Amazon – наръчник за употреба и успех

 

Едва ли има автор, който да не си е представял поне за миг как книгата му става бестселър на Amazon или на New York Times, как той самият завладява необятния англоезичен пазар, а банковата му сметка набъбва неконтролируемо. Сигурно затова „Как да публикувам в чужбина?“ е един от въпросите, които получаваме най-често. Отговорът би могъл да бъде необятен почти колкото англоезичния пазар, но засега ще се ограничим с две статии, представящи двата основни пътя към чуждестранните читатели.

 

Самопубликуване, агент или издателство?

 

Първият избор, който трябва да направите, ако искате да издадете книга в чужбина, е дали ще я публикувате сами в Amazon (и други подобни платформи), или ще се опитате да заинтригувате някое издателство (с или без литературен агент). Издателствата най-често търсят книги в определени жанрове и имат сравнително ясни очаквания за тематиката, стила, обема и потенциалната аудитория на ръкописите, които са склонни да разгледат. Публикуването в Amazon също има своите тънкости, някои от които трябва да имате предвид още преди да сте инвестирали време, средства и емоции в подготовката на англоезичния вариант на книгата си. Част от тях ще разгледаме по-долу, а в следваща статия ще ви предложим и съвети за представяне пред агенти и издатели.

Специално благодарим на нашите автори и приятели Ралица Генчева, Христо Димитров (Патрик Рос), Александър Ненов и Ивалина Ненова за ценния опит от работата си с Amazon, който любезно споделиха с нас.

Как да публикувам книгата си в Amazon?

 

Възможността за публикуване на книга почти безплатно и с няколко клика на мишката в световна платформа е това, което най-често кара авторите да се доверят на Amazon.

И наистина самото публикуване там не е много по-трудно от публикуването на статия в блог:

 • Подгответе файлове със зашеметяващата си корица (получили сте я от художника) и с професионално редактирания си текст (може да се направи дори в текстообработваща програма, например Word).
 • Регистрирайте се в Kindle Direct Publishing на KDP.Amazon.com (може да го направите със съществуващата си регистрация в Amazon).
 • Следвайте инструкциите за качване на файловете.
 • Определете цена.
 • Натиснете бутона за публикуване.
 • Честито! Вече сте автор на Amazon!

Разбира се, не всеки автор е факир в използването на текстообработващи програми. Ако изпитвате трудности или колебания при подготовката на файла за публикуване, обърнете се към професионалист. Вашите читатели ще са ви благодарни за ергономично оформения текст, а произведението, над което сте работили с месеци, или дори с години, ще получи необходимото внимание.

Добрата новина е, че може да променяте вече качения файл или да създавате усъвършенствани версии, когато си поискате, както и да дадете възможност на читателите си да купуват отделни книжни бройки по поръчка (print on demand). Освен това можете да използвате същите файлове, за да публикувате книгата си и в други световни платформи като Kobo, iTunes и Nook.

 

„Достатъчно е да имаш сметка и да си създадеш акаунт на https://kdp.amazon.com/en_US/kdp.  Има работа по качването и форматирането на книгата, но малко компютърни умения стигат. Оттам нататък започват трудностите.“

Патрик Рос (Христо Димитров)

 

Как да се сдобия с лоялни читатели?

 

И така: натиснали сте заветния бутон Publish и сте готови да станете световна знаменитост и да прекарате цялата зима на Карибите. Съвсем не!

Правилният въпрос, който всеки автор би трябвало да си задава ден и нощ от момента, в който е решил да издаде ръкописа си, не е „Как да публикувам в чужбина/Amazon/България?“, а „Как да стигна до своите потенциални читатели, да ги спечеля и да ги задържа?“.

 

„Ако се чудим как да стигнем до читателите в България, то в Amazon има няколко милиона автори и е още по-трудно. Да те забележат в океана, не е лека задача.“

Патрик Рос (Христо Димитров)

 

„Единственият и най-голям недостатък е, че в Amazon има сигурно повече автори, отколкото читатели, и ако не вложиш доста в промотиране на книгата, тя трудно би станала забележима. А промоциите в Amazon през различни други платформи изискват сериозна инвестиция.“

Ралица Генчева

 

„За да има успех една книга, според мен трябва да е набрала сериозна маса от фенове, които още в момента на пускане на книгата в продажба да започнат да я купуват. Това може да направи първоначално голямо търсене, което дългосрочно ще позиционира книгата напред в търсене по различни ключови думи. Реклама е безсмислена, ако посоченото по-горе условие не е изпълнено – парите ви ще отидат на вятъра.“

Ивалина Ненова

 

Както загатнахме в началото на статията, има различни стратегии за достигане до точната аудитория и е добре да изберете и да започнете да прилагате най-подходящите от момента, в който вземете решение къде да публикувате вашата книга.

Един от най-мощните и добре работещи механизми е публикуването на кратка, атрактивна безплатна електронна книга, която да служи като „ракета носител“ за следващите ви, вече платени публикации. Точно това е книгата, която бихте могли да напишете специално, за да покорите някой по-страничен, тематичен списък с бестселъри. Идеята е проста, макар и малко по-трудоемка и скъпа от самото публикуване в Amazon:

 • Подгответе кратка електронна книга по атрактивна тема, като внимателно подберете ключови думи за заглавието, подзаглавията и текста, така че читателите лесно да могат да я открият. Това може да е разказ, новела, поема, цикъл стихотворения или полезен наръчник – всичко, което ще ви представи в най-добра светлина като автор.
 • Създайте сайт, чрез който да управлявате мейлинг листа си (например в WordPress.com или Wix.com).
 • Регистрирайте се в платформа за имейл маркетинг (например WordPress.com) и я свържете със сайта си (ако платформата, която използвате за сайта, не предлага тази услуга).
 • Включете в „ракетата носител“ покана читателите да се включат в мейлинг листа ви срещу малък безплатен подарък или талон за отстъпка от цената на следващата ви книга.
 • Вложете всичките си усилия и креативност за популяризирането на безплатната ви книга („ракетата носител“) в Amazon.

 

„Това, което правят чуждестранните автори, за да реализират продажби, е да съставят чрез различни безплатни материали мейлинг листи, които са с над 5, 10, 50 хиляди души. Обикновено правят следното: пускат втора безплатна книга, промотират нея чрез различни платформи (платено), събират абонати за мейлинг листа и после на тях продават платената книга. Ако реализират доста продажби, книгата се изкачва в класациите и вече е видима и за други хора извън листата им.“

Ралица Генчева

 

Разбира се, това е само една от възможните стратегии за достигане до читателите и печелене на лоялността им.

 

Наистина ли е толкова лесно?

 

Като изключим частта с достигането до читателите, която е трудна винаги и навсякъде, публикуването в Amazon наистина изглежда лесна и евтина алтернатива на публикуването чрез издателство особено ако вярвате, че книгата ви има какво да каже на целия свят. Добре е все пак да внимавате за някои подробности, които биха могли да ви поднесат неприятни изненади. Затова завършваме с няколко съвета, за които специално благодарим на Александър Ненов и Ивалина Ненова (те се базират на опита им с разпространението на печатната книга 203 Challenges For Travellers, но ще бъдат от полза и за авторите на електронни книги):

 1. Правилата и таксите на Amazon са описани в огромен брой документи и е много трудно да проследите какви промени настъпват и какви са точните суми, които ще дължите в края на месеца.
 2. Препоръчително е да продавате само електронни книги, при това без да сключвате ексклузивен договор с Amazon.
 3. Имайте предвид, че Amazon превеждат печалбата ви в момента, в който те самите получат плащане, т.е. няма опция за натрупване на определена сума, преди да бъде направен преводът към вас. Таксата за подобен превод обаче е между 10 и 14 лв., което означава, че такси под 8 долара биха били изцяло на загуба.
 4. Добре е да се знае, че Amazon често спират временно рекламата на книги в сайта си, което може да създаде неудобства и да наложи промяна в рекламната ви стратегия.
 5. Съпортът на Amazon не е добър – трудно е да се установи контакт с тях и понякога отговорът на един въпрос отнема няколко дни и няколко телефонни разговора.

 

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

Автор: Лора Шумкова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: