Защо корицата е толкова важна за всеки независим автор?

В работата си виждаме множество готини или по-обикновени издания – както на известни или безизвестни автори, така и на известни или безизвестни издателства. Много често можем да определим от пръв поглед дали една книга носи логото на популярен бранд, или пък е от самофинансиращ се автор, който е избрал да премине през целия книгоиздателски процес без екип от професионалисти. За съжаление, в състезанието по красота на корицата обикновено книгите от самопубликуващи се автори губят по точки пред конкуренцията на популярните издателски къщи. Зададохме си два въпроса, чиито отговори ще засегнем в този материал.

1. Защо се получава така, че книгите, финансирани от автори или ентусиасти, в общия случай изглеждат по-непривлекателно?

2. Защо е много важно корицата да е супер готина?

Не можем да се въздържим и ще дадем няколко съвета как да направите проучване и с кого да се сравнявате, когато говорим за стил, класа и продажби.

Защо се получава така, че книгите, финансирани от автори или ентусиасти, в общия случай изглеждат по-непривлекателно?

Ежедневно се срещаме с трепета, емоцията и вълнението на всеки автор, който иска да издаде книга. Развълнувани от представата за бъдещото си издание, много от нашите клиенти са изпълнени с идеи, които искат да представят и чрез корицата. Липсата на безпристрастност и неумението да се дистанцират и да погледнат на книгата си като продукт обаче често е в тяхна вреда. Какви пречки се явяват по пътя към стилната корица? От една страна, стои убеждението, че хората ще разберат колко хубава е книгата, щом я прочетат, и всъщност корицата не е от чак такова значение. Друг често срещан проблем е фиксирането върху някой детайл, ключов за сюжета, но без универсално послание. Ролята на познатите, приятелите и роднините, които са художници, графични дизайнери или просто артистични личности, също не е за подценяване. Авторите на книги лесно им се доверяват за създаването на корицата или просто са изкушени от идеята за безплатна услуга. Всеки един от тези варианти обаче потенциално може да ви доведе до непрофесионално изпълнен и/или нефункционален дизайн.

Защо е много важно корицата да е супер готина?

Не бива да забравяме, че корицата е опаковка. Ето защо е нужно тя да се подчини на правилата за оформление на опаковки. Трябва да казва много с малко изразни средства. Поставена сред множество други изображения, трябва да привлича окото. Също така трябва да е в синхрон с тенденциите и с очакванията на читателите за дадения жанр. Авторът знае всичко за книгата си, затова и много различни изображения могат да му се струват подходящи, ясни и свързани с творбата му. Истината обаче е, че един човек, който не знае нищо за вас и за книгата, посяга към нея (преди да реши дали да я купи и след това да я прочете) само въз основа на първото впечатление от корицата.
Ако сте самопубликуващ се автор, твърде вероятно е читателите, посетителите на книжарници и дори книжарите да подхождат към изданието ви с предубеждение. Общоналоженото очакване, че дадена книга се финансира от автора, защото не струва и никой друг не иска да я издаде, е погрешно, но все пак съществува. Само във вашите ръце остава да се разграничите от това клеймо и да докажете, че книгата ви е професионално направена и нищо важно не е пропуснато. Именно корица от класата на тези, които пазарът и читателите харесват, е сред най-значимите фактори за успеха ви.
Работим с множество супер успешни автори, за които контролът над изданието като цяло, над приходите и разходите, над рекламата и над всеки детайл е от първостепенно значение. Все пак затова те са независими. Продават много, но все пак получават и снизходителни, неуважителни и подценяващи коментари от хора, които никога не са чели и навярно няма да прочетат книгата им. Тази свръхкритичност е още една причина да не давате повод да съдят негативно за вашата книга по нейния външен вид. Покорете пазара със стил и самочувствие.

Как да се сдобиете с красива корица от висока класа?

Повярвайте ни, това изобщо не е лесно. Има обаче няколко неща, които може да ви помогнат да прецените от какво се нуждаете и кой може да го осигури:
~ Гледайте книжни влогове и забележете с кои корици искат да се снимат влогърите, кои показват и слагат на видно място в библиотеките си. Ще установите, че има повторения и често различни блогъри избират едно и също издание.
~ Проследете най-търсените книжни хаштагове в Instagram:
#bookcover, #bookstagramfeature, #bookish, #bibliophile, #bookphotography, #ilovebooks, #witchingreads, #bookworld, #bookrecommendations, #igreads, #booksofinstagram, #bobbybonez, #phantoms, #20thcenturyghosts, #fulldarknostars, #stephenking, #joehill, #deankoontz, #horrorbooks, #tbr, #books, #bookpages, #bookblogger, #bookofthemonth, #bookshelf, #book, #booklover, #bookstagram, #bookaholic, #bookaddict
В списъка ще забележите имена на известни писатели, някои топ хаштагове с милиони постове, както и хаштагове на книжни блогъри. Направете своето проучване и вижте с какво се отличават най-сниманите корици в социалната мрежа, а защо не и извън нея.
~ Насочете се и към Pinterest. В този сайт за споделяне на изображения те са организирани в колекции според това от какво се впечатляват милиони различни потребители. Търсете по ключови думи като book cover, book design, book illustration.
След като наситите сетивата си, може би пред вас ще изкристализира идея как приблизително да изглежда корицата. По същото време вероятно много ще ви се прииска да отворите Paint или Photoshop и да я сътворите сам. Няма нищо лошо да се поддадете, но нашият съвет е, след като сте готови, да се свържете с професионален художник или дизайнер на корици и да се доверите на него за официалната версия. Работата със съвременен творец освен всичко ще помогне за популяризирането на изданието. Горд от труда си, той несъмнено ще сподели корицата със своята аудитория. Позволяваме си да подчертаем, че визираме не просто професионален художник, а професионален художник на корици. Важно е, защото първият може да не си дава сметка за наличието на всички необходими елементи и технически характеристики, както и за употребата на символи/цветове/шрифтове, привличащи читателското око. Не бива да се забравя и че освен предна, съществува и задна корица, която също изисква професионална подготовка.

Накрая, но не на последно място: разгърнете кориците на книги, които ви харесват, и прочетете името на художника. В момента в България действат няколко по-популярни студиа и повече от няколко признати художници на корици. Ако изберете да работите с тях, най-вероятно няма да сбъркате. В тази връзка, ето и съвет от моята баба: „Не бъдете евтин на триците, а скъп на брашното“. Отделете достатъчен бюджет за опаковката, за да не се окаже, че няма кой да посегне към съдържанието.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: