Размерът е от значение

Днес не е нужно да сте маркетолог или дизайнер, за да знаете, че сошълмедия фунията привлича потребителите си най-вече чрез качествени и интересни изображения. Те, от своя страна, освен креативни и привлекателни, трябва да бъдат съобразени и с нужните за социалните мрежи размери и формати.

Ако вашата стратегия като автор включва видимо дигитално присъствие (обратното би било лукс, който малцина могат да си позволят), трябва да я съобразите с прецизността на визуалните си публикации. Това ще ви бъде от полза особено ако искате вашите потенциални читатели да ви видят. И още повече – ако целта ви е да задържите вниманието им за повече от секунда.

Безплатно и лесно

За да сте сигурни в това, че използвате правилните размери и формати, бихте могли да си изтеглите приложения с готови темплейти за различните социални мрежи и канали, като Canva, Over, Landscape и пр. Те са почти безплатни (докато не ви убедят да използвате платените им версии) и са много удобни за ползване от не-специалисти. Имат своите ограничения, но въпреки тях можете да постигате сравнително добри резултати.

Въпреки това, когато подготвяте конкретна рекламна кампания за книгата си или събитие, свързано с нея, когато работите с Photoshop, a дори и в случаите, когато трябва да подадете точно задание на дизайнер, има няколко базови точки, с които е препоръчително да се съобразите:

Изображение според канала и целите на публикацията

За различните канали и устройства, от които се гледа, е от значение кадрирането на снимка за дизайна, който ползвате. Вертикалното (Portrait) изображение заема по-голяма част от екрана, когато се разглежда в мобилна версия, докато хоризонталният (Landscape) дизайн се позиционира по-добре за десктоп версия. Мислете за това, когато правите снимка с телефона си и го държите във вертикална или хоризонтална позиция.

Според целите ви има значение и форматът – квадрат за Instagram фийд например, но вертикален правоъгълник за стори.

Видовете публикации в социалните мрежи и канали също изискват своите различни размери. Ще дадем два примера с най-използваните у нас канали за комуникация между авторите и техните читатели – Facebook и Instagram:

Facebook:

Профилна снимка: 180 x 180 пиксела.

Изображения за фийд и реклама: 940 x 788 пиксела.

Рекламно изображение за фийд: 1200 x 628 пиксела.

Кавърснимка: 820 x 312 пиксела.

Facebook стори: 1080 x 1920 пиксела.

Facebook кавър на събитие: 1920 x 1080 пиксела.

Instagram:

Профилна снимка: 110 x 110 пиксела.

Instagram пост: 1080 x 1080 пиксела.

Instagram стори: 1080 x 1920 пиксела.

Всичко се променя. Непрекъснато

Но дори да сте супер старателни и съвестни, в никакъв случай не си татуирайте горните цифри.

Защото… те се променят във времето непрекъснато, съобразно различни фактори като редакция на интерфейса, нова политика, развитие на рекламните формати, устройствата, на които се разглеждат изображенията, и какво ли още не.

Профилните снимки във Facebook например бяха квадратни, но сега са кръгли. И дизайнът трябва да бъде съобразен с това, за да не загубите важна част от информацията при оразмеряването за съответния формат. Ако при вас все още се визуализира квадрат (знаете, промените не настъпват едновременно за всеки потребител), то тогава е добре дизайнът да бъде съобразен както с квадрата, така и с кръга – тоест и в двата случая да не губите никаква част от него при публикацията.

Следователно, за да публикувате добре позиционирани и видими изображения, се налага да бъдете в час с актуализациите.

Не забравяйте, че мобилната не е като десктоп версията

Със сигурност сте забелязали, че когато качвате едно изображение през телефона си, се случва понякога качеството на неговата десктоп версия да се влоши или… обратното. Това означава, че снимката, направена от телефона ви, може да изглежда много добре на мобилен изглед на вашата авторова страница във Facebook, но да бъде не толкова качествена на десктоп. Oбратно – изображенията, които сте направили с телефона си, се приемат много по-добре от Instagram в сравнение с предварително подготвени визии, които качвате допълнително. Освен това дори когато спазвате стриктно размерите за конкретно изображение – например това, което ползвате за кавърснимка – отново трябва да помислите, че то ще се визуализира по различен начин в своята десктоп и мобилна версия.

Задължително тествайте съответното изображение както на компютър, така и на телефон, за да видите дали част от неговата информация не се изрязва в зависимост от устройството и за да прецените дали не е нужно в дизайна да има фон, който да обере потенциалните проблеми.

В резюме бихме могли да кажем, че колкото по-креативни и сошъл ставаме, толкова повече клишетата си тежат на мястото. Така че не забравяйте: размерът е от значение.

Ако този материал ви е бил полезен, споделете го с братята и сестрите си по перо.

Ако си мислите, че цялата тази информация, свързана с размери, формати и кадриране на изображения, ви идва в повече и отнема от творческото ви вдъхновение като автори, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg. 

Стела Соколова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: