5 трика да увеличите продажбите си по Коледа

„Ден година храни“, казват мъдрите ни баби и дядовци. За повечето автори, издатели и книжари този ден е някъде около Коледа, а Коледа вече чука на вратата. Освен за списъка с четива, които да си набавите за през ваканцията, би трябвало да мислите и за подаръците, които да направите на своята (бъдеща) книга.

В тази статия ви предлагаме няколко идеи, чрез които да оползотворите и предпразничния ентусиазъм. И не, не става дума за досадни задачи.

По опаковката посрещат, по подаръка изпращат

Един от най-евтините и най-лесните начини да посипете вашата книга с вълшебен елфски прах, независимо дали тя е излязла преди месеци, в момента се печата, или е все още блясък в очите на коректора ви, е представянето ѝ като подарък. Обсъдете вариантите с издателя си или с друг професионалист.

 • Тематични опаковки – красива хартия в коледни цветове или със зимни мотиви, ефектна червена панделка или цветна хартиена лента с подходящ дизайн.

 • Картичка, календарче, книгоразделител – уж дребни рекламни материали, оформени тематично, които могат да станат най-добрият посланик на вашия писателски бранд.

 • Сувенири – ръчно рисувани картички и играчки за елха, отпечатана коледна история или стихотворение, аксесоари с характерен мотив от корицата. Подходящи награди за различни онлайн игри.

 • Подаръчни пакети – комплекти от няколко книги (само ваши или на няколко различни автори) в подходяща опаковка с отстъпка от цената, подходящи за подарък.

 • Рецензии и похвали – ревюта във Facebook страницата ви или клипчета, в които популярни личности показват вашата книга и я препоръчват като перфектен коледен подарък.

Книга по книга – бестселър става

Другият лесен и предвидим начин да се впишете в коледния дух, е като обявите специално предложение за празниците.

 • Коледна промоция – допълнителна отстъпка от цената на книгата ви за определен период. Не забравяйте, че пазаруването на подаръци започва в началото на декември (че и преди това) и продължава докъм средата на януари.

 • Предварителни поръчки – възможност читателите да поръчат книгата ви още преди да е излязла от печат. Предвидете специални подаръчни ваучери, екземпляри с автограф, отстъпка от коричната цена или талон за отстъпка от друга услуга, която предлагате, за да изкушите феновете си да (си) подарят точно вашата, неиздадена книга.

Приятел в промо се познава

И в книгоиздаването съединението прави силата, а коледно-новогодишният период дава безброй възможности за съвместни (маркетингови) проекти.

 • Събития – участие в коледни панаири на книгата или специализирани изложения за продукти, свързани с вашата книга. Може да предложите на голяма компания да подари по един екземпляр от книгата ви на всеки от своите служители.

 • Благотворителни кампании – обогатяване на маркетинга с добри дела. Отделете процент от декемврийската си печалба за кауза, която подкрепяте (и го обявете по всички възможни канали), или дарете няколко бройки за кампания, насърчаваща четенето, или за нуждаеща се библиотека.

 • Класации и препоръки – различни класации от типа „10 книги, които непременно трябва да прочетете“ и „7 идеи за коледни подаръци“. Помислете за познати блогъри, влогъри и журналисти, които биха могли да включат вашето заглавие в подобни публикации, и им подарете книгата си (достатъчно рано) с молба да я прочетат.

Който не играе, не сяда да чете

Най-ефектният и може би най-ефективният начин да популяризирате книгата си, е да организирате игра в сайта или Facebook страницата си.

 • Предизвикателства – популярни са 30, 24 или 12-дневните. Най-важното за успеха им са лесноизпълнимите задачи, своевременната модерация и привлекателната награда (например няколко екземпляра с автограф от новата ви книга).

 • Викторини и анкети – изискват по-малко подготовка и са по-лесни за изпълнение, макар и не толкова заразителни.

 • Изненадващи послания – тайно оставени автографи или кратко послание в част от екземплярите, които се продават по книжарниците. Елементът на изненада засилва и лоялността на читателя към вашия писателски бранд.

 • Тематични постове – спомени за най-прекрасната или за най-ужасната Коледа, коледни фотографии, идеи за украса, семейни традиции или обичаи от далечни страни или новогодишна фотография с вашата книга. Важното е да дадете възможност на последователите си да споделят своите вълнения с вас.

Каквото постнеш, това ще пожънеш

Изглежда лесно да си направите коледна профилна снимка или да споделите мъдро новогодишно пожелание, но за да бъдат успешни този тип постове, те трябва да се отличават, да не са тривиални и предвидими, да бъдат красиви, поетични и/или с чувство за хумор и най-вече – да съответстват на бранда ви. Добре е да си ги подготвите, преди да потънете във ваканционен мързел.

 • Коледни пожелания/цитати – подходящо оформени (и брандирани) jpg или png файлове, които да изпратите като подарък за абонатите на бюлетина си или да ги качвате малко по малко преди и по време на празниците.

 • Коледни картички – специална дигитална коледна картичка за вашите почитатели, която да разпространите чрез всички канали, които ползвате.

 • Приготовления за Коледа – забавни и вълнуващи моменти от живота ви. Ако имате бюлетин, подгответе специално празнично издание.

 • Фотографии – красиви тематични снимки, със или без тематична рамка, които да споделяте по време на празниците. Ако книгата ви вече е отпечатана, включете я в част от снимките.

 • Класики – популярна коледна песен, любима коледна приказка или някоя сладка картинка с еленчето Рудолф. Печелите бонус точки, ако намерите нов ремикс на песента или осъвременена версия на приказката.

 • Хаштагове – #Christmas, #Christmas2018, #ChristmasIsHere, #SeasonsGreetings, #ChristmasCountDown, #ChristmasPresents, #ChristmasTradition, #ChristmasTree, #Decorating, #HappyNewYear, #NewYears, #NewYearsEve, #NewYearsDay, #2019 са някои от ключовите думи, чрез които по-лесно ще достигнете до потенциалните си читатели.

На Нова година всички си обещават да променят нещо, което не харесват в живота си: да отслабнат, да започнат да спортуват, да научат чужд език, да стават по-рано… Наистина умните автори обаче започват новогодишната си трансформация още през ноември, за да си гарантират, че по Коледа книгите им ще се превърнат в чудеса. Защото, както биха казали нашите баби и дядовци, „Книгата не ще молитва, а иска маркетинг“.

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Лора Шумкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: