Пет насоки за грабваща анотация с примери

Пет стъпки за грабваща анотацияТвърдението, че книгата е продукт, често се приема с известни резерви от автора. Факт е обаче, че творческият му резултат има опаковка – корицата, и че целта на тази корица е да убеди потенциалните читатели в качеството и силата на текста. Веднъж привлечени от нея, те моментално хвърлят поглед върху анотацията, която синтезира посланието и тематиката в общ обем около 800 знака. Питате се какво ще задържи вниманието им? Ето пет насоки за създаване на анотация, която привлича читатели и продава.

Покажете героите

По своята същност книгата е медия, разказваща история. А в центъра на всяка история стоят героите. Съзнателно или не, читателите искат да разберат дали биха прекарали повече време в компанията на вашите герои. Не е необходимо да разкривате всичко, но най-добре по(дс)кажете кои са те и пред какво се изправят.

Пример с новелата „Недосегаема звезда“: „19-годишната Деяна е умна, красива и ученолюбива студентка по фармация – гордост за своите родители. Но зад кротката фасада бушува истински вулкан: когато не заляга над уроците, романтичната девойка е запалена почитателка на поп групата БТС, готова на всичко, за да получи безценния автограф на фронтмена Вили, а защо не и нещо по-сериозно“.

Представете завръзката

На Хари Потър му предстои да се бори срещу Волдемор, а агент Стърлинг преговаря с Ханибал Лектър. Не е пресилено да се каже, че завръзката е в основата на всяка история и че чрез нея читателят се потапя в сюжета. Що се отнася до включването ѝ в анотацията, преразкажете с няколко думи сцена с действие. Вътрешните борби на героите и размислите им са не по-малко интересни, но поставени в анотация, вероятно ще отблъснат читателя.

Пример с романа „Страх от самотата“: „Мила е борбена и упорита и навярно би успяла, ако не бе облогът между нейни колеги. Те се хващат на бас, че единият от тях ще успее да я прелъсти и да я унижи за определен период от време“.

Разкрийте залога

За потенциалния читател трябва да стане пределно ясно какво ще загубят героите, ако не се впуснат в приключението. Драма без последствия не е никаква драма!

Пример със сборника разкази „Тиня и чест“: „Какво е чувството да си постоянно пришпорван от догонващите те бесове? И има ли шанс да си възвърнеш честта, когато осъзнаеш, че си затънал в тинята?“.

Пример с романа „Кубът“: „В хаос от математически уравнения, физични ребуси и времеви парадокси, сред мисловни загадки и динамични схватки, нашите герои, самите те оплетени в сложни отношения и собствени демони, се опитват да прозрат Куба – какъв е, откъде се е появил… и дали е способен да унищожи всички нас“.

Покажете на читателите защо тази книга е за ТЯХ

Добрата анотация не се опитва да продаде книгата на всеки, а на тези, които вече търсят издание като вашето. Важно е да направите ненатрапчиво сравнение с други произведения от сходен жанр, така че хората да припознаят вашата книга като част от предпочитанията си.

Пример с романа „Слонче и Носорогче“: „Тази книга е писана за възрастни, но никак няма да се понрави на делови, практични и смръщени хора“.

Пример с романа „Остани“: „Остани“ е пътуване по онези сложни, криволичещи пътища на душата, там, където търсим първо себе си, преди да открием нея – любовта, за която копнеем“.

Не забравяйте и онлайн книжарниците

При търсене онлайн, обикновено се визуализират само едно-две изречения. Направете ги неотразими.

Пример с наръчника „Пет стъпки към по-добър живот“: „Да си представим, че в света няма ограничения и всичко е възможно. Какво би искал за себе си след 5 години?“.

Изпълнете анотацията си и с ключови думи, за да може да се индексира добре в търсачките.

Пример със стихосбирката „Стъклено Сърце“: „Човешкото сърце е крехко като стъкло и силно като диамант. Сърце, отразяващо света в огледалната си повърхност и пречупващо го през призмата на личния поглед. Ударите му са изящен стъклопис от думи, чувствата дълбаят сложна плетеница от чупливи изречения, написани на езика на любовта. Такава е поезията на Ивайло Бисеров в дебютната му стихосбирка „Стъклено Сърце“.

Следвайте тези пет насоки и ще се приближите до точните любители на четенето, които са и потенциалните купувачи на книгата ви.

Адаптация на  How to Write a Book Blurb: A Guide for Novelists: Диана Бойчева

Книгите, цитирани в текста, са издадени под логото на „Фабрика за книги“.

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: