Не допускайте лошите секс сцени да убият историята ви

 

Писането за любов е достатъчно трудно, но писането за секс може да бъде откровено плашещо. Когато нещата опрат до излагането на секса черно на бяло, немалко писатели се оказват непохватни като девственица в първата си брачна нощ. Прозата им изведнъж се превръща в кълбо от движещи се телесни части и тотално убива страстта, така желана от читателите.

Целта е да създадете сцени, които са реалистични, но едновременно с това и естетични? Трябва да го постигнете, защото класата е винаги на мода. Ето пет съвета как читателите ви да запомнят и да искат да препрочетат секс описанията в книгата ви. Все пак, преди да започнем, отваряме една скоба: когато става въпрос за секс, няма универсална истина. На някои хора се харесват едни неща, на други – не. Писателското майсторство, особено що се отнася до секс сцени, също подлежи на субективни оценки.

Оставете героите да имат собствен облик

Една от основните грешки е описанията на секс да се свеждат до желанието на мъжа да „притежава“ жената и това дали тя ще му пусне. Така вашият женски образ губи дълбочина, става безличен и лишен от собствените си чувства и желания. Имайте предвид и че мъжете също са в опасност – възможно е да бъдат представени като непохватни наблюдатели на женския сексапил с малко или никаква воля за вземане на собствени решения.

Изразете мотивите и на двете страни. Добрата секс сцена се основава на интеракцията и взаимната игра на чувства. Целта е да покажете как и двамата герои удовлетворяват своите (незадължително плътски) нужди.

Бъдете реалисти

Направете любовните сцени живи, като добавите неловки мигове, странни усещания, несигурност или просто непохватност. Дори образът на най-самоуверения и изкусен любовник трябва да бъде допълнен от детайл, който го прави не толкова перфектен. Истинската тръпка е в очакването, в напрежението и плавното доближаване до момента. Те винаги са свързани с колебания и неясноти.

Следете развоя на сцената

Не губете бройката на ръцете и другите части на тялото, участващи в любовната игра. Къде са дрехите, кой е пръв и кой крайник какво докосва? Дали героите не се „телепортират“ от едно място на друго? Може би ви се струва естествено да нацелите тези подробности, но… Повярвайте ни и проверете отново дали всичко е точно.

Избягвайте нелепите метафори

Притеснени от идеята да описват секса чрез споменаване на половите органи, много автори използват невероятни и дори комични сравнения. Пеперуда, пещера, прасковка… Близалка, любовен мускул, жезъл… Всичко това звучи клиширано и просто нелепо. Допуснете, че не е необходимо да обрисувате буквално какво вършат вашите герои. Всъщност едни от най-силните секс сцени в литературата са описани, без изобщо да се споменават частите на тялото – изцяло в диалог или чрез описание на емоциите.

Вдъхновете се от най-добрите

Четете, четете, четете – от Шекспир и Маркес, през Даниел Стийл, до Е. Л. Джеймс. Авторите, които не прекъсват историите си пред вратата на спалнята, имат на какво да ви научат. Тренирайте, като творите различни сцени и герои. Включете неприемлива възрастова разлика, изневери, психически бариери, девственици. Разиграйте варианти, за да усвоите умението да предавате секса не като част от ежедневието, а като момент, необходим за развитието на сюжета и за завършеността на историята. Също както и в живота!

Прочетете и тези 50 подбрани секс сцени (на английски език). Така ще научите  разликата между това да пишете за секс и за любов. В любовта сексът винаги е идеален, докато в реалността невинаги героите получават желаното, не всичко върви по мед и масло и дори е възможно единият да остане разочарован.

Адаптация на статията, публикувана в тазседмичния бюлетин на „BlueInk Review“: Диана Бойчева.

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: