да останете зад кадър? По-добре забравете. Ефирното време е скъпо и наситено от образи и истории. Добре е да впечатлите зрителите с вашата. (Имате история, нали?) Ако успеете, телевизионният екран може да се превърне в изключително мощен трамплин за рекламата и продажбите.

 

Планирахте ли дългосрочните си усилия?

Книгата ви има съдържание, което заслужава прочита си, корицата ѝ я превръща в желан за притежание продукт, а анотацията предизвиква силен интерес. Подготвили сте пълен комплект от метаданни за изданието* и сте се погрижили той да стигне до книготърговската мрежа. Чудесно! Дошло ли е време да отдъхнете и да оставите „книгата да върви по своя път“? Съвсем не.

Присъствието на вашето издание в книжарниците и онлайн магазините е предпоставка, но не и условие за реализацията ви като успешен автор. Трябва да мислите дългосрочно за своята рекламна и маркетингова стратегия и да сте готови да полагате усилия във времето. Важно е да направите проучване и да набележите медиите, блогърите и влогърите, чиято публика се припокрива с вашия таргет. Да планирате съдържанието, което ще публикувате в социалните мрежи. Да разберете дали има хора, които искат да се срещнат с вас на живо, и да предвидите книжно турне. И най-вече – да правите всичко това дългосрочно и с постоянство.

 

За финал – автомобилите и книгите са продукти, които се продават, но рекламата им е различна. Както и обещанията, които ни дават

Билборд с лек автомобил, придружен от надписа „Най-продаван автомобил за изминалата година“ ще привлече вниманието на шофьорите, които го виждат. По-силно мотивираните сред тях ще потърсят допълнителна информация и ще сравнят цените и характеристиките на видяната кола с тези на други модели. Въз основа на това ще вземат решение дали да направят покупка.

Мотивите на читателите да посегнат към книгата ви не са толкова черно-бели и не се основават на съпоставка върху конкретни характеристики. Всичко, което вие като автор публикувате или излъчвате, е обещание към публиката. Усилията за изграждане на вашия авторов имидж и за рекламата на книгата ви са онези важни доказателства за читателите, че си приличате с тях и има какво да им споделите. А тази идентификация е добра основа за ползотворна и продължителна връзка помежду ви.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Стела Соколова

*Продуктовите метаданни, които трябва да подготвите за дистрибутора си и книготърговската мрежа, са от огромно значение за правилното позициониране на книгата ви. Какво съдържат, можете да прочетете в речника на вълшебните думи. Не пропускайте и нашето видео по темата.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: