Как да защитим авторското си право върху текст

 

Авторското право и неговата защита – тази тема вълнува всеки творец. Някои от писателите, които се свързват с нас, са много чувствителни по въпроса, докато други са готови веднага да споделят целите си текстове, без двоумения и условия. Независимо към кое от двете сте по-склонни, във ваша полза е да се запознаете с мерките, които вземат авторите по света, за да се опазят от плагиатство и пиратство.

Най-честите опасения са свързани с това дали някой ще използва текста за собствена облага и дали при препращане към издателства или други организации съществува шанс за изтичане сред широка аудитория и плагиатство. Как се справят чуждестранните творци и как може да приложите техните добри практики у нас? Една от най-популярните услуги предоставя сайтът http://www.protectmywork.com. Тя е разработена за всички изкуства, но в случая се съсредоточаваме върху писаното слово – книги, пиеси, сценарии, статии, блог постове, поетични текстове, ръкописи и др. Платформата стартира през 2004 г. като обединение на творци, търсещи начин да защитят собствените си произведения. Днес предлага професионални услуги в 172 страни, включително в България.

Необходимо е първо да се регистрирате и да заплатите годишна такса от 29.99 паунда. След като го направите и качите текста си, ще получите потвърждение на имейл, уникален номер и сертификат за автентичност на творбата. Оттук нататък, ако откриете, че произведението ви или част от него се използва без ваше разрешение, може да сигнализирате, посочвайки линк. В случай на спор, Protect My Work свидетелства във ваша полза и доказва, че вие сте оригиналният източник на текста. Друга опция е да поставите логото на Protect My Work върху ръкописа си, като предупреждение срещу злоупотреби.

Разбира се, въпросният сайт не е единственото решение. Какво може да направите, ако творбата ви заживее независещ от вас живот, под формата на файл за безплатно изтегляне във форум, сайт или група в социална мрежа? В България ГДБОП поддържа сайт за борба с компютърните престъпления на адрес http://www.cybercrime.bg. Следва да подадете сигнал, като удостоверите, че сте притежател на авторското право върху даден текст. Най-добре подкрепете този факт със сертификат от Protect My Work или договор с автор, ако сте издател. Професионалистите в отдела за киберпрестъпност ще предприемат мерки за сваляне на файла от пиратската платформа. Ако възнамерявате да заведете и дело за нанесени вреди, обърнете се към адвокат, специализиран в авторското право и сродните му права.

Колкото и да е важно творчеството ви да е сериозно защитено, не бива да се забравя, че успешните отношения се градят върху доверие. Изберете за своите произведения издателство, на което можете истински да се доверите, и работете с неговите служители спокойно и уверено.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: