Oт печатницата до книжарниците – подготвка, очаквания и реалност

 

Работили сте месеци наред върху издаването на книгата си. Само вие си знаете какво и колко ви е струвало всичко това, но най-важното е, че файлът е подаден за печат! Отдъхвате си и започвате да отброявате дните до момента, в който ще ви се обадят и ще ви кажат: „Вашата книга е готова“. Въпросът е готови ли сте вие? И готови ли са книжарниците да заредят вашата книга?

Нека се върнем няколко стъпки назад.

Докато подготвяте книгата си, мислете за нея като за продукт

Ако планирате вашето издание да се разпространява в книжарниците, препоръчително е книгата на вид (корица, формат, дизайн) да се вписва в актуалните тенденции. На задната ѝ корица задължително поставете цена и баркод. Наличието на анотация ще ви донесе важно предимство за вниманието на вашите читатели.

Създайте очакване и търсене

Няколко месеца преди издаването на книгата ви трябва да създадете предварителен интерес и очаквания към нея. Ако се справите добре с тази важна задача, когато книгата най-накрая е готова и обявите това пред публиката си, тя няма да бъде подмината. Читателите ви ще влизат в книжарниците да търсят вашето заглавие, което книжарите ще разчетат като сигурен знак, че то има търговски потенциал.

Планирайте разпространението 

Ако не разполагате с цялото време на света, не познавате механизмите на работа и нямате изградени контакти с книжарниците, работете с дистрибутор. В случай че залагате в плана си директни продажби към вашите читатели, но искате и разпространение в книжарниците, планирайте прецизно разпределението на тиража си. Това има значение за устойчивото партньорство с всички страни, с които работите.

Предварително изпратете към дистрибутора си информация за вашата книга

Не след като книгата ви е отпечатана и пътува към книжната борса, не след като ви остане време в края на работния ден да поискате от вашия дизайнер файл с корицата, а от редактора – текста на анотацията, не след като вземете детето от детска градина или след като се разходите с кучето. Изпратете метаданните за книгата си към вашия дистрибутор най-късно в момента, в който сте подали книгата за печат. Повярвайте, вселенският опит показва, че подходящата папка в компютъра ви, която мигновено да бъде изпратена, невинаги съществува предварително (огромна тема, на която ще посветим отделен материал).

Очаквания срещу реалност, или как работят книжарниците

И така, направили сте всичко, което зависи от вас, и отново се връщаме на онзи момент, с който започнахме. От печатницата ви се обаждат с новината, че книгата ви е готова. Това събитие за вас е специално, велико, красиво, дълго и трепетно очаквано. Пишете във Facebook и Instagram: „Ето я! Тя е тук! Търсете я от утре в книжарниците!“. Под вашите статуси летят сърца, елхи, котки и други стикери, изразяващи щастие. Светът най-накрая се е превърнал в едно перфектно място.

Да, да, ама не (точно).

Случва се така, че вече са изминали цели 3 или не дай си боже 4 дни от излизането на книгата ви, а ваши читатели са ви писали на месинджър, че „я няма в книжарниците“. Какво става, питате се вие, защо крият книгата ми? А може би дистрибуторът ви е я потулил и не я предлага на никого, защото иска да си я държи само за себе си?

Нека развием бонбона от конспиративни теории и дадем малко яснота за механизма на работа в книготърговията.

Време и логистика

В същия момент, в който настъпва вашето специално събитие – излизането на книгата ви – в света на книготърговията се случват десетки други подобни събития.

Книгата ви например е стигнала в петък следобед до книжната борса и в понеделник все още не е във всички книжарници. Как е възможно? Нали работят в събота и неделя? Да, книжарските обекти са отворени през почивните дни, но за да предлагат те вашата книга, тя първо трябва да се зареди към тях. Зареждането от дистрибутора ви обикновено се случва от началото до средата на работната седмица. След това книгите от централния склад на книжарницата се разпределят към отделните обекти в страната. След като бусовете с книги тръгнат към Русе например, те физически се движат известно време до река Дунав. Ако случайно акостират през нощта, се налага да изчакат служителите на книжарниците да се наспят и чак след това да започнат да обработват новите заглавия. А да, те, разбира се, включват вашата плюс още сто други нови книги.

Не е нужно да мислите за всичко това, нито да си го представяте детaйлно, но трябва да разберете, че зареждането на книгата ви в книжарниците е процес, изискващ време. Ако успеете да приемете този факт, ще ви бъде по-лесно да проявите търпение и да не (се) натоварвате с погрешни очаквания.

Селекция и подбор

Възможно ли е книжарниците да не заредят въобще книгата ви, след като тя е издадена? Ако сте изпълнили всички горните стъпки (ама наистина всички) – едва ли ще ви сполети подобен сценарий. Въпреки това е добре да знаете, че предлагайки ново заглавие на пазара, вие влизате в силно конкурентна среда. А в нея важат и законите на селекцията. Книжарниците не зареждат всяко новопоявило се заглавие. Филтрират предложенията, които получават, и правят подбор, свързан с различни фактори като регистриран предварителен интерес, физическото пространство, профил на клиентите, които имат, локацията, на която са разположени.

Тогава, ако не сте попаднали в подбора на книжарниците, има ли как да повлияете върху това? Да, следете блога ни и съвсем скоро ще публикуваме продължение по темата.

Автор: Стела Соколова

За дистрибуция на книги: office@bgknga.bg

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: