Читателският вот – награда, която сЕ заслужава

 

Щом следите нашия блог, със сигурност сте от хората, забелязали, че през последните пет-шест години съвременните български автори заемат челни позиции в класациите за книги.

Особено в тези, чиито резултати се определят от читателския вот. 

Екипът на Фабрика за книгиследи изкъсо актуалните тенденции, анализира ги внимателно и както винаги споделяме опита и наблюденията си с вас.

Авторът като бранд

Когато един автор осъзнава личната си отговорност за това да бъде четен и да спечели вниманието на публиката си, той фокусира усилията си върху дългосрочна маркетингова кампания. Независимите самопубликуващи се автори например развиват себе си като бранд, защото приемат издаването и писането на книги като свой личен проект, какъвто действително и е. И най-важното – с внимание, такт, но и дисциплина се грижат за изграждането и поддържането на читателската си аудитория. Отделят много време за личен контакт със своите последователи в социалните мрежи, публикуват интересно съдържание, селектират ключови цитати или стихове от текстовете си. Читателите оценяват тези жестове и проявяват лоялност, когато има книжен конкурс или класация, в които самите те могат да определят резултатите.

Живата и пълноценна връзка между автора и неговата публика е предпоставка за успех в читателските класации.

Показали са ни го както самопубликуващи се автори като Ралица Генчева, Радослав Гизгинджиев, независими издатели автори като Радостина Пеева, така и имена като Константин Трендафилов, Мария Лалева и други, върху чиито книги стоят имената на традиционни издателства.

Убедени сме, че обликът на читателския вот в много по-голяма степен се определя от изградената връзка между автора и публиката му, отколкото от други фактори като издателско лого, експертна оценка (литературна критика), специално позициониране или липсата на такова.

Ако темата за класациите на книги и факторите, които стоят зад тях, ви е интересна, предлагаме ви да разгледате дискусионното събитие „Класациите на книги – истината и само истината“.

Редакторски материал

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: