Вашата книга в медиите – 10 златни съвета

Имате книга, предстои ви премиера, искате целият свят да разбере за вас?
Какво да направите, за да подготвите добре своята рекламна стратегия?
Предлагаме ви план в десет стъпки, който да ви помогне да организирате медийното отразяване на книгата си.

1. Прецизирайте посланието, което ще тиражирате 
Имате книга, а какво казвате с нея? Кое е вашето послание от едно изречение, което обобщава идеите ви. Какво ще каже то на потенциалните ви читатели? Първата задача е да формулирате слогана си.
2. Помнете: книгата не е (само)достатъчна
Имайте предвид, че медийното отразяване на една книга включва личността на автора. Така че подгответе добре своя медиен образ с кратка биография и професионални снимки. Много важно е какви са резултатите за името ви в Google. Проверихте ли?
3. Прицелете се в правилните медии
Добре е да определите кои са вашите читатели – мъже, жени, млади, стари, любители на животните или бизнес предприемачи? Когато стесните кръга, помислете кои са сайтовете, вестниците, списанията, които тези хора четат. Така ще може да предложите релевантно, атрактивно съдържание на точните медии – всеки печели!
4. Не забравяйте: прессъобщението е ЦАР
Не подценявайте краткия текст, който ще изпратите към подбраните от вас медии. Той трябва да е написан и оформен професионално. Аматьорските изпълнения ще бъдат забелязани веднага, така че не го претупвайте.
5. Поставете се на мястото на режисьора или редактора
Наблюдавайте как се анонсират последващите участия в сутрешните блокове или как е изведена информацията за статиите на кориците на списанията. Това са кратки, грабващи послания, които привличат аудиторията, а медиите търсят точно тях. Улеснете работата на журналистите, извадете подходящи слогани и те ще ви харесат.
6. Бъдете актуални
Коментирайте модерните теми, вземайте отношение по наболели въпроси. Журналистите обичат да говорят с хора, които са в крак с новините.
7. Не се отказвайте и не прекъсвайте работата
Издаването на книга не е шум за един ден. Постоянство и търпение са две ключови умения. Книгите са дългооборотен продукт. Всяка медийна поява дава нови възможности. Всяка положителна проява на вас и вашето издание в социалните мрежи привлича потенциални читатели. Мислете за медийното покритие като за маратон, а не като за спринт!
8. Бъдете реалисти
Всеки иска да продава хиляди, да участва в телевизионни предавания, да бъде автор звезда. Истината е, че малцина успяват. Въпреки това с подходяща рекламна стратегия и постоянство ще постигнете добри продажби.
9. Печелете приятели, а не врагове
Ако създавате приятелства и контакти по-често, това ще помогне и на книгата ви. Например ако имате познат, който води курс по градинарство, а вашата книга е за отглеждането на растения, можете да посетите занятията и да дадете съвети от вашето издание. Няма по-освежаващо от живата реклама. А и така можете да съберете идеи за втора книга.
10. Насладете се!
Да говорите за книгата си и да сте в центъра на светлините, е приятно. Бъдете смели, забавлявайте се, експериментирайте с нови приложения, социални мрежи, тенденции и т.н. Оставете се на емоцията и не се притеснявайте – всичко ще бъде наред.  🙂

Ако имате въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

 

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑