Как да изградите аудиторията си: съвети за писатели дебютанти

Катрин Лок е автор на книгата „Момичето с червения балон“. Живее в малко градче в Пенсилвания, в компанията на своите котки и чай-латета. Тайно вярва, че повечето истории са вълшебни приказки под прикритие.

Предлагаме ви нейните 5 съвета как да достигнете до повече читатели дори когато не сте утвърден автор.

Когато сте още в началото на писателския си път, лесно можете да се почувствате смазани от огромния брой съвети за маркетинг и реклама, които ви заливат в интернет. Добре е още в началото да осъзнаете, че е невъзможно да направите всичко – просто нямате толкова време. Далеч по-добре е да си определите цели и приоритети и да изберете тактики за постигането им, които работят лично за вас. Така ще изградите аудитория, която ще ви подкрепя книга след книга.

1. Поддържайте бюлетин, разпространяван чрез абонамент по електронна поща

Една от най-ефективните маркетинг стратегии е редовното изпращане на имейл бюлетин.

Имайте предвид, че привличането на нови абонати изисква много търпение. За да не се откажете твърде бързо от това начинание, не си поставяйте числови цели за седмицата или за месеца. Може да си определите годишна цел – например 500 нови абонати, но не се отчайвайте, ако не успеете да я изпълните докрай.

Ето какво може да направите, за да убедите хората да се абонират за бюлетина ви:

 • Говорете за бюлетина си в социалните мрежи. Най-много нови абонати идват оттам.
 • Когато вашите абонати похвалят бюлетина ви, благодарете им и споделете мнението им.
 • Организирайте кампания с безплатен подарък (ваш разказ, есе или цикъл стихотворения) за новите абонати.
 • Поставете линк към бюлетина си като био в Instagram. Популяризирайте го чрез истории или изображения.
 • Поставете формуляр за абониране на началната страница на сайта си (макар че повечето ви абонати вероятно ще идват от Facebook и Instagram).
 • Изпращайте бюлетина си редовно, оформяйте го по един и същ модел и поддържайте сравнително постоянни рубрики.
 • Създавайте интересно и полезно съдържание, заради което абонатите ви да продължат да ви следват.

В бюлетина разказвайте какво пишете, какво четете, в какви събития ще участвате. Може да включите раздел за безплатни книги, поредица смешни интервюта с домашния си любимец или свой талисман, размишления за справянето с житейски или творчески трудности, или нова музика, която ви вдъхновява.

2. Създайте готини изображения за социалните медии

Друг начин да се отличите – а това е първата стъпка към привличането на аудитория – е да използвате интересни изображения. Разбира се, с тях не бива да се прекалява, за да не станете досадни или тривиални.

Най-добре е да се доверите на професионалист, който да направи цялостна графична концепция за присъствието ви в социалните мрежи: шаблони за постовете ви във Facebook и Instagram, кратки анимации или друго графично съдържание, което би допаднало на потенциалните ви читатели (не се стремите да се харесате на всички, нали?).

Ако не можете да си го позволите или на този етап не сте склонни да влагате средства в това, ползвайте безплатните приложения, достъпни в интернет или чрез телефона ви:

 • Canva (www.canva.com) – вероятно най-популярното приложение за създаване на графично съдържание. С него се работи лесно, а безплатната му част предлага стотици шаблони за различен тип публикации и документи.
 • Ripl (www.ripl.com) и Spark Post (spark.adobe.com) – приложения, с които лесно могат да се създават прости клипчета, които да качвате във Facebook и Instagram. Ползвайте ги при излизането на новата ви книга, новия брой на бюлетина ви или в началото на кампания за предварителни продажби.

3. Участвайте в събития

Участието в различни събития, свързани с книгите и четенето, също е отличен начин да бъдете забелязани от хора, които иначе не биха посегнали към вашата книга. Във всеки град се провеждат изложения на книги, фестивали, публични дискусии и срещи с читатели, в които бихте могли да се включите, стига да сте готови да отделите време, енергия, а в някои случаи и финансови средства.

 • Комбинирайте се с други автори, с които имате сходен вкус и се разбирате добре. Така почитателите на всеки от вас ще могат да се докоснат до идеите и творчеството на останалите.
 • Създайте добри лични отношения с книжари, библиотекари и учители/университетски преподаватели.
 • Участвайте в литературни дискусии (самостоятелни или в рамките на по-голямо събитие) особено когато ще имате възможност да споделите сцената с известни писатели.
 • Не забравяйте да съобщите къде и в какво ще участвате във всички ваши канали. 

4. Участвайте в подкасти, блогове и влогове

Едно от важните умения, които всеки писател трябва да усвои, е способността да разказва за своето творчество. От една страна, това не би трябвало да е трудно – вашето творчество е една от любимите ви теми, нали? От друга страна, това означава да синтезирате устно или писмено истории, персонажи, сюжетни линии, стилистични търсения и най-важното – идеи, които да съумеете да представите кратко и интересно пред аудиторията на друг човек.

Изберете онези канали, които са ви най-забавни и самите вие следите с удоволствие, и си организирайте своеобразно „турне“ из тях. Пишете на водещи на подкасти/блогъри/влогъри, които харесвате, с предложение да им гостувате. В замяна може да ги представите в бюлетина си, на страницата си във Facebook или в профила си в Instagram

Важното е да правите неща, които за вас са наистина приятни и вълнуващи. Публиката ще усети, ако изявата ви ви изтощава умствено и емоционално, и ще ѝ е трудно да почувства връзката с вас.

5. Препоръчвайте книги от други автори

Като писател сте част от огромната общност на всички четящи и пишещи хора. Какво по-хубаво от това да споделите литературните си находки с тях!

 • Следете какви книги излизат, особено във „вашия“ жанр и за вашата целева аудитория. Винаги бъдете готови да препоръчате нещо за четене, когато ви попитат.
 • Включвайте препоръки за книги във всеки брой на бюлетина си.
 • Споделяйте мнения в различни читателски групи и форуми, както и в Goodreads. Ще си създадете репутация на човек с добър литературен вкус, а името ви ще стане разпознаваемо за потенциалната ви аудитория, без да се налага директно да ѝ „продавате“ нещо.

Да изграждате аудитория, би трябвало да означава преди всичко с удоволствие да създавате връзки и да поддържате отношения с други четящи хора. Освен че книгите ви трябва да се харесват на читателите, трябва да можете да им предложите идеи и подкрепа с цялостното си присъствие като писател.

Ако сте автор, на когото предстои да издаде първата си книга, напишете своите постижими (!) цели и приоритети. Не бъдете прекалено амбициозни и не се разпилявайте във всички посоки. Опишете платформите и средствата, които наистина обичате да използвате. И не забравяйте: достигането до читателите не е състезание. Намерете своя път и го следвайте със своето темпо.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Превод и адаптация: Лора Шумкова

Източник: Locke, Katherine. How to Grow an Audience as a Newer Author // BookBub, 04.09.2018. Available from:https://insights.bookbub.com/grow-audience-newer-author/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: