Книга с илюстрации – за какво да помислим?

 

Имате идея, виждате в мислите си идеалните илюстрации за книгата си, знаете какво искате. Но как да го облечете в думи, как да обясните представите си и как да откриете кой да ги изпълни? Тази тема предизвиква противоречиви чувства и разнопосочни въпроси както у нашия екип, така и у авторите, с които работим. Защо ли е така? Илюстрациите създават цял отделен свят и подтикват към различен прочит на текста. Те обогатяват, но могат и да провалят едно издание. Работата с художник може да е вдъхновение, но може и да се превърне в конфликт на идеи или още по-лошо – в разочарование. С този текст искаме да ви помогнем да направите задание, в което ясно и конкретно да дефинирате от какви изображения се нуждаете. Това е най-прекият път към намирането на точния илюстратор за вашия проект.

Първа стъпка: определете бюджет

Може би си мислите, че започваме отзад напред, но повярвайте ни, за всички ще е по-лесно, ако сте наясно с каква сума разполагате. Цената зависи от няколко фактора:

~ Сложността и детайлността – те рефлектират пряко върху времето, което професионалистът ще отдели.
~ Размера – проста математика е, че малките илюстрации определено са по-евтини от големите (в случаите, когато детайлността и сложността са сходни). Размерът също е свързан с количеството отделено време.
~ Името на художника – опитен и утвърден художник ще оцени труда си по-високо от студент или начинаещ илюстратор, който може да работи с вас просто за да обогати портфолиото си.
~ Броя – проект, включващ много на брой рисунки, е възможно да доведе до по-ниска единична цена.
Ориентировъчно една илюстрация може да струва от 30 до 200 или повече лева. Това обаче не важи за корици – там се изисква друг подход, съответно и цената се различава.

Втора стъпка: изберете стил

Вече имате идея за бюджета си, така че може би сте наясно и доколко детайлни рисунки може да си позволите. За да изберете стил обаче, трябва да наситите очите си с много творби. Така у вас ще изкристализира ясно кое ви хареса и кое не, кое е важно и кое не. Ето къде може да търсите информация:

~ Разгледайте следните хаштагове в Instagram: #illustration, #illustration_daily, #illustration_best, #illustrations, #illustrationage, #illustrationboard, #illustrationberlin, #illustrationchildren, #illustrationcontest, #illustrationcompetition, #illustrationclass, както и #Bolognabookfair, #bookillustration, #bookcoverdesign, #bookillustrator.
~ На адрес https://www.behance.net може да намерите много български илюстратори.
~ Facebook страницата „Българска илюстрация/Bulgarian illustration“ представя съвременни български художници.
~ Незаменим източник на информация са и самите книжарници. Отидете, разлистете сходни на вашия жанр книги и преценете какъв е подходящият стил.
Ако разполагате с ограничен бюджет, посетете и сайтове като iStock и Shutterstock, където ще откриете купища интересни изображения на достъпни цени.

Трета стъпка: направете спецификация

За целта е необходимо да се ориентирате за формата (размера) на бъдещата си книга. Това може да стане след консултация с издателство или след като се разходите за пореден път до книжарницата и с линийка измерите точно колко сантиметра е висока и широка книгата, която ви харесва. Трябва също така да решите дали искате илюстрациите да обхващат целите страници, части от тях, или пък разтвор. Не на последно място, предпочитанието ви към цветни или черно-бели изображения ще повлияе както на цената, така и на техниката на изпълнение.

Когато вече имате визия, седнете и опишете в текстов файл: жанра на книгата, възрастта, за която е предназначена, броя на илюстрациите, типа (цветни или черно-бели), стила на рисунъка, размерите, ориентировъчен и реалистичен срок за изпълнение. Въоръжени с цялата тази информация, вече сте по-близо до намиране на подходящия професионалист. Може да се свържете с избрания от вас художник и да му представите своето задание. Или пък да пуснете запитване във Facebook групата „Фрийлансъри (Свободни професии)/Freelancers“. Някои от нейните членове ще се свържат с вас, ако предложението ги заинтересува. С когото и да работите, договорете се за една-две пробни илюстрации и ако ви допаднат, изгответе договор с описани срокове и задължения.

Ние вярваме, че с проучване и изготвяне на обмислено задание ще намерите точния изпълнител, който ще се вдъхнови от творбата ви. От своя страна, добре договорените отношения ще гарантират безпроблемната ви работа.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: